חוזה בעל פה מחייב בדיוק כמו חוזה בכתב

  • חוזה שכירות - אופציה
    בן | 22/03/2012 17:52

    שלום רב, מה קורה אם המשכיר מבטיח לי בעל פה כי יתן לי אופציה לשנה נוספת בסיום החוזה הנוכחי ואני גם הקלטתי את השיחה בינינו. יצוין, כי בחוזה בעינינו אין כלל סעיף על אופציה וכתוב שהחוזה הוא לשנה בלבד. האם הבטחה זו שלו בעל פה לאופציה תופסת? או שהוא יכול להבטיח כל מה שהוא רוצה והחוזה שנחתם בינינו יכריע בכל מקרה. תודה מראש על התשובה, בן

    • חוזה בעל פה מחייב בדיוק כמו חוזה בכתב
      עו"ד סיגל אלפסי | 22/03/2012 21:14

      חוזה בגין עסקה במקרקעין חייב להיות בכתב. "עסקה" במקרקעין היא גם שכירות לתקופה של 5 שנים ומעלה / לתקופה של 10 שנים ומעלה (יש סתירה בין שני חוקים בעניין זה). בכל מקרה אין ספק שתקופה של שנה אינה נכנסת להגדרה הזו ולכן אין חובת כתב. אכן נהוג להעלות על הכתב הסכמות כדי שיהיה ניתן להוכיח את ההתחייבות. ואולם במקרה שלך יש לך את ההקלטה שמוכיחה שכך סוכם. מקווה שעזרתי. בהצלחה !

    • אני מסופק אם יש תוקף מחייב לאמירה בעניין האופציה
      משה מעוז | 23/03/2012 22:44

      כאשר יש הסכם בכתב ומנגד אמירה שבעל פה, הרי שהסכם בכתב גובר, ובהסכם בכתב אין שום אופציה. כמו כן, נהוג להוסיף שני סעיפים סטנדרטיים לחוזי שכירות, שמבטלים כל תוקף מחייב לגבי הבטחות שבעל פה, והם: 1. כל שינוי בחוזה שכירות זה יהיה בכתב ובחתימת הצדדים. 2. אם תהיה סתירה בין חוזה זה וחוזה אחר כלשהו, האמור בחוזה זה יגבר. ולכן, צריך כמובן לקרוא בעיון את החוזה בכתב עליו חתמת, אבל סביר שלא ניתן יהיה לאכוף את האמירה שבעל פה בעניין האופציה.

      • במקרה הזה אין שום ספק שההסכם בעל פה גובר
        עו"ד סיגל אלפסי | 30/03/2012 01:09

        חבל שלא קראת את השאלה שנשאלה בעיון. השואל הקליט את הצד השני ולכן אין כאן כל בעיה מהבחינה הראייתית. בנוסף, הינך טועה ומטעה במשפט "הסכם בכתב גובר על הסכם בעל פה". כל עוד ניתן להוכיח שקיים הסכם תקף אזי ההסכם מהאוחר יגבר על ההסכם המוקדם (הקודם בזמן) גם אם הקודם בזמן נערך בכתב והמאוחר יותר היה הסכם שבע"פ. מפנה אותך לחוק החוזים ולהלכות המחייבות בעניין זה.