אתר הפורומים המשפטיים יש לך שאלה משפטית? קבל תשובה מעורך דין
ליעוץ אישי עם עו"ד
הודעות אחרונות
  • פורום דיני נזיקין 13:35   26/04/2024 שאלה דחופה תבעתי קרן פנסיה: בית הדין הוציא החלטה שעל הקרן להעביר אליי את כל הדוחות השנתיים בשנות חברותי...
  • פורום דיני ביטוח 13:31   26/04/2024 שאלה דחופה תבעתי קרן פנסיה: בית הדין הוציא החלטה שעל הקרן להעביר אליי את כל הדוחות השנתיים בשנות חברותי...
  • פורום צרכנות | תביעות קטנות 14:37   25/04/2024 סחר מרחוק השאלה בנושא סחר מרחוקקניה באינטרנטבאמצעי תווי קניהיש פטור מהחזר כספי?ניתן לתת רק זיכוי?
  • פורום נדלן ודיני מקרקעין 23:55   24/04/2024 אחריות המוכר vs. תחזוקת הקונה שלום,האם בשנות האחריות (אחרי שנות הבדק), אי טיפול בדירה לפי הוראות התחזוקה והשימוש בחוברת שנמסרה ...
  • פורום ביטוח לאומי 23:44   24/04/2024 נכות כללית בזמן מאסר שלום האם ממשיכים לקבל בצורה רגילה נכות כללית בזמן מאסר מבלי לעדכן כלום בביטוח לאומי.מפסיק לעבוד ו...

כיצד פותחים תיק גירושין ברבנות

  • 18/02/2016
  •   מאת: מערכת
  • צפיות: 10409
לכאורה, השלב שבו נפתחים באופן רשמי הליכי הגירושין, הוא בשלב שבו בני הזוג מביעים את רצונם להתגרש. זהו בוודאי השלב הדקלרטיבי והחשוב, אך הליך הגירושין עצמו, מתחיל באמת רק ברגע שבו פותחים תיק גירושין ברבנות. זו בעצם "יריית הפתיחה" של הליך שיכול להיות קצר ומכובד, או ארוך ומייגע. שאלות בנוגע לנושא? כנסו ל - פורום דיני משפחה
כיצד פותחים תיק גירושין ברבנות

כיצד מתנהל הליך הגירושין בכללותו?

עם פתיחת הליך הגירושין, באמצעות פתיחת תיק גירושין ברבנות, יש לבחור בשתי אפשרויות. האפשרות הראשונה היא באמצעות פתיחת תיק גירושין בהסכמה. האפשרות השניה היא כאשר הגירושין בין בני הזוג נעשים שלא בהסכמה, ואז התביעה שמוגשת לבית הדין היא תביעת גירושין לכל דבר. 

כאשר נפתח תיק הגירושין, בין אם מדובר בגירושין בהסכמה או בתביעה לגירושין, השלב הבא יהיה קביעת דיון בפני הרכב של שלושה דיינים. במהלך הישיבה הראשונה ייקבעו בעת הצורך דיונים נוספים לרבות לשלם שמיעת עדויות והגשת ראיות, לצורך הוכחת תביעת הגירושין. לאחר שמיעת התיק, ייפסקו הדיינים האם יש לקבל את תביעת הגירושין, אז, יקיימו את טקס הגירושין הדתי- מסורתי, שבו בעצם הגבר "מגרש את האישה" ומוסר לה את כתובתה. 

כיצד מגישים תביעה לבית הדין הרבני?

משמוגשת תביעת גירושין לבית הדין הרבני יש לכלול בכתב התביעה את פרטי מבקש הגירושין, ואת פרטי בן או בת הזוג המשיבים לתביעת הגירושין. כמו כן, יש לכלול במסגרת תביעת הגירושין את העובדות המקימות את עילת הגירושין, וכן את פרטי הילדים המשותפים שיש לבני הזוג. לכתב התביעה יש להוסיף גם פרטים טכניים, כגון: צילום של תעודה מזהה, תעודת נישואין, תמונות "פספורט". את כתב התביעה יש להגיש במזכירות בית הדין הרבני הקרוב למקום מגורי בני הזוג (לדוגמא: אם בני הזוג חיים בתל אביב, הסמכות לדון בתביעת הגירושין מוקנית לבית הדין הרבני בתל אביב). 

במסגרת הגשת תביעת הגירושין, יש לשאת בתשלום אגרת פתיחת תיק. כאשר מדובר בתיק גירושין, שיעור האגרה (נכון לכתיבת שורות אלו) הוא 347 ₪. יוער גם, שבמהלך ההליך ישנן אגרות נוספות המשתנות בשיעורן בהתאם לסוג הבקשה המוגשת. 

מהם גירושין בהסכמה?

בניגוד לתביעת גירושין, גירושין הנעשים בהסכמה הם קצרים ונוחים בהרבה. כל שעל בני הזוג לעשות הוא להגיש בקשה לבית הדין למתן תוקף של פסק דין להסכם גירושין. עלות הגשת בקשה לאישור הסכם גירושין עומדת על סך של 250 ₪ (נכון לזמן כתיבת שורות אלו). בדומה לתביעת גירושין הנעשית שלא בהסכמה, משמוגשת בקשה לאישור הסכם גירושין, יש לכלול בבקשה גם פרטים אישיים, כגון: צילום תעודה מזהה, תעודת נישואין, כתובה, פרטי ילדיהם המשותפים של בני הזוג, ועוד.

מה חשוב לדעת על ההתנהלות במסגרת התיק בבית הדין הרבני

ככלל לאחר הגשתה של תביעת גירושין, ובמסגרת הדיונים שייערכו במסגרת התובענה, יערוך בית הדין ניסיונות לגשר בין בני הזוג. היות ומדובר בערכאה דתית, הפועלת מכוח הדין הדתי, קיימת חשיבות מהותית לקיומו וקידושו של התא המשפחתי. עם זאת, ככל שדייני בית הדין לא יצליחו להשכין שלום בית בין הזוג, ייערך הליך הגירושין כסדרו. 

אם הגירושין נעשים ללא הסכמת בני הזוג, ההליך עצמו יכלול גם דיון "הוכחות" שבו בן הזוג המבקש את הגירושין עתיד יהיה להוכיח את עילת הגירושין. ההלכה היהודית מונה מספר עילות גירושין, לדוגמא: אי התאמה בין בני הזוג, עקרות, אי קיום יחסי מין ועוד. את עילת הגירושין יש להוכיח באמצעות ראיות, כגון: עדים שיעידו בפני בית הדין ומסמכים שיוכיחו את הטענות הרלוונטיות. 

במסגרת שמיעת הראיות בתביעת הגירושין, תיערכנה גם חקירות נגדיות של העדים שיעידו. חקירות אלו עשויות להיות פולשניות, ולכלול שאלות על נושאים אישיים ביותר. לבסוף, עם סיום שמיעת הראיות בתביעת הגירושין, ככל שעילת הגירושין הוכחה בפני בית הדין, יינתן פסק דין. 

מה קורה בסיומו של הליך הגירושין בבית הדין הרבני

משהכריעו דייני בית הדין כי יש להורות על גירושין, ושעל הבעל לתת גט לאשתו. מדובר בטקס שבו אומר הבעל לאישה שלוש פעמים את המילה "מגורשת". מרגע זה האישה מותרת בעצם לכל גבר, ונישואי בני הזוג באים אל קיצם. 

מה קורה אם בן הזוג מסרב לתת לאשתו גט למרות שבית הדין פסק שעליו לעשות זאת?

ישנה תופעה מכוערת שבמסגרתה גברים (בעיקר) מסרבים לתת לנשותיהם גט, וגורמים לכך שהאישה מוחזקת "כבת ערובה", משום שהיא אינה יכולה לקיים חיים זוגיים עם גבר אחר. לבית הדין יש סמכויות רבות לטפל בסרבני גט, החל מכליאה מאחורי סורג ובריח, שלילת רישיון נהיגה, ועוד. 

שאלות בנוגע לנושא? כנסו ל - פורום דיני משפחה
אין בתוכן דלעיל משום המלצה, חוות דעת משפטית או ייעוץ משפטי; כמו כן התוכן דלעיל אינו מתיימר להיות מדויק ו'/או מקיף ו/או עדכני, והמסתמך על המידע עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד.
© כל הזכויות שמורות לעו"ד אדי סוברי, אתר הפורומים המשפטיים.
סקייטק