במידה ומדובר בצוואה בכתב שנעשתה על פי דין

  • כיצד למנוע סיכסוך ירושה?
    אסתר | 29/12/2009 11:52

    סבא שלי לפני מותו עשה צוואה שאת הדירה שלו הוא מעביר לסבתא ואחרי מותה היא תעבור אליי. יש לו בן ובת (אמא שלי). אח של אמא שלי כל הזמן מקניט אותה שייקח את הדירה ממני כי הוא צריך להיות היורש. (יש לציין שהוא אדם אמיד ומסודר) אמא שלי הינה נכה. אני , אינני מסודרת ואין לי דירה משלי. אני חיה בשכירות. סבתא שתחיה עוד הרבה שנים כבר סנילית וחולת אלצהיימר. האם הדוד שלי יוכל לגזול את הדירה. אן כן כיצד אוכל למנוע זאת?

    • במידה ומדובר בצוואה בכתב שנעשתה על פי דין
      שאול אמרני, עו"ד | 29/12/2009 12:25

      אין מצב בו דודך צודק וכי יש לו יכולת לשנות את הצוואה. משום שהגישה היא לממש את רצונו של המוריש. ישנה דרך אחרת, שאינה קלה כלל ועיקר, לפיה מי שטוען לירושה יכול לטעון שהמוריש (הסבא) לא היה בקו הבריאות כאשר ערך צוואה והוא ערך את הצוואה בנסיבות בהן הוא לא היה מודע למעשיו. זו טענה אפשרית, אך קשה מאוד להוכחה. בעיקר אם הסבא ערך צוואתו בעודו בקו הבריאות הנפשית, וישנם עדים היכולים להוכיח שהוא אכן עשה זאת ברצונו החופשי ואף אחד לא כפה עליו לעשות זאת. אלמלא הסבא כתב צוואה, אזי על פי חוק הירושה הולכים לברירת המחדל, קרי היורשים הם אכן אמך ודודך. אך כאמור לא במקרה זה בו ישנה צוואה והדין מנחה לפעול על פיה, שכן היא משקפת את רצונו של המוריש. במידה ואת מוטרדת מהתנהגותו של דודך, הרי שקשה למנוע זאת. הדרך המומלצת היא לא להתעמת איתו. סבתך חיה גם אם במצב בריאותי קשה, וממילא הצוואה אינה רלוונטית. השאירי את המלחמה, אם בכלל היא תפרוץ, למועד הרלוונטי (לאחר 120 שנות חייה של הסבתא). שימי לב, באופן עקרוני אין כל משמעות למצבך הכלכלי ו/או האישי על זכותך לדירה. היית זכאית לדירה שסבך הוריש לך על פי צוואתו המפורשת, גם אילו היית עשירה ומסודרת. במקרה זה, הייתה עולה שאלה מוסרית, שאינה קשורה לדין ולחוק אלא למערכת היחסים הפנים משפחתית. אך כאמור לא זה המצב ולא צריך להרחיב בו. במידה והדוד יעלה שוב את הנושא, תוכלי לומר לו שזכותך היא על פי רצונו של הסבא ויש לכבד את רצונו. מעבר לכך ביכולתך לומר לו שהיות והוא מסודר כלכלית ואת לא, הרי שעליו להתחשב בכך. ואולם גם אם שיקול זה לא יעזור (יתכן והוא חושב על ילדיו ולא על אחייניתו), עדיין את מגובה בחוק בהתאם לצוואה שערך סבך ז"ל.

    • דירת ירושה - דיני משפחה
      עו"ד מיקי חשמונאי | 29/12/2009 22:59

      אסתר שלום, אם בצוואת סבך נקבע כי לסבתך זכות מגורים ולאחר מכן הדירה עוברת אליך, השאלה היא האם כל הדירה היתה רשומה על שמו או חציה בלבד, שכן הסב יכול להוריש ר'ק את רכושו הוא. אם בצוואה נקבע שזכויות הסב בדירה עוברות לסבתא, ורק אילו הסבתא היתה נפטרת לפניו, היו זכויותיו עוברות אליך, היום הדירה היא של הסבתא. במצב זה תלוי האם הסבתא ערכה צוואה, ואם כן מי היורשים על פיה, שכן נכון להיום לאור מחלתה, היא אינה כשירה לערוך צוואה. אם לא ערכה צוואה, יחולו הוראות חוק הירושה (היורשים יהיו ילדיה ו/או יורשיהם, היה ומי מהם הלך לעולמו לפניה). בברכה, מיקי חשמונאי, עו"ד ומגשרת מנהלת פורום דיני משפחה

    • הסבא יכול להעביר לך רק את חלקו בדירה.
      ירוחמי | 30/12/2009 11:45

      ובחלק של הסבתא,אמך ודודך מתחלקים.