קראתי בשמך, נעמה

  • האם מישהו יכול לפרסם הקלטה שלי או ציטוט ללא הסכמתי?
    נעמה | 10/09/2013 06:13

    יש לי שאלה בעיניני חוק - אם שוחחתי עם מישהו שהקליט את השיחה ללא ידיעתי ( ידוע לי שזה חוקי), ועכשיו הוא בעצמו מפרסם בעיתונות או מישהו אחר שלו הוא מוסר לו את ההקלטה כותב כתבה לעיתונות ומצטט דברים בשמי - האם יש לי אפשרות להגיד לו שאני לא מוכנה שיצטטו אותי , או שזכותו לעשות בזה ככל העולה על רוחו? עכשיו האדם הזה אומר שיש לו תעודת עיתונאי, לא ידעתי על כך מראש אלא ידעתי רק שהוא כתב טורים לישראל היום ו-NRG. האם יש דרך חוקית לעצור אותו מלפרסם כתבה או מלמסור את החומר לפרסום למישהו אחר במקרה כזה?

    • קראתי בשמך, נעמה
      עופר בן אברהם | 10/09/2013 07:27

      הקלטת אדם בלי ידיעתו מותרת, אם היא נעשית על-ידי, או בהסכמת, אחד מבעלי השיחה, ובכפוף לסייג שבסעיף 3 לחוק האזנת סתר:
      "האזנה לשיחה והקלטתה, אף שהן נעשות בהסכמת אחד מבעלי השיחה - אסורות, ודינן כדין האזנת סתר, אם נעשו למטרת ביצוע עבירה או מעשה נזק, או למטרת גילוי דברים שבינו לבינה והם מצנעת האישות ושלא לצורך הליך משפטי בין בני זוג".
      על כן, לגבי שאלתך, צריך לדעת מה בדיוק נאמר, לשם מה הוקלטה השיחה, אם יש עניין ציבורי בפרסומה והאם הוסכם מראש בינך לבין אותו עיתונאי, במפורש או במשתמע, שהדברים לא יוקלטו, או שיוקלטו, אך לא יפורסמו אלא ברשותך - כדי להשיב על השאלה אם אותו עיתונאי רשאי לפרסם את הדברים.
      על כל פנים, הסיכויים שבית משפט ייעתר לבקשה למנוע את הפרסום מראש שואפים לאפס, אך אם הפרסום יחרוג מהמותר על-פי חוק איסור לשון הרע או חוק הגנת הפרטיות, תוכלי לתבוע את המפרסם בדיעבד.

      • תודה רבה! ועוד שאלה
        נעמה | 10/09/2013 07:40

        רוצים לפרסם כתבה על מקום העבודה שלי, ובמסגרת "כמה נורא הבוס" נודע לי שהם רוצים לצטט אותי כדי להכפיש את שמו. כמובן שאני לא מעוניינת בכך. זה עלול לפגוע ביחסי עם הבוס ובפרנסתי. לא מדובר במשהו פלילי או איזה עניין לציבור.

        • עיתונאי מקצועי אינו אמור לחשוף מקור מידע
          עופר בן אברהם | 10/09/2013 08:07

          סעיף 22 לתקנון האתיקה המקצועית של העיתונות קובע, ש"לא יגלו עיתון ועיתונאי מידע שנמסר להם בתנאי שישאר חסוי, ולא יחשפו זהותו של מקור חסוי, אלא בהסכמתו של המקור".
          כעיקרון איני מייעץ, אך נראה לי, שהדרך הנכונה לפעול במקרה שלך היא לפנות לאותו עיתונאי ולבקשו, שיימנע מאזכור שמך ומחשיפת פרטים שעלולים לזהותך. לשיקולך.

          • שיחות שנוהלו במסגרת ראיון עבודה האם מותר לחשוף תוכנן?
            נעמה | 10/09/2013 08:56

            תודה רבה עופר,
            רק אציין שהשיחות הללו באם הוקלטו נעשו במסגרת שיחות שלי עם אותו אדם לעניין קבלתו לעבודה אצלנו כאשר אני הצד
            המראיין לקבלה לעבודה.  פרט לשיחת הראיון עצמה נעשו עוד מספר שיחות במהלכן שוחחנו על מקום העבודה.
            האם יש חיסיון על תוכן שיחות כאלה ?

            • החוק אינו מגן על פרטיות של תאגיד
              עופר בן אברהם | 10/09/2013 11:00

              פגיעה בפרטיות היא, בין היתר, "שימוש בידיעה על ענייניו הפרטיים של אדם או מסירתה לאחר, שלא למטרה שלשמה נמסרה" (סעיף 2(9) לחוק הגנת הפרטיות), כלומר: אילו היית את המרואיינת, היית יכולה לטעון, על סמך הסעיף האמור, שהדברים שמסרת בראיון חסויים, למעט למטרה שלשמה נמסרו.
              אבל הסעיף האמור אינו חל על תאגיד (סעיף 3 לחוק), ואני מבין מדברייך, שהעיתונאי התחזה למבקש עבודה כדי לחשוף מעשים בלתי כשרים (לדעתו) של מנהל (או מנהלים) בחברה. פרסום על כך (בהנחה שהוא אמת) מותר לפי סעיף 14 לחוק איסור לשון הרע בשל העניין הציבורי שבו (וגם חוק הגנת הפרטיות, בסעיף 18(3) מתיר פגיעה שיש בה עניין ציבורי המצדיק אותה).
              למעשה (לפי תיאורך), העיתונאי השיג את המידע במרמה, משמע: הוא עבר, לכאורה, עבירה של קבלת דבר במרמה לפי סעיף 415 לחוק העונשין, אבל מאחר שפעל מתוך כוונה טהורה ונקט דרך המקובלת על עיתונאים וחוקרים, והמידע שהשיג הוא ממילא מידע שהיה נגלה, או שהיה עשוי להתגלות, לכל מבקש עבודה  אחר (להבדיל ממידע סודי), ויש בו, כאמור, עניין ציבורי - בלתי סביר שהעיתונאי יועמד לדין בשל כך או שפרסום המידע ייאסר.