האם ביטול שיק הוא עבירה פלילית

  • ביטול המחאה
    קומנט | 30/06/2011 12:30

    מסירת המחאה כאשר מלכתחילה יודעים כי אין כיסוי ולא מתכוונים לפרוע,הינה עבירה פלילית שדינה מאסר שנה אחת, אבל מה בנוגע לביטול המחאה ?אני מתייחס למקרה פשוט :סחירות ההמחאה הוגבל למוטב בלבד ולא עבר לאוחז כשורה בצד ג',מדובר בכשל תמורה מלא אל מול הספק שמחזיק בהמחאה.1. במידה ומבטלים המחאה כזאת, תתכן פרוצדורה מול הוצאה לפועל,(במידה והספק יגיש אותו להוצאה לפועל, מוסר ההמחאה יבקש להתגונן וכו')אבל האם יש כאן איזו עבירה פלילית ?2. במידה ולא מדובר בכשל תמורה מלא, אלא חלקי, או כל טיעון התגוננות אחר,ו/או במידה ומדובר בהמחאה שסחירותה לא הוגבלה וצד ג' שהינו אוחז כשורה מבקש לגבותו,האם בכל מקרה המקרה ידון במישור האזרחי, בהוצאה לפועל/בית המשפט וזה הכל,או שיש פן פלילי ?בשורה התחתונה, האם המישור הפלילי שבד"כ מיוחס לביטול המחאה היא מיתוס,והכל בסופו של דבר מתברר בפן האזרחי (הוצאה לפועל, בית משפט וכו'),או שיש גם מישור פלילי לנושא ?תודה רבה.

    • האם ביטול שיק הוא עבירה פלילית
      עו"ד טל פינק שליש | 01/07/2011 17:50

      החוק קובע כי ביטול שיק יהווה עבירה פלילית בנסיבות הבאות: 1. שיוף שיקים 2. משיכת שיק בהיותך לקוח מוגבל. 3. בפסיקה נקבע כי בנסיבות של חוסר תום לב קיצוני, לדוגמא הוצאת שיק בעוד הינך יודע כי לא תוכל לפרוע אותו, הדבר יכול להוות עבירה פלילית. מכאן, שהאמירה כאילו ביטול שיק מהווה עבירה פלילית אינה מיתוס, וישנן בהחלט נסיבות בהן הינך עשוי להסתכן בכך. ביטול שיק במקרה של היעדר תמורה עשוי להוות גורם לגיטימי לביטולו. טל פינק שליש, עו"ד מנהלת הפורום

    • ביטול הוראת הפירעון אינו עבירה
      עופר בן אברהם | 02/07/2011 12:45

      1. ביטול ההוראה לפרוע את השיק הותר במפורש בסעיף 75 לפקודת השטרות: "חובתו ורשותו של הבנקאי לפרוע שיק, שמשך עליו לקוחו חדלות על-ידי - "(1) ביטול הוראות הפירעון". אבל: 2. הוצאת השיק עשויה להיות עבירה, וביטול הוראת הפירעון בדיעבד עשוי ליצור חזקה (הניתנת לסתירה), שנעברה עבירה כאמור, אם מתקיימים כל התנאים המפורטים בסעיף 432 לחוק העונשין: "(א) המוציא שיק שמשך והוא יודע שאין חובה על הבנקאי לפרוע את השיק מן התאריך הנקוב בו עד 30 יום לאחריו, או אין לו יסוד סביר להניח שיש חובה כאמור על הבנקאי, והשיק הוצג לפירעון תוך התקופה האמורה וחולל, דינו - מאסר שנה או קנס כאמור בסעיף 61 או פי ארבעה מהסכום הנקוב בשיק, לפי הסכום הגדול יותר. "(ב) בשיק שלא נקוב בו תאריך, יראו לעניין סעיף זה כאילו נקוב בו יום ההוצאה. "(ג) הוצג שיק לפירעון תוך התקופה האמורה בסעיף קטן (א) וחולל, והמוציא לא פרעו תוך עשרה ימים מיום שדרש זאת האוחז ממנו, חזקה שהוציא את השיק בידיעה או באין לו יסוד סביר להנחה כאמור בסעיף קטן (א), ועליו הראיה לסתור". 3. מי שמשלם בשיק מתוך כוונה מראש לבטלו, עובר בכך עבירה של קבלת דבר (או ניסיון לקבל דבר) במרמה, שהרי בעצם התשלום הוא טוען בהתנהגות, שיש כיסוי לשיק, וכי הוא מתכוון לכבד את התחייבותו לפרעו. 4. מי שמבטל שיק משום שלא קיבל את התמורה עבורו, או חלק קצוב ממנה, אמנם אינו עובר עבירה בכך, אבל, כפי שציינת, הוא עלול להסתבך בהליכי הוצאה לפועל (לרבות מאסר כאמצעי אכיפה), בייחוד אם סחירות השיק לא הוגבלה. 5. על נוהל הגשת תלונה במשטרה על שיק שחולל, ראה כאן.