היתרי בניה

  • גמר שלד ללא היתרי בנייה
    גלעד | 15/03/2012 15:37

    שלום, רכשתי יחידה דו-משפחתית מקבלן בתנאי תשלום של עם התקדמות הבנייה (ללא ליווי בנק). בגמר שלד - השלמה ל60% מכספי משכנתא. בחוזה נחתם כי מועד קבלת היתרי בנייה הינו תנאי יסודי אשר הפרתו מזכה אותי בפיצוי מוסכם 10%. משלא עמד במועד קבלת ההיתרים, התנהל מו"מ בסופו סוכם כי "מועד קבלת היתר לא יהווה תנאי בחוזה, ואיחור בקבלת היתרי בנייה לא יהווה עילא לתביעת פיצוי בגין הפרה יסודית" . בתמורה נוספו תכולות ללא עלות . כיום גמר שלד, אך עדיין אין היתרי בנייה סופיים (שנה לאחר חתימת חוזה) ולפיכך לא ניתן לקבל משכנתא - ואיני יכול לעמוד בתנאי התשלום. להגנתו טוען הקבלן כי מאחר והסכמתי באותו מו"מ כמצותת מעלה- עליי לעמוד בתנאי תשלום, בין אם ממשכנתא או ממקור אחר. ברור שעל הקבלן אסור היה בכלל להגיע לשלב גמר שלד בלי היתרי בנייה, וכוונת אותו סיכום בינינו היה כי אני פותר אותו מתשלום פיצוי מוסכם בגין איחור בקבלת היתרים - ותו לא. הוני העצמי כבר שולם, התשלום הקרוב ייתכן אך ורק מכספי משכנתא. האם הסכמתי במסגרת אותו מו"מ עלולה להתפרש כאילו לקחתי בחשבון שהוא עלול להגיע לשלב גמר שלד ולדרוש כספים מבלי שיש לי אפשרות לקחת משכנתא בגין העדר היתרים שבאחריותו???

    • היתרי בניה
      עו"ד שזר תומר | 16/03/2012 18:20

      לא. לטעמי זה ברור, שאתה לא יכול לשלם בלי קבלת היתרי בניה, ולטעמי לא יחייבו אותך בגין איחור בגין אי התשלום, כיוון שאיננו באחריותך. מצד שני, ברור גם שלא תוכל לדרוש פיצוי בגין כך, כי ויתרת... תומר שזר, עו"ד ומגשר מנהל הפורום.

      • המשך
        גלעד | 16/03/2012 22:02

        עו"ד תומר שזר , אני מודה לך מאוד על תגובתך. עו"ד של הקבלן טוען שברגע שחתמתי על אותו הסכם פשרה ובו מצוין כי "מועד קבלת היתר אינו מהווה תנאי בחוזה", למעשה אפשרתי פיצול של הסוגייה לשני ערוצים נפרדים, באופן כזה שגם ולמרות שקיבל החלטה ובנה ללא היתר סופי (התיק אושר בועדת התכנון, אך לא מולאו עדיין כל התנאים ובכללם אישור מנהל מקרקעין) - זה על אחריותו ותחת סיכון שהחליט לקחת על עצמו, ולכן משהגיע לשלב בנייה המזכה בתשלום - עליי לשלם ממקור כספי כזה או אחר - וזאת בלי קשר לאי- קיום היתר, שאינו מהווה יותר תנאי בחוזה . (בחוזה המקורי ברור דרך אגב שמוזכר יותר מפעם אחת שעל הקבלן לפעול ולבנות רק לפי היתר ובהתאם להוראות ההיתר). דרך אגב, כותרת המסמך הנדון היא "עדכון מועדי מסירה ותנאי הפרה ופיצוי לחוזה..." , ו-4 סעיפיו הראשונים מגוללים את מסכת העיכובים בקבלת ההיתר והיותו בפועל בהפרה יסודית עקב אי-קבלת היתר בזמן- מה שמוביל לפשרה בה אני כאמור מסכים כי "מועד קבלת היתר אינו מהווה תנאי בחוזה, ולא יהווה עילא לפיצוי בגין הפרה יסודית". האם לא ברור כי בשום פנים ואופן לא שיחררתי אותו מחובת קבלת היתר, אלא כל כוונת המסמך היתה לשחרר אותו מעול הפיצוי בגין הפרה מסוג זה? עו"ד שלי גם מטפל ויטפל בנושא כמובן, אך כרגע קשה לי לסמוך עליו ב100% מכיוון שאני מוצא שהיה צריך למנוע ממני / לשנות את אותה שורה בעייתית שחתמתי עליה, כך לא היה ספק כרגע לגבי אחריותו המלאה של הקבלן למצב. ובכלל - רוב החוזים בין פרט לחברה מלכתחילה אינם כוללים תנאי יסודי בו החברה מתחייבת למועד קבלת היתר, אלא למועד מסירה מרגע קבלת היתר - נכון ? כך שכביכול ביטלתי סעיף אקסטרה שהצלחתי להכניס בחוזה, וכרגע החוזה פועל כמו כל חוזה רגיל וכך גם אמור היה לפעול הקבלן, נכון? תודה, מקווה שלא חפרתי יתר על המידה...פשוט מלחיץ איך שמנסה הקבלן להפוך את המצב כך שאני פתאום עלול למצוא את עצמי נתבע בגין אי-תשלום וביצוע הפרה יסודית המזכה בפיצוי - הרי בניגוד אליו עמדתי בהתחייבויותיי כל הזמן.

        • היתרי בניה
          עו"ד שזר תומר | 17/03/2012 17:53

          גלעד שלום, ראה אני מבין את המצב הבעייתי, אבל אני סבור שאתה צריך לקבל החלטה, או שאתה ממשיך עם עו"ד שלך, וסומך על עצתו, או שאתה מקבל יעוץ פרטני מעו"ד אחר. אני לא חושב שבמקרה שלך, תוכל לקבל יעוץ דרך הפורום, זה מורכב מדי, וההשלכות מורכבות. תומר שזר, עו"ד ומגשר מנהל הפורום.