ירושה על פי דין לקטינים - דיני משפחה

  • אשתי לא השאירה צוואה, מה לגבי דירתנו
    יעקב | 25/09/2009 01:40

    שלום, אשתי לה הייתי נשוי כ-20 שנה במגורים משותפים + תשעה ילדים משותפים, נפטרה לפני כשנה ממחלה ולא השאירה צוואה. היא רשומה עימי יחד בבעלות על שתי דירות שקנינו. וכן היא קבלה עוד בחייה, בירושה [על ידי צוואה] שליש מהדירה של אימה שנפטרה. באחת משתי דירותינו אני גר ומגדל את תשעת ילדינו, הגדול שבהם בן 19. את הדירה הזו אני מתכוון להוריש להם. את דירתנו השנייה אני חייב למכור כדי להחזיר חובות רבים על קניית הדירה בה אני גר. אני פועל להוצאת צו ירושה על הדירה השנייה, שאמורה להימכר. האם על פי החוק ילדי הקטינים יורשים חלק מהדירה אותה אני רוצה למכור? נאמר לי שאם לא אטפל בכך כראוי יתכן ויפסקו להפקיד חלק מהפדיון ממכירת הדירה בקרן "עיזבון" ע"ש היתומים, האם נכון? פעולה כזאת תפגע באפשרותי להחזיר את החובות שבגינם הצלחתי לקנות עבורנו את הדירה [המותאמת פיסית לביתנו הנכה]. וכן שאם כיורשי המנוחה הם ירשו חלק בדירה, היא יאבדו זכות למשכנתא בתנאים מועדפים או זכויות של חסרי דיור לכשינשאו? אודה על כל מה שתוכל/י ליעץ לי לעשות.

    • ירושה על פי דין לקטינים - דיני משפחה
      עו"ד מיקי חשמונאי | 26/09/2009 22:49

      שלום רב, הרשה לי להשתתף בצערך על מות אשתך. כיוון שאשתך לא השאירה צוואה, יורשיה הם : אתה - 50% מרכושה והילדים - 50% ביחד, בחלקים שווים (1/18 לכל אחד). דהיינו, לאחר חלוקת העזבון, יהיו לך 75%בכל אחת מהדירות, והשאר יחולק בין ילדיכם. כדי למכור את הדירה השניה, יהא עליך לפנות לביהמ"ש בבקשה לאשר את המכירה, ויתכן שביהמ"ש ישתכנע שיש הצדקה לכך. מומלץ כי תעזר בעו"ד לצורך ביצוע פעולות אלה, כדי למנוע סיבוכים מיותרים. בברכה וגמר חתימה טובה, מיקי חשמונאי, עו"ד ומגשרת

      • מה בדרך כלל נפסק במקרה כזה?
        יעקב | 28/09/2009 21:54

        תודה על תשובתך לפי פסקי דין בעבר, האם במקרים כאלה ביהמ"ש נוטה לפסוק בכיוון מסויים למשל לא לאשר את המכירה?

        • תגובה
          שיר | 29/09/2009 01:05

          בית המשפט לא יכול למנוע את המכירה, אך בדרך כלל יקבע שחלקם של היתומים הקטינים יופקד לטובתם בקרן מתאימה. כלומר רבע מתמורת המכירה בניכוי הוצאות שייכת לכל הילדים , הילדים הבגירים יכולים לוותר לטובתך על חלקם בדירה זו. אם תצליח להוכיח שלמעשה לא היו ברשותכם שתי דירות באופן קבוע, אלא שרכשתם דירה חדשה והתכוונתם למכור את הישנה, ונתקעתם עם שתי דירות עקב אילוצים כמו מחלת אשתך או נכותה של הבת, יגדלו הסיכויים שבית הדין יאשר למכור את הדירה לצורך תשלום חובות . כמו-כן, הכלל הוא שחובות של הנפטר קודמים לירושה, כלומר גם אם יוחלט שלילידיך יש חלק בתמורת המכירה, הרי יש לחשב את הירושה כדלהלן: מחצית מהתמורה שייכת לאשתך , ממנה יופחתו מחצית מהחובות והיתרה תחולק מחצית לך ומחצית לילדים. החצי השני כולו שלך וכן מחצית מהחובות. כלומר במידה ותמורת המכירה גבוהה מסך כל החובות, תוכל לפרוע את החובות מהמכירה , אך חלק מהיתרה יישמר לילדים.

          • תודה רבה לעו"ד מיקי חשמונאי על הפירוט  לת
            יעקב | 29/09/2009 23:42

            • וכן לשיר!  לת
              יעקב | 29/09/2009 23:43