העברה ללא תמורה במסגרת סעיף 49 ו'

  • פטור מס שבח על דירה מהעברת מגרש ללא תמורה בין אחים
    אילן | 26/02/2011 21:03

    שלום ,לפני כ 3 שנים בצעתי העברה ללא תמורה של מגרש מאחי אליי .בניתי בית דו משפחתי עם אחי , וכיום לאחר כ 2.5 שנים מתום הבנייה אני רוצה למכור ללא מס שבח לפי התקנות החדשות .האם החוק בתוקף כבר (עבר את כל הצעות החוק בכנסת )האם העברת המגרש ללא תמורה לפני כ3 שנים מהווה בעיה כלשהיתודה , אילן

    • העברה ללא תמורה במסגרת סעיף 49 ו'
      עו"ד אברהם ללום | 27/02/2011 09:14

      העברה ללא תמורה במסגרת סעיף 49 ו' לחוק מיסוי מקרקעין ומועד תקופת הצינון הנדרשת בהתאם לחוק ולפסיקה - בעלים של דירות מגורים אחדות, המבקש למכור בפטור ממס שבח מספר דירות בעת ובעונה אחת, יכול להעביר לכל קרוב משפחה דירה אחת ללא תמורה, והעברה זו תהיה פטורה ממס שבח לפי סעיף 62 לחוק מס שבח. במתנה והגדרת הדירה כדירה לעניין מועד הרכישה ומועד המכירה. סעיף 49ו לחוק נועד לסייג את האפשרות, שמיד לאחר קבלת הדירה במתנה ימכור אותו קרוב את הדירה שקיבל במתנה, וייהנה מפטור ממס שבח, ונקבעו סייגים למתן פטור ממס שבח לנישום המוכר דירה שקיבל במתנה. הוראות אלה מחמירות עם מקבל המתנה והן דורשות בין היתר תכנון קפדני. ההוראות מצטרפות לכל התנאים, החלים על מכירה של דירת מגורים. הסייגים כאמור ההוראות סעיף 49ו לחוק מס שבח. מניין ימי השימוש למגורים יחל רק בעת שתהיה ראויה למגורים ותענה להגדרת "דירת מגורים" לפי סעיף 1 לחוק. אם שווי המגרש עולה על שווי הבניה, והמגרש הועבר אליך במהלך 3 השנים לפני גמר הבניה, הרי שלפי סעיף זה מהווה העברת המגרש דירת מתנה כמשמעותה בסעיף ולכן יש לחשב את תקופת הצינון מיום גמר הבניה בהתאם לתקופות המנויות בטבלה. לסיום מדובר על סוגיה מורכבת במיסוי ואף סוגיה שיש לגביה מחלוקות. אברהם ללום, עו"ד מנהל פורום נדל"ן ודיני מקרקעין

      • העברה ללא תמורה במסגרת סעיף 49 ו' - המשך
        אילן | 27/02/2011 11:30

        המגרש הועבר לי מאחי בתוך תקופת 3 שנים לפני סיום הבנייה . ערך הבנייה גבוה מערך המגרש . האם בכל זאת צריך תקופת צינון למרות הפטור החדש ממס שבח ?

        • הפטור החדש ממס שבח והחלטות רשות המס
          עו"ד אברהם ללום | 27/02/2011 18:14

          הפטור החדש חל ורלוונטי מבחינתך אך ורק במצב דברים שתקופת הצינון עברה. מדובר על סוגיה כפי שכבר מובן מאוד מורכבת, שכן לאור האמור לא הייתי מבצע עסקה חצי שנה לפני סוף ה-3 שנים מבלי לבצע בדיקה מקדמית(פרי-רולינג). יש פסיקה בעניין כפי שהבאתי בתשובה הקודמת. עד היום, עמדת רשות המסים היתה שבמקרה בו נתקבלה דירת מגורים מזכה במתנה תחול על המקבל תקופת צינון לפי סעיף 49ו' לחוק בין אם הפטור ממס שבח בעסקת המתנה ניתן לפי סעיף 62 לחוק (פטור מיוחד למתנות) ובין אם ניתן הפטור מכח אחת מעילות הפטור הקבועות בפרק חמישי1 לחוק (פטור רגיל במכירת דירת מגורים מזכה). לאור השינוי והפרסום של הוראת השעה החדשה ע"י רשות המסים הוראת ביצוע חדשה (הוראת ביצוע מס' 9/2009) בה נקבעה פרשנות מקלה לסעיף הצינון. לפי הוראת הביצוע החדשה, הצינון יחול רק במקרה בו בעסקת המתנה נתבקש פטור מיוחד לעסקאות מתנה ולא במקרה בו בעסקת המתנה נוצל ע"י מוכר המתנה פטור רגיל לפי סעיף חמישי1 לחוק. אברהם ללום, עו"ד מנהל פורום נדל"ן ודיני מקרקעין

          • האם 3 שנים מתום הבנייה או מיום ההעברה ללא תמורה ?
            אילן | 27/02/2011 18:24

            לכבוד עו"ד א.ללום תודה רבה על התשובות והתיחסותך הרצינית. לגבי הפטור ממס שבח : האם תקופת הצינון בהעברה ללא תמורה של המגרש (שערכו נמוך מערך הבנייה ) נספרת מיום ההעברה או מיום תום הבנייה ? ההעברה ללא תמורה בוצעה לפני יותר מ3 שנים מהיום . תודה רבה , אילן

          • מס רכישה
            אודי | 28/02/2011 17:36

            אם אני מוכר דירה (1 מיליון ש"ח) וקונה (1.4 מיליון ש"ח) ונשאר לכאורה עם בית אחד האם עליי לשם מס רכישה ?ואם כן כמה?

            • מס רכישה - מדרגה שנייה
              עו"ד אברהם ללום | 02/03/2011 08:41

              להלן מדרגות המס לתקופת הוראת השעה: על חלק השווי שאינו עולה על 1,350,000 ₪ - לא ישולם מס על חלק השווי שבין 1,350,000 ₪ לבין 1,610,210 ₪ - 3.5% על חלק השווי העולה על 1,610,210 ₪ - 5% כלומר 3.5% על ההפרש - 50,000

    • דירת מתנה-תקופת צינון-סעיף 49 ו לחוק
      עו"ד אברהם ללום | 28/02/2011 09:03

      יש לחשב את תקופת הצינון מיום גמר הבניה בהתאם לתקופות המנויות בטבלה. לסיום מדובר על סוגיה מורכבת במיסוי ואף סוגיה שיש לגביה מחלוקות. הייתי ממליץ לעשות בדיקה מקדמית.