עדים, תצהירים, עד עויין ועדות כבושה

  • הזמנת עד
    עדי | 21/05/2010 10:18

    אזור מגורים:חיפה והסביבה כותרת:הזמנת עד תוכן הפניה:האם עד, במשפט אזרחי, שלא נתן תצהירים ולא הוזמן לתת עדות ,לפני ההוכחות , נחשב כעד. האם מותר לי, כצד שכנגד, להקליט אותו בשיחה שלי איתו כדי להפריח את השקרים נגדי. באיזה מקרים עד שבקשו ממנו לבוא להעיד ומסרב לבוא ולהגיש תצהיר יחשב כעד.

    • עדים, תצהירים, עד עויין ועדות כבושה
      יוסי אפשטיין, עו"ד | 21/05/2010 16:53

      ככלל עד הוא מי שרשאי להעיד בנסיבות המקרה ומעיד את עדותו בביהמ"ש, כך שניתן לחוקרו בחקירה ראשית, נגדית וחוזרת במידת הצורך. עד אינו חייב להיות חתום על תצהיר. יחד עם זאת, לעיתים עדים ו/או בעלי דין מוחתמים על תצהירים בין אם ההליך דורש זאת ובין לפי הסכמת הצדדים בביהמ"ש בהליך השיפוטי או ע"פ צו שופט. לדוגמא, במקרים רבים ניתנים במהלך משפט תצהירי עדות ראשית המהווים מעין חקירה ראשית של העדים. יחד עם זאת, על דרך הכלל, עד חייב להתייצב שכן הצד השני לרוב ירצה לחוקרו בחקירה נגדית - דבר העלול להזים את עדותו ומשכך באם לא יתייצב לבקשת מי שמטעמו הוא מעיד ו/או בצו של ביהמ"ש, עדותו בתצהיר לא תילקח בחשבון כמעין סנקציה. באשר לעדים בכלל, ביהמ"ש יכול לחייבם להעיד ו/או להוציא נגדם צו הבאה. ברם, ככל שעד לא יבוא לביהמ"ש להעיד על גרסתו בחקירה ו/או בתצהיר וככל שעד יכבוש עדותו בביהמ"ש ולא יענה לגביה כלל ו/או יענה שלא לעניין ו/או חמור מכך יתן גרסה הפוכה לאמרתו בחקירת המשטרה למשל מחשש פן יבולע לו, ניתן במצבים מסויימים להכריז על העד כעד עויין ולקבל את שאמר למשל בחקירת משטרה באשר למשפט פלילי. (ראה למשל סעיף 10א לפק"ר). יש הבדל בין הדין האזרחי לדין הפלילי בעניין זה והרחבה בדבר הינה תלוית נסיבות קונקרטיות.

      • עדות במשפט
        עדי | 21/05/2010 22:58

        יוסי תודה על התשובה. אך לא הבנתי האם מותר להפגש עם העד שלא הוזמן ולא נתן תצהיר כדי להקליט אותו ולהפריח את השקרים נגדי. המשפט הוא משפט אזרחי ואני יודעת שיש סעיף 248 שאומר שיש הגנה לאדם שנפגש עם העד אם הוא רצה לגלות את האמת.מדובר בעד שהתובעים כתבו בכתב התביעה, שהוא יבוא והוא מסרב לתת תצהיר וגם לא מעוניין לבוא. מה אתה אומר על כך.

        • עדים
          עו"ד אוהד לוי זלוסצר | 22/05/2010 08:18

          בהמשך לתשובתו של עו"ד אפשטין, ראי את הקישור למאמר המצ"ב.