פגיעה בצנעת הפרט האם לשון הרע ?

  • פגיעה בצנעת הפרט בעקבות רשלנות של משרד עו"ד
    שי | 07/05/2014 11:56

    שלום

    אני רוצה לברר האם קיימת תשתית להגשת תביעה לפיצוי בגין פגיעה בצנעת הפרט במקרה שמשרד עורכי דין שולח מכתב  תביעה לאדם לא נכון בכתובת לא נכונה, אבל נושא אותו שם , ובו פירוט וחשיפה של פרטים אישיים פוגעניים ומבזים שבגינם הוא רוצה לתבוע.

    האם לא התרשל משרד עו"ד בניסיון לוודא את כתובתו של האדם הנכון .

    • פגיעה בצנעת הפרט האם לשון הרע ?
      עו"ד בן קרפל | 07/05/2014 12:48

      שי
      צהריים טובים,

      ראשית, שאלתך מעלה סוגיה מעניינת ביותר שברשותך אתמצת אותה למשפט אחד, האם חשיפת פרטים אישיים עקב שליחת  מכתב התרעה/כתב תביעה לאדם שגוי
      מהווה עילה לתביעה לפי חוק לשון הרע?

      בכדי לגבש עילת תביעה לפי חוק לשון הרע יש לעמוד בשני תנאים מצטברים:

      1.הדברים שנאמרו, נכתבו ו/או נעשו מהווים לשון הרע .

      2.התקיים מרכיב הפרסום לפי הגדרת חוק לשון הרע קרי הדברים נאמרו לאדם 1זולת הנפגע.

       במקרה שלך מרכיב הפרסום התקיים בוודאות אך השאלה המשפטית המעניינת היא האם שליחת המכתב ו/או כתב התביעה מהווים לשון הרע, אנסה להפריד בין שליחת מכתב התרעה לאדם אשר הוא אינו הנמען  לבין שליחת כתב תביעה לאדם שהוא אינו הנתבע.

      במקרה של שליחת מכתב התרעה, החושף פרטים אישיים הדבר יכול להוות לשון הרע, השאלה היא למי המכתב נשלח? מה הפרטים שנחשפו? והאם הדבר נעשה בתום לב ו/או בזדון? תשובות לשאלות אלו יוכלו כמובן לשפוך אור על הסיטואציה, אך בהחלט אפשרי לגבש עילת תביעה. בדיוק כפי שניתן לתבוע בנק בגין הוצאת לשון הרע במידה ובנק החזיר שיקים אשר לא היו אמורים לחזור ( זוהי דוגמא שונה אך גם מאוד דומה מכיוון ובתי המשפט קבעו שעצם החזרת השיק מהווה לשון הרע ובמקרה שלך ניתן לקבוע כי, עצם שליחת המכתב במידה ובאמת מדובר במכתב, מהווה לשון הרע ).

      מנגד באם מדובר בכתב תביעה אשר נשלח לאדם שגוי הדבר מעט יותר בעייתי, מכיוון ואפילו אם נחשפו פרטים אישיים, חוק לשון הרע מעניק בסע' 13 (5)  הגנה מוחלטת לדברים שנכתבים ו/או נאמרים במהלך הליך משפטי וכאשר מדובר בכתב תביעה שהוגש ושולמה בגינו אגרה מדובר בהליך משפטי, משכך במצב דברים כזה לא תתגבש עילת תביעה וסביר מאוד להניח שאם משרד עורכי הדין המדובר
      ייתבע בגין חוק לשון הרע , זוהי ההגנה שיטענו לה .

       בהצלחה,
      בן קרפל,עו"ד
      מנהל פורום לשון הרע

      • הערות לתשובתך
        שי | 07/05/2014 13:33

        ראשית תודה על תגובתך המהירה ועל התשובה המנומקת.

        בהתייחס לסוף דבריך אכן שאם הוגשה תביעה לבית המשפט הכל הופך לפומבי ואזי אין מקום לתביעה.

        אך במקרה הזה לא מדובר בכתב תביעה אלא במכתב רשום שעו"ד שולח כמכתב התראה או כמכתב דרישה בלבד ולא כחלק מהליך משפטי פומבי.

        האם גם במקרה זה אין משום פגיעה והוצאת לשון הרע בפירסום פרטים אישיים שכמובן לצורך הלחץ מוקצנים ביותר כדרך שעו"ד עושים .

        תודה

        • תשובה
          עו"ד בן קרפל | 11/05/2014 14:14

          שי שלום,

          במקרה שמדובר במכתב התרעה יכול שתתגבש לך עילת תביעה בגין לשון הרע .

          בהצלחה,
          בן קרפל, עו"ד
          מנהל פורום לשון הרע