תשובה

  • הוצאת דיבה במקום העבודה
    אלי | 19/01/2014 16:07

    שלום, תלמיד בבי"ס שבו אני מלמד טען בפני אמו כי קראתי לו אפס מאופס, כמובן שלא היו דברים מעולם. הדבר התפשט כאש בשדה קוצים וועד ההורים בבית הספק פנה לאגף אחראים על החינוך של העירייה בעיר בה אני מלמד. הייתי רוצה לדעת – יש לי עילה לתביעת לשון הרע נגד ההורים/הילדה?
    תודה מראש.

    • תשובה
      עורך דין בן קרפל | 19/01/2014 17:53

      אלי שלום רב,

      לא ברור מהודעתך האם וכיצד התפשטה השמועה ? האם באמצעות הורי הילד או שמא באמצעות וועד ההורים אשר קיבל את תלונת הורי הילד והעביר אותה הלאה? או האם הורי הילד הלכו וסיפרו  לכל מי שרצה לשמוע שכך נהגת ? האם הורי הילד ו/או גורמים אחרים השמיצו אותך ?
      השאלות הללו יכולות להצביע על מיימדי הפרסום והנזק .

      במקרה הנ"ל ניראה כי נגרם לך נזק, שמך הוחתם עקב הפרשה המדוברת כמו גם המוניטין שצברת כאיש חינוך.

      במידה ויש לך ראיות, הקלטות  ו/או תכתובות המעידות על כך שהורי הילד ו/או גורמים נוספים דיברו עליך רעה ו/או השמיצו אותך שלא בצדק בפני גורמים נוספים, הרי שיכולה לקום לך עילת תביעה.

      במידה ואין לך ראיות ו/או הקלטות על כך שהורי הילד ו/או גורמים אחרים הוציאו דיבתך רעה, וכל שידוע לך הוא כי נטען שקראת לילד "אפס מאופס" ואתה מצדך עומד על כך כי לא היו דברים מעולם, עומדת לך האפשרות  לתבוע לפי עוולה נזיקית שונה אך דומה  "שקר במפגיע" ( סע' 58 לפקודת הנזיקין).

      כמובן שיש לבדוק את הנושא לעומק ובלתי אפשרי לתת תשובה חד משמעית מהסיפור כפי שהוא נכתב.
      בהצלחה,
      בן קרפל, עו"ד

    • תלמיד שסיפר לאמו דבר שקר על מורה
      עופר בן אברהם | 19/01/2014 21:34

      1. אם מלאו לתלמיד שתים-עשרה שנים, יש לך, לכאורה, זכות לתבוע אותו על פרסום לשון הרע (ראה סעיף 9(א) לפקודת הנזיקין).
      2. חוק איסור לשון הרע מגן, בין היתר, על פרסום שנעשה כדי להגן על עניין אישי כשר של המפרסם או של מי שהפרסום מופנה אליו (סעיף 15(3) לחוק); וכן על תלונה שהוגשה לרשות המוסמכת לחקור בעניין (סעיף 15(8) לחוק). אבל תנאי להגנות אלה, שהפרסום נעשה בתום לב (סעיף 15 רישא).
      3. סעיף 16(ב)(2) לחוק קובע, כי חזקה על הנאשם או הנתבע, שעשה את הפרסום שלא בתום לב, אם הדבר שפורסם לא היה אמת והוא לא נקט לפני הפרסום אמצעים סבירים להיווכח אם אמת הוא אם לא.
      4. בהנחה, שהאם התלוננה עליך בפני ועד ההורים, והוועד המשיך והתלונן בעירייה, בלי שביקשו את תגובתך תחילה, נשללת מהם, לדעתי, ובייחוד מחברי הוועד, חזקת תום הלב, שכן לא נקטו, כמבואר לעיל, אמצעים סבירים להיווכח אם הפרסום אמת, אם לאו.

      ודוק את דבריי, כך זה מנוסח בחוק לשון הרע.

      • השורה "ודוק את דבריי" הוספה לתשובתי בדיעבד שלא בידיעתי  לת
        עופר בן אברהם | 27/04/2014 09:58