האם הגשת תלונת שווא מהווה לשון הרע ?

  • האם לשון הרע?
    יורם כהן | 19/05/2014 23:09

    שלום רב, ברצוני לברר דבר מה הבן שלי בן חמש וחצי נמצא בגן שבו היו לנו לאורך השנה חילוקי דעות עם הגננת וצוות הגן גילינו בדרך מקרה שנפתחה נגדנו חקירה בעניין הכאת הילד על ידי (אביו) לכאורה מבירור עלה שאחת המטפלות ,מרפאת בעיסוק או משהו כזה שאינה חברה קבועה בצוות אלא מגיעה אחת לשבוע לגן,שוחחה עם הילד והילד סיפר לה שאבא ״מרביץ״. היא החליטה להגיש תלונה . למעט סיפוריו של הילד לא היה בסיס נוסף שיאמת את סיפוריו. למשל סימני אלימות על גופו חוקרת נוער הגיעה לגן ללא ידיעתינו וצילמה את הילד וחקרה אותו והוא חזר על סיפוריו ואז הם החליטו לחקור גם את אחותו הגדולה והגיעו לבית ספרה. לאחר שיחה עימה הבנו שהם הבינו שטעו ושאין בסיס לחשדותיהם. לציין כי הילד נמצא בגן משולב עקב בעיות רגשיות ואיתו ילדים רבים עם בעיות וגם אלימים שאת התנהגותם הוא מחקה ולכן בשנה האחרונה הביע תכנים אלימים בהתנהגותו ואנו מניחים שמשם הגיעו הסיפורים שלו על כך שמכים אותו בבית העניין הוא שנגרמה לנו בושה גדולה כשחוקרת הנוער הגיעה לבית הספר של הילדה וחקרה אותה וכעת שמנו בעיני מנהלת בית הספר והיועצת התקלקל לאחר ששנים היה לנו שם נהדר. סגנית המנהל, כששאלתי אותה על החקירה ,ניתקה לי את הטלפון כאילו אני פושע. לדעתינו מי שהגישההאת התלונה בגן צריכה היתה לבסס את הגשת התלונה בעדויות נוספות ולקחת בחשבון את אופי הגן ולא רק לפי הסיפורים של הילד בטרם הגישה תלונה שהתבררה כתלונת שוא והרסה את שמנו הטוב בבית הספר האם יש כאן מקום להגשת תביעת לשון הרע נגד הגן בגין שיקול דעת לקוי בהגשת התלונה? או שכפי שהסבירה לי הגננת שאני נלחמת בטחנות רוח כי בשם טובת הילד, הטעויות האלו מגובות בחוק? תודה

    • האם הגשת תלונת שווא מהווה לשון הרע ?
      עו"ד בן קרפל | 20/05/2014 10:26

      יורם שלום רב,

      מהסיפור שסיפרת עולה סוגיה חשובה מאוד שהפסיקה דנה בה רבות.

      האם הגשת תלונה שווא/ שקרית / כוזבת לרשות מוסמכת  מהווה לשון הרע?

      סעיף 15 לחוק לשון הרע הינו סעיף המעניק לנתבעים בגין לשון הרע הגנה במידה והדברים שנאמרו על ידם נאמרו בתום לב.
      סע' 15 (8) לחוק לשון הרע ,דן  או לפחות מנסה לכסות את הסוגיה שהעלית.

      ברישא של הסע' מוסבר כי, במידה והוגשה תלונה לרשות מוסמכת ומגיש התלונה יתבע בגין לשון הרע תהיה זו הגנה טובה במידה והוא יטען כי התלונה הוגשה בתום לב או לדברי צוות הגן " בשם טובת הילד" .
      בסיפא של הסעיף נכתב כי " אין בהוראה זו כדי להקנות הגנה על פרסום אחר של התלונה של דבר הגשתה או של תוכנה ".

      כלומר במידה ואותו צוות בגן היה לוקח את התלונה שהוגשה ומפרסם אותה/ מפיץ אותה ו/או את תוכנה לצדדים נוספים והתלונה היא תלונת שווא בהחלט מדובר בלשון הרע.

      אך במקרה שלך הרשות המוסמכת  = המשטרה היא זו שחקרה את האירוע ומכאן במידה ותתבע את המטפלת המתלוננת וזו תטען להגנת תום הלב לפי סע' 15 (8) לחוק ניראה כי הגנה זו תעמוד לה.

      כמובן שתשובתי יכולה להשתנות במידה ועובדות הסיפור משתנות כמו לדוגמא: שהתלונה הנ"ל הוגשה בזדון וכוונת מכוון לפגוע בך ובמשפחתך ולהכתים את שמכם הטוב.

      במידה ומוכיחים זאת הרי לא ניתן לטעון שהתלונה הוגשה בתום לב, אך לא פשוט להוכיח זאת .

      בהצלחה,
      בן קרפל, עו"ד
      מנהל פורום לשון הרע

      • הערה
        מיכאל | 25/05/2014 17:34

        באשר לסיפת דבריך. בכל הכבוד, בעניין ריימר נ' רייבר, נפסק, מפי השופט ברק, כי המניע של המפרסם אינו רלוונטי לצורך תחולת הגנת תום הלב לפי סעיף 15(8) לחוק, ומה שחשוב הוא תוכן הפרסום. היה ובתלונה היה ממש לסברת המתלוננת בשעת הגשתה לרשות המוסמכת, והיא לא פורסמה מעבר לכך על ידי המתלוננת, התלונה חוסה תחת הגנת תום הלב.

        • המשך
          עו"ד בן קרפל | 26/05/2014 10:32

          מיכאל שלום ,
          מקבל את דבריך ומסכים איתם ככלל!!
          באותה נשימה באם תלונה הוגשה בכוונת זדון ואין בדבריה  אמת, חזקה שהיא לא הוגשה בתום לב וכפועל יוצא אינה חוסה תחת הגנות סעיף 15 לחוק איסור לשון הרע.

          משכך ישנה חשיבות למניע של המפרסם רק כאשר תוכן התלונה היה שקרי!!!!

          מהסיבה הפשוטה כי, יכול להיווצר מצב שתוכן התלונה היה לא נכון , אך עדיין ניתן לטעון להגנת תום הלב.

          אך באם תוכן התלונה היה שקרי ומוכיחים שהיה מניע ברור להגשת התלונה, הרי שאז הסיכוי שהגנת תום הלב תעמוד הינו קלוש.

          המשך יום טוב,
          בן קרפל, עו"ד
          מנהל פורום לשון הרע