ערבויות בתמ"א 38/2

  • הסכם דיירים יזם תמ"א 38/2
    מיכאל | 12/01/2014 00:35

    שלום רב,

    כנציג של דיירים בפרויקט תמ"א 38/2 אודה לך על הבהרת הנושאים הבאים:

    1. האם ניתן להכניס להסכם מול היזם סעיף הנוגע לליווי הפיננסי של הבנק שאומר שלבנק תהיה חובת זהירות מול הדיירים.

    2. האם מקובל לדרוש שהערבות הבנקאית בגובה ערך הדירה העתידית לפי חוק המכר תהיה בתוקף עד לקבלת אישור לאיכלוס ורישום בלשכת המקרקעין או שהחוק מדבר על הפחתת הערבות בהתאם להתקדמות הבנייה? ואם כך מה קורה בזמן ביטול הסכם בשלב מתקדם שהרי הזכויות משועבדות לבנק?

    3. האם ניתן להכניס שינויים בנוסח כתב הערבות שהבנק נותן. והאם זה מתפקידיו של עו"ד הדיירים?

    • ערבויות בתמ"א 38/2
      עו"ד גילי לוי | 12/01/2014 11:57

      מיכאל שלום רב,

      1. איני מבין את כוונתך באשר לחובת הזהירות כלפי הדיירים.
      2. ניתן לקבוע שהערבות תעמוד בתקפה עד לקבלת טופס אכלוס. אולם המקובל הוא שהערבות בתוקף עד למסירת החזקה בדירות ולאחר מכן להעמיד ערבות בדק.
      3. ככלל, הבנק הוא המכתיב את הטון אולם כמובן שניתן לדרוש בעת חתימת ההסכם תנאים שחובה שיהיה חלק מהערבות.

      בברכה,

      גילי לוי, עו"ד
      מנהל פורום תמ"א 38
      יפת, לוי ושות', משרד עורכי דין ונוטריון

      • ערבויות בתמ"א 38
        מיכאל | 12/01/2014 15:45

        ראשית גילי תודה על התשובות,

        הכוונה, בחובת הבנק המלווה לפקח על הוצאות הכספים לפרויקט, ובמקרה שהתרשל וכתוצאה מכך נגרם לדיירים נזק כספי מעבר לגובה הערבות, מחובתו של הבנק להכיר בחובתו כלפי הדיירים ולפצותם כספית. בנוסף לנהל  שקיפות מול הדיירים באשר למצבו הפיננסי של היזם .

        • ערבויות בתמ"א 38/2
          עו"ד גילי לוי | 14/01/2014 12:54

          מיכאל שלום,

          שאלת היקף אחריות הבנק המלווה ביחס לצדדים הקשורים בפרויקט נבחנה רבות וקיבלה התייחסות במספר פסקי דין. ככלל, הבנק אמור להגן על כספו וכפועל יוצא מכך מוגנים אף הדיירים, בטח ובטח בפרויקט תמ"א 38/2 בו הדיירים מוגנים ממילא שכן בידיהם ערבות בנקאית מלאה בשווי הדירה החדשה.
          ראה דברי כב' השופטת אבניאלי בפסק דין בנושא:

          "מקובלת עלי הדעה כי הליווי הבנקאי נועד לשרת את האינטרסים של כלל המעורבים בפרוייקט. אולם, הפיקוח הקיים מכוחו של הליווי הבנקאי, נועד לשרת את האינטרסים של הבנק המלווה במילוי תפקידו וחובותיו מכוחו של הליווי הפיננסי. הא ותו לא. הפקת התועלת על ידי צדדים
          נוספים לפרוייקט כתוצאה מפיקוח זה, באם קיימת, הינה בגדר תוצר לוואי ואין בה כשלעצמה כדי להקים אחריות לבנק המפקח כלפי אותם צדדים. במילים אחרות, הליווי
          הבנקאי הוא בגדר מטרה, אשר הפיקוח הינו אמצעי להגשמתה. מכאן שכל אימת שהליווי הבנקאי הסתיים בהצלחה, פשיטא שכך גם לגבי הפיקוח".

          בברכה,

          גילי לוי, עו"ד
          מנהל פורום תמ"א 38
          יפת, לוי ושות', משרד עורכי דין ונוטריון

          • ערבויות בתמ"א 38/2
            מיכאל | 15/01/2014 11:13

            גילי , רוב תודות על העזרה והבאת המבואה.