הפחתת שיעור מס השבח הריאלי לגבי קרקע המיועדת לבניית דירות מגורים

  • בית על מגרש
    ורד | 27/02/2011 14:28

    ברשותנו בית בשאח 200 מ"ר על מגרש גדול בשטח של כ1.5 דונם. הבית אינו בשימוש מזה כמה שנים. במידה ואנו מתכננים לבנות בעצמנו על המגרש מס' קוטג'ים ולהרוס כמובן את הבית הישן, האם יש צורך להכשיר את הבית למגורים לצרכי מס שבח? מה במצב של עסקת קומבינציה ולחילופיו מכירת המגרש כםי שהוא כיום?

    • הפחתת שיעור מס השבח הריאלי לגבי קרקע המיועדת לבניית דירות מגורים
      עו"ד אברהם ללום | 27/02/2011 18:56

      הפחתת שיעור מס השבח הריאלי לגבי קרקע המיועדת לבניית דירות מגורים במקרה זה, התשובה קצת ארוכה וקשה להיכנס במסגרת זו, לכל האפשרויות הקיימות אך בכל זאת אנסה לעמוד באתגר. סעיף 49 ז' לחוק (עסקת מכר עם זכויות בנייה נוספות) -קרי אם יהיה בית מלבד זכויות בנייה נוספות שניתן לקבל לגבי הריסה בחלק התכנוני, לעניין מס שבח ניתן לקבל בעסקת מכר פטור עד לסכום של התקרה שנקבעה בתיקון האחרון. כמו כן, סעיף 48א(ב1) לחוק קובע, כי השבח הריאלי שיוטל על יחיד שמכר קרקע שנרכשה עד 7/11/2001 יחושב באופן ליניארי, כך שעל השבח הריאלי עד תחילה (7/11/2001) יוטל מס בשיעור מס ההכנסה שחל על היחיד לפי סעיף 121 לפקודה, ועל יתרת השבח הריאלי (מיום 7/11/2001 ועד יום המכירה) יוטל מס בשיעור של עד 20%. סוגיית מתן פטור לדירת מגורים מזכה במסגרת עיסקת קומבינציה מסוג מכר חלקי, הוסדרה בסעיף 49א(ב) לחוק. בהתאם להוראת הסעיף הנ"ל, רשאי הבעלים של המקרקעין לבחור להנות מהפטור שגובהו כשווי דירת המגורים הנמכרת (כולל שווי הקרקע) או כשווי כפל דירת המגורים בתקרת סכום הנקובה בסעיף 49 ז' לחוק, כאשר התמורה הושפעה מזכויות לבניה נוספת, כפי הדבר, בעסקת קומבינציה מסוג מכר חלקי. בהוראת השעה נקבע כי יחיד, לרבות חברה משפחתית (להלן - יחיד) שימכור בתקופה שבין 15/11/2010 ועד 31/12/2011 קרקע המיועדת לבנייה למגורים ושיום הרכישה שלה הינו מ-1/4/1961 ועד 6/11/2001 ישלם מס על השבח הראלי בשיעור כאמור בסעיף 121 לפקודה ועד שיעור של - 20%. במידה ותבצעו עסקת מכר ו/או עסקת קומבינציה הסעיף רלוונטי מאוד מבחינתכם. אני לא יודע את המדרגות שרלוונטיות למקרה שלכם, קרי, מתי נרכשה הקרקע וכו' אך כעת לאור השינויים ללא ספק הייתי ממליץ לקדם את העניין וליהנות מההטבה החדשה בחוק. כולי תקווה כי במסגרת זו הצלחתי לסייע עד כמה שניתן. כמובן שיש לקחת בחשבון שיש תנאים מצטברים לכך שהחוק יחול על המקרה. יום הרכישה של הזכות במקרקעין חל בתקופה שבין 1/4/1961 - 6/11/2001. לעניין התשלום, האופציות שעומדות לך אם כמובן הנך עונה לתנאים שהינם מצטברים - שתי אפשרויות: תשלום המס במלואו עפ"י סעיף 48א(ב1) - אם וכאשר תעמוד המכירה גם בתנאי בניית הדירות, תתוקן השומה ויוחזר למוכר עודף המס ששולם ויחולו לעניין זה הוראות סעיף 103א לחוק. תשלום המס עפ"י הוראות סעיף 48א(ב)(1) ומתן ערובה, להנחת דעתו של המנהל (ערבות בנקאית), לגבי יתרת המס עפ"י השומה שהוצאה. לעניין זה, תוקפה של ערובה זו יהיה עד שיתקיים התנאי של הבנייה. אברהם ללום, עו"ד מנהל פורום נדל"ן ודיני מקרקעין

      • שאלת הבהרה
        ורד | 27/02/2011 19:13

        תודה על התושבה המפורטת. לא ברור לי מה הדין במקרה בו אנו מחליטים לבנות בעצמנו על המגרש ולמכור אח"כ את הבתים לאחר טופס4. האם יש במצב זה מבחינת מס שבח משמעות לכך שהבית לא היה ראוי למגורים לפני התחלת הבניה.