האם קיימת עילה לתביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה העברית?

  • תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה העברית
    ליאת | 07/10/2013 21:04

    שלום רב,
    למעשה התביעה יכולה להיות נגד כל אחת מהאוניברסיטאות בארץ...
    פוסטדוקטורנטים בארץ מקבלים "מלגה" ונחשבים ל"סטודנטים".
    למעשה זו דרך עבור האוניברסיטאות להתחמק מהתשלום הקבוע בחוק ומזכויותיו הסוציאליות של העובד (ביטוח לאומי, ימי מחלה, דמי הבראה וכו').
    כפוסטדוקטורנטית באוניברסיטה העברית הייתי עובדת לכל דבר (סיימתי את עבודתי אתמול)-
    מצופה ממני להגיע לאוניברסיטה על בסיס יומי ליום מלא (ואף יותר), יש לי בוס - עובד אוניברסיטה - שנותן לי הוראות ואומר לי מה לעשות ושאני נדרשת לרשותו ביציאה לחופשה או ימי מחלה, אני מקבלת תשלום חודשי עבור עבודתי וכו'
    אינני סטודנטית בפועל - אינני משתתפת באף קורס מטעם האוניברסיטה, אינני מקבלת את ימי החופשה הרגילים של הסטודנטים כחודשיים בשנה, לא ניתנת לי הבחירה אם להגיע לעבודה או לא...
    המלגה ניתנת בדר"כ לשנה עם אפשרות הארכה. במהלך השנה וגם לאחריה (אם בוצעה הארכה) האוניברסיטה אינה משלמת דמי ביטוח לאומי, דמי הבראה, או נסיעות עבור הפוסטדוקטורנט. הפוסטדוקטורנט גם לא מקבל ימי חופשה קבועים או ימי מחלה (ונתון לחסדיו של ה"בוס").
    אם מסתכלים על פוזיציה דומה בחו"ל למשל באירופה - פוסטדוקטורנט הינו עובד אוניברסיטה ומקבל את כל התנאים הסוציאלים הקבועים בחוק.
    סתם לשם גיחוך ניתן לבצע השוואה בין פוסטדוקטורנט  לעובדת משק בית או מטפלת שלעיתים עובדת רק מספר שעות ובמקומות עבודה שונים. הפוסטדוקטורנט אינו זכאי לכלום בעוד שעובדת משק הבית זכאית לזכויות עובד מכל מעבידיה השונים.
    לדעתי זו עילה מצויינת לתביעה ייצוגית בשם הפוסטדוקטורנטים בארץ או לפחות בעברית. אם העובדה שסיימתי את התקשרותי עם האוניברסיטה בעייתית הרי שאני מכירה מאוד שיבכימו לרשום את התביעה על שמם במקומי.
    אשמח לשמוע דעתך בנושא.  האם נין באמת להגיש תביעה ייצוגית? כיצד מתחילים? האם עלי לשלם לעו"ד או שניתן להסכים שיקבל תשלום מכספי הפיצויים?
    המון תודה!
    ליאת.

    • האם קיימת עילה לתביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה העברית?
      עו"ד עמירם טפירו | 10/10/2013 15:48

      ליאת,

      אני מבין את הרציונאל העומד מאחורי הרעיון שלך לתביעה ייצוגית. בכל מקרה, אני סבור שראשית יש לבחון את העניין באופן אישי במסגרת תובענה בבית דין לעבודה ואח"כ יש לבחון את האפשרות להגשת תביעה ייצוגית בעניין.

      ממליץ להעלות את שאלתך - כתביעה בפני עצמה - בפורום דיני עבודה על מנת לקבל מענה מקצועי ראשוני.

      יום טוב,

      עמירם טפירו,עו"ד
      מנהל פורום תובענות ייצוגיות