תמא בבנין עם גודל שונה

  • תמ"א בבנין עם גודל דירות שונה
    אפרת | 29/04/2013 21:35

    הבנין שלנו בן 8 דירות. לכל דירה מפרט שונה וגודל שונה, הדירה שלי הגדולה ביותר ורשומה בטאבו 9/49. אחד הקבלנים מציע תוספת שווה במטראז' לכל הדירות. 1. אנו היחידים שהבענו התנגדות, משום שלדעתנו התוספת צריכה להיות ביחס פרופורציונלי לגודל הדירה המקורי (האם לכך קוראים יחס המרה ? ) ולא הגיוני שדירות שגודלן חצי משלי יקבלו אותו מטראז' כתוספת. ולכן סומנתי כחמדנית ומטרפדת. האם יש לי קייס בכלל ? 2. דייר אחד בנה חדר ללא היתר לפני 15 שנה ולכן כמעט הכפיל את שטח הדירה. אנחנו קנינו את הדירה אחרי שהרחיב וגילינו את הענין רק כשעלה נושא התמ"א. מסתבר שהוא משלם ארנונה לפי גודל הדירה המקורי , אך דורש שבתחשיב הכללי יילקח גודל הדירה כיום. משום שלדבריו , שתיקה כמוה כהסכמה ולכן השטח הקיים הוא הרלוונטי לצורך חישוב אחוזי בניה וכו'. הכשרת השרץ הזו לא לענין בעינינו, כשמתרגמים את זה למחירי דירות.... האם הוא צודק ? האם יש דרך / צריך לפעול מול העיריה בנושא זה ?

    • תמא בבנין עם גודל שונה
      עו"ד אילן הלוי | 30/04/2013 10:10

      אפרת שלום! אין בעיה עם תוספת שווה במ"ר לכל הדירות ולדעתי הטיעון הזה לא יתקבל בפני המפקח. התמא מדברת על אפשרות לתוספת עד 25 מ"ר לדירה כולל הממד. היא לא קובעת תוספת באחוזים וגם החוק עצמו לא דן בכך. אם התמורה שאת מקבלת היא מספקת והוגנת זה מה שצריך לענין אותך. מעבר לכך - אני ממליץ לדיירים לתת עדיפות לבעלי הדירות הגדולות יותר, כמוך, בבחירה ראשונה של חניה ו/או מחסן או בדברים קטנים נוספים (תלוי במבנה ההסכם עימכם) שיזאנו טיפה את הפער. לגבי ההרחבה של הדייר - אם אין הסכמות עם הדיירים האחרים לגבי ניצול שטח הרכוש המשותף לצורך הרחבת הדירה אז ההרחבה היא אסורה ויש שתי אשרויות. האחת לדרוש כי יסיר אותה והשניה לדרוש כי ישלם לכם את שווי חלקכם בה. נתקלתי במקרים בהם נטען כי כל עוד לא נמנע מהדיירים האחרים אפשרות להרחיב גם כן את דירתם אז אין בכך פסול. נוכח הזמן שחלף יכולות להטען גם טענות התישנות (תלוי בעובדות) וטענות אחרות. השאלה היא אם אפשר בלי אותו שכן ללכת להסכם התמא. אם התשובה היא שלילית אז מציע לבלוע את הצפרדע ולבדוק אפשרות להגשת תביעה כספית לאחר חתימת ההסכם. בכל מקרה- זו רק תשובה עקרונית ורצוי להתיעץ על בסיס העובדות הקונקרטיות. אילן הלוי, עו"ד מנהל פורום תמ"א 38

      • ברשותך אחדד את השאלות
        אפרת | 30/04/2013 10:32

        תוכל להסביר מהו יחס המרה ? להבנתי , אני מוכרת לקבלן את חלק הארי בבנין אבל אם התוספת תהיה אחידה לכל הדיירים, אזי בתמורה אקבל חלק יחסי נמוך יותר מהקיים. לגבי ההרחבה - הדייר מעוניין בתמ"א וטוען שאחרי תקופה זה לא רלוונטי מה עשה , ואם עד היום לא עשינו דבר לגביו, "אכלנו אותה". מצד אחד, מול העיריה הוא מתנהל ע"פ הטאבו והמטראז' טרום ההרחבה , אבל מאידך הוא דורש לקבל דירה שתתיחס לגודל הנוכחי. האם יש מצב כי אחוזי הבניה שיאושרו לבנין יהיו פחותים, משום שבפועל מדובר במטראז' כולל גבוה יותר מזה שרשום בטאבו ? מי הכתובת לבירורים ? עו"ד ? העיריה ? התחושה היא שהבריונות בסוף משתלמת (בדיוק כמו החוק לגבי פולשים לדירות).

        • תמא בבנין עם גודל שונה
          עו"ד אילן הלוי | 30/04/2013 10:43

          היי אפרת! לא מכיר בחוק את המונח יחס המרה. אני מניח שהכוונה שלך הוא היחס המתקבל משטח הדירה החדשה חלקי שטח הדירה הקודמת. יכול להיות שהוא לא יהיה אחיד בבנין וכמו שכתבתי אין לכך חובה בחוק. אם לא מדובר על פער קיצוני אני חוזר על הצעתי "לצמצם" את הפער על ידי מתן תועלות אחרות. לגבי השכן הבריון- העיריה גובה ארנונה בתחילה לפי השטחים שמופיעים בהיתר הבניה ולאחר מכן ומפעם לפעם היא זכאית ושולחת אנשים לבצע מדידות בדירות. כנראה שלא ביצעו בדיקת שטח כזו כבר הרבה זמן אצלכם. את יכולה כמובן לתת מידע זה לעיריה והם יחיבו אותו בשטח הנוסף אולי גם לתקופה אחורה. אבל בכל מקרה השטח לחיוב בארנונה לא קובע בעלות על שטח אלא רק את גובה החיוב בארנונה בגלל ההחזקה בו. מבחינת זכויות בניה- הן ניתנות למגרש כולו ובפרויקט תמא גם נותנות עוד 25 מ"ר לכל דירה קיימת במידה ובונים לדירה ממד חדש. כך שהמעשה שעשה לא מקטין את סל הזכויות על המגרש. הוא כן מקטין את חלוקת סל הזכויות בין היזם לדיירים באופן שעוד חלק מזכויות הבניה הולך לצד הדיירים ובאופן ספציפי לאותו דייר. מה שאתם צריכים לבדוק כרגע הוא אם זה בא על חשבונכם, או על חשבון היזם. אילן הלוי, עו"ד מנהל פורום תמ"א 38