פסלות שופט

  • ערעור על בג"צ
    יהודה 1 | 29/06/2010 23:09

    אם שופט בג"צ סירב לבקשתי לפסול את עצמו לאחר שטענתי שהוא נוגע האם יש אפשרות לערער על כך? אם בג"צ פוסק בניגוד לחוק, האם הרשיות המבצעות יבצעו את פסק הדין או שיאמרו שזה לא חוקי ולא בסמכות בג"צ לפסוק ולכל לא מקימים את פסק הדין? האם יש אפשרות בחוק לפטר שופט בג"צ או שהוא חסין מכל הליך?

    • פסלות שופט
      עו"ד מיכל רז | 01/07/2010 15:35

      בהתאם לסעיף 77א(ג) לחוק בתי המשפט, התשמ"ד-1984ערעור על החלטת שופט בעניין פסלות יוגש לבית המשפט העליון. בפרקטיקה, ניתן להגיש ערעור בטענת פסלות גם החלטה של שופט בית משפט עליון (אני מפנה אותך לע"פ 11726/04 מחאג'נה נ' מ"י). בית משפט עליון, ביושבו כבית דין גבוה לצדק, מעביר תחת שבט ביקורתו החלטות שהתקבלו על ידי רשויות המדינה. לאור עקרון שלטון החוק הרי שיש לכבד כל החלטה של הרשות השופטת וכפועל יוצא לקיים את פסק הדין. כאשר רשויות המדינה סבורות כי יש צורך לשנות את ההלכה הפסוקה הרי שיש לעגן זאת בחקיקה הולמת (ראה פרשת מיטראל-בג"צ 3782/93 ). באשר לשאלתך האחרונה בנוגע להפסקת כהונה של שופט אני מפנה אותך להוראת סעיף 7 לחוק יסוד השפיטה, התשמ"ד-1984 + הוראת סעיף 19 לחוק בתי המשפט, התשמ"ד-1984.

      • תודה לך על תשובתך המקיפה אבל יש לי בקשת הבהרה
        יהודה 1 | 01/07/2010 16:25

        התשובה מועילה ומקיפה אבל על דבר אחד לא ענית לי כפי שרציתי. שאלתי אם למשל בג"צ פסק בניגוד לחוק. כגון שקיבל עתירה על אדם פרטי בלי כל נימוק והסבר לחוק(שאלה תיארוטית היא לא ריאלית אבל בשביל עבודה על דמוקרטיה היא תועיל לי) וקבע שאדם זה למשל ילך לכלא וזה בניגוד לחוק כי בג"צ מוסמך לדון רק גוף ממשלתי וכדומה. האם בכזה מקרה המשטרה תבצע את גזר הדין או שמאחר וזה נוגד לחוק באופן חד משמעי ולא ניתן אף להכניס בפרשנות החוק אז יאמר היועץ המשפטי למשטרה שלא לבצע את גזר הדין???