פינוי פולש מחזיק בקרקע חקלאית

  • שטחים חקלאים מושכר השייכים לאבי
    HADAR | 01/05/2011 12:01

    שלום ברשות אבי שטח חקלאי אשר אדם חיצוני משכיר ממנו אותו כבר במשך כמה שנים טובות אבי ואותו אדם אינן חתמו בינהם שום חוזה כי אם חוזה בעל פה כיום אותו אדם מגדל עצי רימון בשטחנו שאלתי היא האם קיים חוק לגבי כך שאם אין חוזה בינהם אותו אדם רשאי לדרוש את השטח ולומר כי הוא שלו?מה אומר החוק לגבי זה? האם חוזה בעל פה תופס משהו?רק שניהם היו נוכחים בחוזה שבעל פה ולא אף אחד אחק שיכול להעיד כי ראה אותם מסכמים משהו אשמח לתגובה מהירה הדר

    • פינוי פולש מחזיק בקרקע חקלאית
      עו"ד אברהם ללום | 02/05/2011 18:49

      המקרה שאתה מתאר הינו מקרה ידוע ובהרבה מהמקרים כאשר אנשים פרטיים רוכשים מגרש המוכר שמגדל על הקרקע ממשיך לגדל, אין החזקה מאפשרת לו לעלות את הטענה, לאחר מכן לזכות במקרקעין לאור האמור. הבעיה שהמחזיק יכול לטעון כי קיים הסכם בע"פ וכי על פי ההסכם הבעלים צריך לתת לו הודעה מוקדמת של שנתיים לדוגמה ולכן חשוב לעשות הסכם שיקבע כי בהודעה המחזיק יפנה את המקרקעין. פסיקה רבה עסקה בעניין זה ובדרישות שהסכם כלשהו צריך לעמוד בהן. סוגי הזכויות כפופים לסעיף 8 לחוק המקרקעין, וביצוע הסכם לגביהם חייב להיות בכתב. לעניין זה יש חריג אחד, והוא לגבי שכירות קצרת מועד, כמו במקרה דנן - עד לתקופה של 5 שנים. עניין זה נלמד מסעיף 79 לחוק המקרקעין, אשר קובע, שסעיף 8 לא יחול על שכירות מסוג זה. כי הקושי הנובע ממצב דברים זה הוא בכך שלעיתים הסכמתו שבשתיקה של הבעלים עשויה להקנות למחזיק מעמד של "בר-רשות" והסכמה זו שוללת את יסוד העימות והעוינות ואזי אין מתקיימת "חזקה נוגדת" ולא תחול התיישנות. על בית המשפט לקבוע בכל מקרה ומקרה, על פי נסיבותיו, אם מדובר בהסכמה שבשתיקה לחזקתו של פלוני, או שמע השתיקה נובעת אך מויתור על זכות בעלים לחזור ולתבוע חזקה בשטח, בגין העימות עם אותו מחזיק. לכן מומלץ לפנות לעו"ד שבקי בפסיקה ובתחום ולפעול כמה שיותר מהר, על מנת שלא יראו במקרה זה שתיקה ו/או מניעות, דבר שעלול לפגוע בכם. אברהם ללום, עו"ד מנהל פורום נדל"ן ודיני מקרקעין