תוספת על הגג - מקשה על יישום התמ"א אך אפשרית

  • תמ"א 38/2 פינוי פיוני
    גדי | 22/12/2013 19:39

    דייר בבניין קיבל בזמנו הסכמת בעלי הדירות לבניית חדר יציאה בגג שמחובר במדרגות לסלון בשטח של 23 מ"ר.
    כיום יש רוב של מעל 80% הסכמה לביצוע הפרוייקט.
    האם ניתן לחייב את בעל הדירה הנ"ל לביצוע הפרוייקט, מאחר והוא מתנגד?

    • תוספת על הגג - מקשה על יישום התמ"א אך אפשרית
      דורון | 23/12/2013 08:43

      שלום גדי,
      אין ספק שבניית החדר על הגג שבוצעה בהסכמתכם מקשה על קבלת הסכמתו של הדייר שאני מניח שגם השקיע כספים בבניית החדר על הגג. שאר הדיירים צריכים להבין שבמקרה זה הדייר הנ"ל זכאי לקבל תמורה גבוהה יותר משאר הדיירים. אני מניח שלטובת ביצוע הפרויקט אתם מסכימים לכך ולכן הסוגיה שנותרה היא למצוא יזם/קבלן שיהיה מוכן לתת הצעה משופרת לדייר הנ"ל שתהיה גם מקובלת על הדייר ולא תפגע כמובן בכם - שאר הדיירים.
      מתוקף עיסוקיי בניהול הרבה פרויקטי תמ"א הרי מצבים דומים קיימים בהרבה בנינים אך עם סבלנות וגישה נכונה חלקם נפתרים לשביעות כל הצדדים.

    • תמ"א 38 - חדר על הגג
      עו"ד אילן הלוי | 23/12/2013 09:39

      שלום גדי!

      בנוסף למה שדורון כתב-

      גם אם הסכמתם לבנית חדר על הגג זה עדין לא אומר דבר לגבי שטח הגג עצמו. חשוב לקרוא ולהבין למה בדיוק הסכמתם.

      בנוסף -  אני מעריך כי ההסכמה שלכם לא באה לידי ביטוי לא בהיתר הבניה ולא בתיקון צו הבית המשותף, כך שיכול להיות מנוף על אותו דייר אם הוא מסרב.

      מעבר לכך ברור שהחדר על הגג הוא גורם מפריע וסביר שיקבל משהוא נוסף מהיזם שימצא.

      אילן הלוי, עו"ד

      מנהל פורום תמ"א 38

      • חדר על הגג
        גדי | 23/12/2013 10:36

        פרטים נוספים : ניתנה הסכמה של בעלי הדירות לבניית החדר על הגג.
        לא בוצע תיקון בצו בתים משותפים.
        חשוב לציין כי כי לאחר הבניה הוגשה תביעה למפקח על הבתים המשותפים להריסת החדר ,ע"י אחד הדיירים שטען שלא חתם על הסכמה.
        בהסכם פשרה שקיבל תוקף של פסק דין נקבע שישולם כסף עבור השטח 23 מ"ר שנגרע מהגג. התמורה שולמה.
        מדובר פה רק על שטח של 23 מ"ר שעליו בנוי החדר.
        יש פה גם היתר בניה וגם פסק דין שמאשר.
        השאלה היא: אם הוא מתנגד בכל תוקף, האם ניתן לכפות עליו את ביצוע הפרוייקט?

        • תמ"א 38 - חדר בגג
          עו"ד אילן הלוי | 23/12/2013 18:18

          גדי שלום!

          אי אפשר לכפות על דייר לתת את הרכוש הפרטי שלו לטובת פרויקט תמא. כן אפשר לאכוף עליו את ההסכמה להשתמש ברכוש המשותף לצורך פרויקט תמ"א. לצורך כך נחוץ רוב של 2/3 או 80% תלוי בסוג הפרויקט.

          אם מה שיש לו זה חדר של 23 מ"ר המחובר במדרגות לדירה למטה, אני לא רואה בעיה לעשות את הפרויקט על יתרת שטח הגג המשותף וכן בעוד קומה או שתיים לפי מה שמותר. אין לו זכות קנינית שמרפסת הגג תשאר ריקה במידה ויש רוב נדרש לביצוע פרויקט התמ"א.

          אילן הלוי, עו"ד

          מנהל פורום תמ"א 38

          • שאלת הבהרה אחרונה
            גדי | 23/12/2013 20:13

            הבנתי מתשובתך שבמקרה של תמ"א 38/2 פינוי בינוי שיש צורך להרוס את הבניין,  ביצוע הפרוייקט בלתי אפשרי, כל עוד אין את הסכמת הדייר שיש לו את החדר על הגג.
            האם הבנתי נכון?
            תודה רבה

            • תמ"א 38 - דייר על הגג
              עו"ד אילן הלוי | 24/12/2013 11:06

              ממש לא. התשובה שנתתי הניחה פרויקט של תוספת בניה על בנין קיים. במקרה כזה החדר על הגג עשוי להיות מכשול לבניה ולפרויקט כולו כמו שהוסבר.

              אם הפרויקט הוא הריסה ובניה ומאחר והגג לא צמוד לדירה אז דינו של הדיר עם החדר בגג הוא כמו כל דיר אחר. יש צורך ברוב של 80% מבעלי הדירות המחזיקים ב- 80% מהרכוש המשותף ואם יש רוב כזה אז ניתן לאכוף את הסכם התמא גם על דירת הגג.

              אילן הלוי, עו"ד

              מנהל פורום תמ"א 38