תמ"א 38 - תנאים מתלים

  • תמ"א 38/2
    אבן | 05/12/2013 22:31

    היזם קבע בחוזה מס' תנאים מתלים:
    1.חתימת כל בעלי הדירות בבניין  על החוזה. לא יאוחר מחצי שנה ממועד חתימת המוכר הראשון
    2. קבלת היתר בנייה לא יאוחר מ 24 חודש ממועד הגשת הבקשה להיתר
    3 קבלת ליווי בנקאי לפרויקט

    4.המוכרים קבלו פטור ממס שבח או והזם בחר לשלמו.
    5.ניתן להאריך את המועדים ע"י רוב המוכרים בחצי שנה נוספת.

    לא ילקחו בחשבון תקופות של דיונים משפטיים  בעררים וכו.

    כמו כן לא יילקחו בחשבון מצבים של שביתות והיעדר כללי של חומרי בניין ועובדי בניין, ולא רק מסיבות של מלחמה , אלא בגלל משבר עולמי/ מקומי. בנושאי בנייה??

    בנוסף בסעיף אחר בחוזה מצויינת הדרישה של היזם לרישום הערת אזהרה לטובתו עם חתימת ההסכם

    היזם לא נותן שום התחייבות כגון ערבות וכו' בשלב חתימת ההסכם?

    האם סביר לחתום על חוזה כנ"ל

    מה קורה אם היזם מבטל את ההסכם-בעצם אינו חותם עליו כי המיעוט לא חתם?והרוב בכל זאת חתם?

    • תמ"א 38 - תנאים מתלים
      עו"ד אילן הלוי | 08/12/2013 22:00

      שלום אבן!

      התנאי הראשון הוא חתימת כל הדיירים - בדרך כלל מסתפקים בחתימה של 80% מהדיירים כקבוע בחוק החיזוק. כאן היזם בוחר להכנס לעיסקה רק אם כל הדיירים חותמים במקום להכנס לתביעה כנגד 20% הסרבנים.  סביר.

      תנאי שני קבלת היתר בניה תוך 24 חודשים - סביר. אם אין היתר בניה ברור שאין פרויקט ו- 24 חודשים זה פרק זמן סביר עם עודף לקבלת ההיתר.

      תנאי שלישי- קבלת ליווי בנקאי. סביר. היזם אומר שביצוע הפרויקט מותנה בקבלת מימון מהבנק. אין מימון אין פרויקט.

      תנאי רביעי -    בעסקאות תמא היזם לוקח על עצמו תשלומי מס שבח במקום הבעלים. אבל בעצם הוא מקבל על עצמו מתוך הנחה שאין חיוב במס וכי העיסקה פטורה על פי החוק. אם הנחה זו לא מתקיימת אז כל התחשיב הכלכלי שלו משתנה. סביר.

      סביר גם כי אם היזם מתקדם בהליכים ונגמר הזמן אז יהיה שיקול דעת להאריך לו את התקופה גם בהחלטת רוב.

      סעיף כוח עליון מקובל למרות שאני לא מת עליו אלא מעדיף נקיבת מועדים ברורים.

      הערת אזהרה בחתימה נועדה להבטיח שלא יעשו עסקאות נוגדות עם יזם אחר ו/או שלא ימכרו דירות בבנין מבלי שהקונים החדשים יחתמו גם כן על הסכם התמ"א.
      בהסכם שלכם אמור להיות מנגנון לביטול ההערה וכן יפויי כוח לביטול. אפשר לדרוש מהיזם לדחות רישום הערת אזהרה עד שיראה שעשה משהוא לקידום הפרויקט, כמו הגשת בקשה להיתר בניה וכו. אבל עדין זה נכון שהדרישה שלו היא די שכיחה.

      לא צריך לתת ערבות בשלב החתימה על ההסכם אלא נותנים רק סמוך לפני העליה על הקרקע.

      סך הכל נשמע סביר הכל. אבל החשוב ביותר לדעתי הוא לבדוק עם מי אתם עומדים להתקשר בהסכם ומה היכולות הביצועיות והכספיות שלו.

      אילן הלוי, עו"ד
      מנהל פורום תמ"א 38