האם המילה "טמבל" מקימה עילת תביעה בגין לשון הרע?

  • האם אפשר לתבוע לשון הרע בגין
    יוסף כהן | 22/08/2014 21:40

    האם אפשר לתבוע  לשון הרע בגין האמירה "טמבל "

    • האם המילה "טמבל" מקימה עילת תביעה בגין לשון הרע?
      עו"ד בן קרפל | 24/08/2014 12:06

      יוסף בוקר טוב,

      לתבוע אפשר תמיד, השאלה האמיתית היא האם בתי המשפט בישראל יפסקו פיצויים באם תוגש תביעה לפי חוק איסור לשון הרע בשל האמירה "טמבל"?.

      חוק איסור לשון הרע חוקק במטרה מסוימת, כוונת המחוקק לא הייתה להגביל את חופש הביטוי, אלא ליצור זכות לקבלת סעד כספי בגין פגיעה אנושה בשמו שם אדם או של ציבור בני אדם, פגיעה כזו אשר משפילה ומבזה באופן אובייקטיבי אדם ו/או ציבור בני אדם  ושפעמים רבות גם גורמת לנזקים ממוניים לנפגע.

      משכך באם כל תביעתך מתבססת על האמירה "טמבל" לא הייתי ממליץ להגיש בשל כך תביעה , מכיוון והסיכוי שיפסקו כנגדך הוצאות על הגשת תביעה קנטרנית וטורדנית גבוהה עשרות מונים מאשר תזכה בפיצוי הקבוע בסע' 7 (א) לחוק איסור לשון הרע ( 50 אלף שקלים ללא הוכחת נזק).

      ככלל חשוב לזכור כי, הזכות לשם טוב אשר הינה זכות חשובה מאין כמוה תמיד ולעולם תתנגש עם הזכות לחופש ביטוי, לכן טרם הגשת תביעות לשון הרע נכון יהיה לשקול האם הפגיעה בשם הטוב הינה פגיעה חמורה המצדיקה את הפגיעה בחופש הביטוי של הנתבע? במידה והתשובה האובייקטיבית לכך היא כן הגשת תביעה לפי חוק איסור לשון הרע יכול שתהיה צעד נכון, באם התשובה לכך היא לא, כמובן שעדיף להימנע.

      בהצלחה,

      בן קרפל, עו"ד

      מנהל פורום לשון הרע

      ראה גם עו"ד בן קרפל בוידאו

    • על הגידוף "מטומטם"
      עופר בן אברהם | 24/08/2014 19:21

      לפני כ- 40 שנה הורשע אברהם עזראן בעבירה של העלבת עובד הציבור על שכינה את מזכיר המועצה המקומית בקרית גת, יוסף כהן, "מטומטם".
      הפרשה נדונה תחילה בבית משפט השלום באשקלון, ושם זוכה המערער. אולם בית המשפט המחוזי ביטל את פסק הדין המזכה והורה להחזיר את הדיון לבית משפט השלום, לשופט אחר. בקשת רשות לערער על פסק דין זה של המחוזי נדחתה בבית המשפט העליון.
      בסיבוב השני הורשע המערער בבית משפט השלום והוטל עליו קנס של 50 לירות. בערעור בבית המשפט המחוזי אושר פסק הדין ברוב דעות. בערעור בבית המשפט העליון אושרה ההרשעה פה אחד, אך בהתחשב בכך, שהמערער גם נעצר שלא כדין (בעקבות הוויכוח עם מזכיר המועצה), הוחלט להפחית את הקנס ולהעמידו על סכום סמלי של לירה אחת. וכך כתב השופט חיים כהן, מנוחתו עדן, באותו פסק דין (ע"פ 523/72):
      "בלשוננו המודרנית משמש התואר ´מטומטם´ לציון סתימתן של דרכי המחשבה, אם דרך קבע ואם לעניין פלוני; ואין נפקא מינה אם סתימה זו באה לו לאדם מטבע ברייתו או מרוע לב או מזלילה וסביאה או (כפי שיש גורסים) מרוב שררה. על-כל-פנים, עלבון לו לאדם, וגם קלון, שנסתמו דרכי מחשבתו, שהרי מה מותר לו לאדם כזה מן הבהמה. יש ומעשהו או התנהגותו או תגובתו של אדם עשויים לעורר רושם כאילו נסתמו דרכי מחשבתו, ולו רק זמנית בלבד; ואז מטבע אנוש הוא להוכיחו בצורה זו או אחרת - וצורת כינויו בתואר ´מטומטם´ אינה הצורה המנומסת או הלגיטימית שבהן.
      "ודי ברמיזות אלה כדי להראות שבנסיבות המיוחדות אשר בהן הטיח המערער את המילה ´מטומטם´ בפני מזכיר המועצה המקומית, הרי אם כי העליב אותו כאמור בסעיף 144 לפקודת החוק הפלילי 1936 [שקדמה לחוק העונשין, עב"א], הקנס המרבי שמן הדין והצדק ניתן להטיל עליו בשל כך (אם נעניש אותו על העלבון בלבד ולא על ניהול המשפט), הוא קנס של לירה אחת".

    • גידופים עשויים להיחשב לשון הרע
      עופר בן אברהם | 24/08/2014 19:35

      אבל לא כל גידוף. תלוי בנסיבות, בהקשר המסוים, בחומרת הגידוף ובמשמעו בעיני אדם סביר. לא דומה הגידוף "אידיוט!", שמטיח נהג בעמיתו בשל מה שנראה לו כעקיפה לא זהירה; לאמירה "פלוני אידיוט" במאמר בעיתון או בפורום אינטרנט. עם זאת, אם אותו פלוני פרסם, נניח, דברים בשבחו של היטלר או אוסאמה בן לאדן ימ"ש, התגובה "אידיוט!" בנסיבות אלה עשויה להיחשב סבירה.
      הנה, למשל, מה שאמר שופט בית המשפט העליון אליעזר ריבלין בעניין בן גביר נגד דנקנר (רע"א 10520/03; השופט ריבלין, בדעת מיעוט, דווקא סבר שיש לדחות את התביעה):
      "לא אמרתי - ואינני אומר - כי גידופים, קללות והתרסות אינם עשויים לבוא בגדר לשון הרע. כבר נפסק, כי תיאורו של אדם כ'אנטי ציוני' יכול שייחשב בגדר לשון הרע (ע"א 698/77, ועד עדת הספרדים בירושלים נ' ארנון, פ"ד ל"ב (2) 183), וכך גם הכינוי 'נאצי' ו'אנטישמי' (ראו א' שנהר, דיני לשון הרע (תשנ"ז) 130, והאסמכתאות שם). סינון קללה כלפי אדם, קבל עם ועדה, עלול לבזותו עד מאוד, ועל כן להוות משום לשון הרע. עם זאת, לא כל גידוף, ולא בכל הנסיבות, יקים עילת תביעה מכוח חוק איסור לשון הרע" (סעיף 26 לפסק הדין).
      והסביר יפה אורי שנהר בספרו, הנזכר לעיל, דיני לשון הרע, ודבריו מצוטטים בכמה פסקי דין:
      "שאלה מעניינת היא, האם קללות וגידופים ייחשבו כלשון הרע. מצד אחד, קללות וגידופים המופנים כנגד אדם עלולים להשפילו ולבזותו בעיני הבריות לא פחות ואולי אף יותר מפרסומי לשון הרע אחרים. מצד שני, קללות וגידופים מהווים לצערנו חלק מהחיים החברתיים במדינה, ולפיכך קיים חשש שהכרה שיפוטית גורפת בגידופים כבלשון הרע תביא להצפת בתי המשפט בתביעות שזו עילתן.
      "זאת ועוד: ככל שהשימוש בגידופים שכיח יותר, כך נעשית פגיעתם לקשה פחות, עד כי אמירת גידופים מסוימים בנסיבות מסוימות לא תגרום עוד לפגיעה ממשית. האיזון המתחייב מהשיקולים שתוארו לעיל מצא את ביטויו בפסיקה, אשר הביעה נכונות עקרונית להכיר בגידופים כבלשון הרע וזאת במקרים בהם הכרה זו תהיה מוצדקת לאור נסיבות פרסום הגידופים..."

    • נ"ב קישור
      עופר בן אברהם | 24/08/2014 19:42

      את שתי התגובות דלעיל פרסמתי כבר בפורום זה ב- 16 בדצמבר 2011, אבל עם העיצוב החדש של האתר נמחקו מההודעות שבארכיון תווי סוף הפיסקה, והחלוקה לפסקאות נעלמה מהן. על כן העתקתי הפעם את התגובות לכאן וחילקתי אותן לפסקאות מחדש, במקום להסתפק בקישור.

      הפרסום הקודם