זכרון דברים - תוקף ותנאים נדרשים

  • מזכר מכר בית
    אלי | 25/02/2011 01:30

    שלום.ערכתי הסכם (מזכר) ביני לבין הקונה (עדיין לא נחתם חוזה) הקונה נתן לי סכום של 20 אלף דמי רצינות סיכמנו שתוך כשבוע ייחתם חוזה אצל עו"ד ומאז לא הצלחנו להגיע לאיזה שהוא הסכם בנושא לוח התשלומים ( הקונה רוצה לשלם לי 10% בהתחלה ו-90% במעמד מסירת הדירה ) כמובן שאני לא הסכמתי והסברתי לו שלוח תשלומים כזה אינו סבירוהקונה כל הזמן מושך אותי בזמן וכבר עבר חודש  בזמן הזה לא יכולתי לרכוש דירה או למכור אותה שוב למישהו אחר.שאלותיי הן :1. האם יש לוח תשלומים סביר בין הקונה למוכר 2. האם יש לוח תשלומים לא סביר לרכישת דירה.3. במידה ובמזכר בנינו לא רשומים פרטים נוספים כגון : מועד פינוי הדירה , לוח תשלומים האם ניתן לפסול את המזכר בנינו.4. תודה מראש למשיב.

    • זכרון דברים - תוקף ותנאים נדרשים
      עו"ד א. ללום | 26/02/2011 13:15

      האם יש לוח תשלומים סביר בין הקונה למוכר - לוח התשלומים הינו תנאי עסקי שנקבע בין הצדדים ונכון כבר בזיכרון דברים במידה והצדדים מחליטים לחתום עליו, להסדיר זאת שם. כאן יש הרבה פעמים נושאים כגון משכנתא של הקונה שיש לקחת בחשבון ולכן, על מנת לענות לך באופן ברור צריך להכיר את העסקה באופן ספציפי. ניתן למצוא מנגנון טוב שיגן עליך ועם זאת יאפשר את ביצוע העסקה. 2. האם יש לוח תשלומים לא סביר לרכישת דירה – קיים לוח תשלומים על פי חוק מכר לפי קצת התקדמות הבנייה, אך בעסקאות יד שנייה, מדובר על תנאים עסקיים בלבד. 3. במידה ובמזכר בנינו לא רשומים פרטים נוספים כגון : מועד פינוי הדירה , לוח תשלומים האם ניתן לפסול את המזכר בנינו –בשל חוסר בהוראות ברורות, יש לראות בזכרון הדברים מסמך מסוכן העלול לסבך את הצדדים. מלבד עניין רבינאי וההלכה שנקבע שם קיימים פס"ד נוספים כגון ע"א 692/86 בוטקובסקי נ' גת ואח', פ"ד מד(1), 57 ,עמ' 68 ועוד פס"ד נוספים אשר יכולים לסייע בהבנת הנושא.חוק החוזים (חלק כללי) יכול גם כן לסייע לנו להבין את הדרישות הקיימות. על כן נפנה לסעיפים 15 ו-18 לחוק החוזים (חלק כללי). סעיף 15 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג - 1973, קובע כי הטעיה מהווה עילה לביטול חוזה: מי שהתקשר בחוזה עקב טעות שהיא תוצאת הטעיה שהטעהו הצד השני או אחר מטעמו, רשאי לבטל את החוזה; לענין זה, "הטעיה" - לרבות אי-גילוין של עובדות אשר לפי דין. אברהם ללום, עו"ד מנהל פורום נדל"ן ודיני מקרקעין

    • זכרון דברים - חוזה מחייב?
      עו"ד שזר תומר | 26/02/2011 15:44

      טעות גדולה מאוד לעשות "מזכר" - זכרון דברים שכזה... לכל הצדדים... יש פסיקה שקובעת האם מזכר שכזה יכול לעמוד במבחן גמירות הדעת ולהחשב כחוזה. כעקרון יתכן כי יש לך מזל וזה לא נחשב כחוזה מוגמר, כי אין תאריך פינוי, אבל יש לבדוק את המקרה שלך לעומק. תומר שזר, עו"ד ומגשר מנהל הפורום