האם יש לשון הרע

  • לשון הרע או עוולת התרמית ע"י מחתזקת הבניין?
    גוני5 | 03/03/2014 02:35

    פורום
    לשון הרע, שלום רב,
    להלן שאלה המטרידה אותי מאוד:
    "מתחזקת" בניין מגוריי ידעה היטב, שאני משלמת את מיסי הבית מידי חודש בחודשו כנדרש, אולם היא החליטה בכ"ז לתבוע אותי על כביכול אי תשלום של מיסי הבית במשך כשנתיים, כולל 6 חודשים, שבהם לא היא תחזקה את הבית, אלא דיירים מתוך הבניין ניהלו אותו.
    דהיינו: לגברת זו הייתה מטרה שאשלם את מיסי הבית פעמיים (!) עבור כשנתיים.
    כדי להוציא את התביעה ההזויה הזאת לפועל, כינסה המתחזקת אספת דיירים (בלעדיי, כמובן), והודיעה להם שהיא הוציאה נגדי תביעה משפטית על כך, שלפי דבריה, לא שילמתי את מיסי הבית קרוב לשנתיים.
    יצוין כי בדיון המשפטי הוכחתי מעל כל צל צילו של ספק, שאכן שילמתי את כל המיסים, והמפקחת אף כינתה את התביעה של המתחזקת כ"תביעה לא נקייה", כלשונה, וחזרה על כך 4 פעמים לפחות.
    שאלה: האם ניתן לומר שבאספת דיירים זאת ובעצם התביעה המשפטית עברה המתחזקת על חוק איסור לשון הרע, והוציאה עליי דיבה, או שמדובר כאן בעוולת התרמית או גם וגם?
    בכל מקרה, הדבר גרם לי נזק רב שאני משלמת עליו עד עכשיו בשמי הטוב, ביחס הדיירים אליי וביכולת התפקוד שלי.
    אודה על תשובה מהירה,
    בברכה,
    גוני5

    • האם יש לשון הרע
      עו"ד בן קרפל | 03/03/2014 09:34

      גוני שלום,

      יש לעשות הפרדה מוחלטת בין הדברים שאותה מתחזקת אמרה באסיפת הדיירים לבין הדברים שנאמרו בהליך המשפטי שהתנהל.

      חוק לשון הרע מעניק הגנה מוחלטת לדברים שנאמרים במהלך דיון משפטי משכך הדברים שנאמרו במהלך ההליך שהתנהל אינם יכולים להוות קרקע לתביעת לשון הרע.

      מנגד במידה והמתחזקת אמרה דברים שקרים שפגעו בך והשפילו אותך בעיני שאר הדיירים במהלך אסיפת הדיירים הדבר יכול להוות עילת תביעה בגין לשון הרע.

      במידה ותוכלי לחזור על הדברים המדויקים שנאמרו באותה אסיפה ניתן יהיה לומר ביתר ביטחון האם יש בהם לשון הרע.

      בהצלחה,
      בן קרפל, עו"ד
      מנהל פורום לשון הרע

      • האם יש בכך לשון הרע - שאלות הבהרה
        גוני5 | 06/03/2014 02:13

        עו"ד בן קרפל, שלום רב ותודה על תשובתך המהירה והבהירה,
        התייחסותך מעלה אצלי שתי שאלות עיקריות:
        1) באשר להגנה המוחלטת על דברים שנאמרים/נכתבים  במהלך דיון משפטי שמתקיים:
        א. שאלה: האם יש לך מושג מה אדם מן השורה (כמוני, למשל) יכול לעשות כדי להעביר את הרוע ואת האפליה (בהשוואה לשופטים, למשל) שטמונים בעיקרון  הזה? והסיבה לשאלה היא זו:
        ב. לפי העיקרון הזה, כל אדם יכול לומר על חברו בהליך משפטי (החל מהתביעה, עבור דרך הדיון המשפטי עצמו וכלה בסיום הדיון ו/או בסיכומים) כל מה שעולה בדעתו ללא כל קשר לאמיתות הדברים או לאפשרותו להוכיחם, כגון: שהוא/היא "גנב" או "יצאנית" או "אנס" וכיו"ב דברים איומים ונוראים.
        דברים כגון אלה, הנאמרים על אדם ללא כל הוכחות מן הצד הטוען אותם, גורמים לאותו אדם להרגיש כאסקופה הנדרסת, בשעה ששופט היה פוסק למי שמפנה כלפיו אמירות כאלה, ביזיון בית משפט - במקרה הטוב. ואני לתומי סבורה שדמם של השופטים אינו כחול יותר מדמי שלי, למשל...
        2) ולעניין עצמו: באספת הדיירים שאותה כינסה המתחזקת כדי להשיג את הסכמת הדיירים לתביעה, לא נכחתי, הואיל ומטבע הדברים, לא הוזמנתי אליה, ואף לא ידעתי על קיומה.
        אולם כחודש לפני הדיון המשפטי בתביעת המתחזקת נגדי קבעתי, לבקשת מספר דיירים כולל את עצמי, אספת דיירים שלא מהמניין, כדי לקבל החלטה מהדיירים על סיום תפקידה של זו כמתחזקת בבניין מגוריי.
        בשל ניסיון ביטולה של אספה זו ע"י המתחזקת, טרם כינוסה, הגיעו אליה מעטים. אך ביניהם בלטו שתי דיירות שצרחו עליי במלוא גרונן באופן שכל תשע הקומות בבניין וכל העוברים והשבים לידו יכלו לשמוע אותן, והן שאלו בצעקותיהן שוב ושוב ושוב: "למה את לא משלמת את מיסי הבית?" שאלתי את האחת מהן מניין לה שאני לא משלמת את מיסי הבית, והיא ענתה לי, כְּמובן מאליו, ואמרה: "המתחזקת (היא נקבה בשמה) אמרה לנו." הדיירת האחרת קראה לי בצעקותיה החוזרות ונשנות: "גנבת, שקרנית, את לא שילמת את מיסי הבית מאז שאת עצמך היית בוועד הבית."
        יצוין ויודגש כי דברים אלה נצעֲקו ע"י שתי הדיירות הללו בנוכחותם של דיירים נוספים, חלקם - ותיקים, וחלקם - חֲדשים, שזה מקרוב הגיעו להתגורר בבניין, ומאחר שכך, מה יכלו לחשוב לעצמם אותם דיירים חדשים, שכלל לא הכירו אותי?...
        הצעקנית הנוקטת כינויים, צרחה לעברי כינויים אלה גם בסניף הבנק נוכח כל באי הבנק והעובדים בו.
        שאלתי היא האם עדותן של השתיים הללו (אם אצליח להעיד אותן, לפחות כעדוֹת עוינות) ושל דיירים נוספים ששמעו את דברי הבלע הללו, יש בהן כדי להוות הוכחה לטענתי שמדובר כאן בהוצאת דיבה ובלשון הרע מצד המתחזקת, שהגיעו עד כדי החלטת הדיירים על תביעת לשון הרע והוצאת דיבה נגדי.
        בברכה,
        גוני5

        • המשך שאלתי הקודמת מספר 1)א.
          גוני5 | 09/03/2014 01:44

          שלום רב,
          מאז שָאלתי את שאלה מס' 1) לעיל, קראתי הסברים ופסקי דין, הנוגעים לשאלה זו, והבחנתי בשופטים משני סוגים:
          א. שופטים שרואים בסעיף 13(5) לחוק איסור לשון הרע את חזות הכול, והם לא יסטו ממנו ימינה או שמאלה, ואף יחמירו במה שממילא חמור גם כך. אולם לעומתם ישנם הסבורים כמוני, שאין כל צורך שאדם ינהג כלפי זולתו בצורה ברברית ובהמית בשום סיטואציה, ושיש בהחלט מקום לתרגל את תרבות הדיבור אפילו באולם בית המשפט, ואם לא ייעשה כן, יתנו החורגים מן הכלל הזה את הדין. נתון זה שגיליתי, נותן לי תקווה שאולי עדיין לא הכול רקוב "בממלכת דנמרק".
          אי לכך, אני עדיין מצפה לתשובה על שאלתי מס' 2) לעיל שעוסקת בעניין שלי עצמו.
          בברכה ושבוע טוב,
          גוני5

        • תשובות המשך
          עו"ד בן קרפל | 10/03/2014 12:14

          גוני שלום רב,

          את לא הראשונה ובטח לא האחרונה שמעלה את הסוגיה שמתעוררת בעקבות ההגנה המחולטת הניתנת לדברים הנאמרים במהלך דיון משפטי.
          אוכל לומר רק שדעתי האישית היא שהתועלת במקרים אלו עולה על הנזק, המוסכמה השיפוטית היא שהיכל המשפט הוא מקום מוגן בו הצדק אמור להתברר משכך אני מוצא הגיון רב בהגנה זו.

          שאלתך השנייה  הינה שאלה אסטרטגית  ונכונה אשר חורגת מן השאלות הנשאלות מעל במה זו ודורשת את למידת התיק לעומקו. אומר בקצרה כי, כל עדות אשר תאשרר את סיפורך גם תחזק אותו.

          במידה ויש לך שאלות פרטניות נוספות אמליץ לך להתייעץ באופן פרטי עם עו"ד המתמחה בתחום.

          בהצלחה,
          בן קרפל, עו"ד
          מנהל פורום לשון הרע

          • השתלחויות במידיינים בבית המשפט
            גוני5 | 11/03/2014 00:48

            עו"ד בן קרפל, שלום רב,
            1) מכוון שהגישה שלך היא משפטית בעיקרה, ושלי - הומניסטית, נישאר, כנראה, חלוקים בדעותינו בסוגיית ההגנה על המשתלחים אלה באלה בהליך משפטי, כולל השופטים עצמם.
            איזו תועלת, למשל, יכולה לנבוע ממפקחת שההשתלחויות שלה בי (לפני מספר שנים) היו כל כך בוטות, עד כי נותרתי מאובנת לגמרי בשעה שהגיעה שעתי למסור את הגרסה שלי, שהייתה הנכונה והצודקת יותר משל כל האחרים, שמילאו פיהם שקרים ולשון הרע, אך דע אקע, היא לא באה לידי ביטוי בשל האימה שאפפה אותי?...
            בשל ההתנהלות של אותה מפקחת ופסה"ד ההזוי שלה היו לי אז כל הסיבות הטובות להגיש נגדה גם ערעור וגם תלונה אצל נציבות השופטים. אלא שיצאתי כל כך חבולה, מושפלת ובלי כוחות, שלא הייתי מסוגלת לעשות דבר, מלבד לוותר על ביתי ועל עירי ולהסתלק הכי מהר שאפשר ממאורת הנחשים שבמחיצתם גרתי במשך שנים רבות.
            אני לא סבורה שהאדם הסביר יכול לעבור את תופת ההשפלות שהוא סופג מאנשים שונים בהליך משפטי, בלי שהדבר ייתן בו את אותותיו המנטליים, הפיזיים והנפשיים.
            כשאמצא בפסקי דין ציטוטים מעניינים התומכים בסברתי זו, אשמח להעביר לך אותם לפורום זה, כדי שיראו גם האחרים הנעזרים בו, ויידעו שגם באולם המשפט החיים אינם חייבים להיות שחור או לבן.
            2) תודה ענקית על תשובתך לסעיף זה שבשאלתי.
            3) אשר להמלצתך, מתוך ניסיון לא כל כך מוצלח ב"עבר המשפטי שלי", אני מעדיפה להיות החולייה המרכזית בניהול המשפט שלי, קרי: ללמוד תחילה את הנושא היטב היטב בעצמי, ולאחר מכן לצרף את עצמי לרשימת המגינים עליי. אני לא מוכנה בשום אופן שבעניין שקשור אליי בקשר כה טעון, שופט לא יאפשר לי להעיר הערה או לשאול שאלה, או להעביר מסמך, שבעיניי הוא חשוב, רק מפני שכביכול יש לי ייצוג משפטי. כאמור, לעומת העבר במקרה דנן הי ֹה לא יהיה.
            בברכה,
            גוני5

            • תיקון כתיב
              גוני 5 | 11/03/2014 22:37

              1) דא עקא, כמובן, ולא כפי שכתבתי בטעות קודם.
              2) בעת שליחת ההודעה לפורום עכשיו ובכל הפעמים הקודמות יצאה ויוצאת הודעה אדומה שטוענת שה"דואל לא חוקי". לטיפולכם המסור.
              גוני5