בית המשפט לתביעות קטנות - מה מותר ומה אסור?

  • שלוש שאלות לגבי תביעה בבית המשפט לתביעות קטנות
    Slava | 27/05/2016 10:50

    שלום.
    1. ברצוני לדעת האם מותר לבעלים של בית העסק שהוא לא בע"מ, לתבוע צרכן בגין הוצאת דיבה ולשון הרע במידה ומה שנכתב הוא לגבי התנהלות בית העסק שלו?
     2. כמו כן, האם מותר לו שאת כתב התביעה יכתוב ויגיש עורך דין של בית העסק (הדבר ברור מתוך ניסוח של הכתב תביעה) לבית המשפט כאשר בבית המשפט לתביעות קטנות אסור להיות מיוצג ע"י עורך דין.
     3. האם עורך דינו יכול להגיע לדיון בבית המשפט בתאריך הדיון להיות המייצג שלו, במקומו, ולשקר שהוא לא עורך דין ? תודב רבה מראש

    • בית המשפט לתביעות קטנות - מה מותר ומה אסור?
      ליאור חאיק, עו"ד | 27/05/2016 15:10

      היי סלבה,

      1. אם תבעת חברה בע"מ בתביעה קטנה, רק החברה יכולה  יכולה להגיש נגדך תביעה שכנגד עד לסכום של 33,800 ש"ח. אם מדובר בבעלים של החברה הוא לא יכול להגיש תביעה שכנגד באופן אישי, כי יש הפרדה בין האישיות המשפטיות שלו כאדם פרטי ובין האישיות המשפטית של החברה. יש כאן שאלה של נגד מי הוא טוען שהוצאת לשון הרע. אם טוען שהוצאת נגדו באופן אישי, הוא יכול להגיש תביעה נפרדת (ולא תביעה שכנגד), ואם הוא טוען שהוצאת נגד החברה אז החברה יכולה להגיש תביעה שכנגד.

      2. כן, עורכי דין לא יכולים לייצג תובעים ונתבעים בתביעות קטנות, כפוף לחריגים, אבל יכולים לנסח כתבי טענות. גם אתה יכול להסתייע בעורך דין לצורך ניסוח בקשות וכתבי טענות. מדובר בזכות של כל תובע או נתבע.

      3. חד משמעית לא. זו עילה לביטול פסק הדין, והדבר אף מהווה עבירה פלילית בשל הצהרת שקר.

      ככל ויש צורך בסיוע נוסף, אני עומד לרשותך.

      בברכה,

      ליאור חאיק, עו"ד
      מנהל פורום צרכנות ופורום דיני חוזים

      לוי אשכול 31, רחובות
      טל': 052-5475475; מייל: haiklior@hotmail.com

    • תביעה קטנה בגין לשון הרע על עסק וייצוג התובע קישור
      עופר בן אברהם | 27/05/2016 19:42

      1. כן; מותר לבעל עסק לתבוע בשל לשון הרע על עסקו. בחוק איסור לשון הרע נקבע במפורש, כי לשון הרע היא (בין היתר) דבר שפרסומו עלול לפגוע באדם בעסקו, במשלח ידו או במקצועו (סעיף 1(3) לחוק).
      2. ייצוג על-ידי עורך דין בבית משפט לתביעות קטנות מותר רק במקרים חריגים, ברשות בית המשפט. ואם לא הותר הייצוג, לדעתי, גם כתיבת כתב טענות עבור בעל הדין אסורה. הנושא נדון לא מכבר בפורום זה (ראי בדיון המקושר מטה).
      3. אם התיר בית המשפט את הייצוג, ולא הורה לבעל הדין עצמו להתייצב, רשאי עורך הדין להתייצב לבדו, אך הוא לא יוכל להעיד במקום בעל הדין. על כן אם התובע לא יתייצב, בהנחה שעדותו נחוצה, הוא עלול להכשיל את תביעתו (ולמותר לציין, שאסור לעורך הדין לטעון שאינו עורך דין).

      כאן

      • עוד שאלה
        Slava | 27/05/2016 22:37

        בנוסף בכתב התביעה שהתקבל, אין חתימה של התובע.

        מה הם המקרים שבית המשפט מאשר ייצוג של התובע ע"י עורך דין, ולמה שזה יקרה בכלל?

        תודה.

        • האם התובע יכול להיות מיוצג בתביעה קטנה ע"י עו"ד?
          ליאור חאיק, עו"ד | 28/05/2016 00:06

          אין משמעות לשאלה האם התובע חתם על כתב תביעה קטנה או לא.

          לעניין ייצוג על ידי עורך דין , בית המשפט רשאי להתיר ייצוג על ידי עורך דין מטעמים מיוחדים שיירשמו - המצב הקלאסי הוא כאשר התובע או הנתבע הוא עורך דין בעצמו ואז בשביל לשמור על יחסי הכוחות בית המשפט מרשה לצד השני להיות מיוצג על ידי עו"ד. (סעיף 63 לחוק בתי המשפט)

          ככל ויש צורך בסיוע נוסף, אני עומד לרשותך.

          בברכה,

          ליאור חאיק, עו"ד
          מנהל פורום צרכנות ופורום דיני חוזים

          לוי אשכול 31, רחובות
          טל': 052-5475475; מייל: haiklior@hotmail.com