תמ"א 38 - איומים

  • שי
    תמ"א 38/2 הריסה ובנייה | 21/11/2013 13:46

    מעל 80% מהדייריםחתמו עם היזם

    כעת העו"ד של הדייריםמאיימת על הבודדים שלא חתמו כדלקמן:

    אם לא תחתמו , אני חייבת לפי החוק לפנות למפקחת, שתחתום במקומכם ו/או תיתן לי את הסמכות לחתום במקומכם.

    חשוב לציין כי היזם דורש בהסכם חתימות של  100% של  המוכרים
    כמו כן יש סיכוי שיטלו עליכם קנסות ו/או פיצויים בשיעור של מאות אלפי שקלים

    כמו כן היא ציינה שדין תמ"א 38/2 הוא כמו דין פינוי בינוי?

    האם היא צודקת והאם התנהגותה  עם איום לא נכון ,סבירה?

    • תמ"א 38 - איומים
      עו"ד אילן הלוי | 21/11/2013 14:37

      אם היא מאיימת אז היא בודאי לא צודקת. נכון שאם יש רוב של דיירים שחתמו אז ניתן בשלב מאוחר יותר לפנות למפקחת שתבחן את הטענות. המפקחת עשויה לחייב אותכם בהסכם למרות שלא חתמתם. א יהיו עליכם קנסות של מאות אלפים. אין מה לחשוש מכך. כן יכולים להטיל עליכם הוצאות בסכומים נמוכים במקרה ותפסידו אצל המפקחת.

      אבל השאלה הנכונה היא למה בעצם אתם לא מסיכימים לחתום. אני מודה שאני חסיד של פרויקטים כאלו וחושב שלכל בעיה יש פתרון. בסך הכל הסכם הוגן הוא טוב לשני הצדדים ואתם אמוריםלהרוויח בפרויקט כזה. לכן מציע כי תבדקו שוב מה מפריע לכם ותנסו למצוא פתרון לכך מול  היזם.

      אילן הלוי, עו"ד
      מנהל פוורם תמ"א 38

      • שי
        תמ"א 38/2 | 22/11/2013 13:51

        היא טוענת כי החוק מחייב אותה לפנות למפקחת

        כי זה מיקרה של פינוי בינוי

        כאשר נאמר לה כי תמ"א 38/2 זה לא פינוי בינוי, היא טענה שיש לה פסקי דין האומרים אחרת

        אני מבין כי פינוי בינוי צריך להיות מאושר ע"י מישרד ממשלתי ולא ע"י  עיריה או וועדה מקומית / מחוזית כלשהיא

        אחת הסיבות לאי הסכמה היא :
        מתחילים לדבר עם חברה א'
        אחרי שנה החברה (_ עם אותם אנשים) היא חברה ב'

        החשש שאחרי החתימה ורישום הערת האזהרה, תצוץ עוד חברה , שאולי לה היזם מכר את הפרויקט
        עם אותם מנהלים או עם מנהלים אחרים)

        ואולי אז הפרויקט "ייתקע" בגגל כל מיני סיבות, לזמן ממושך
        ואחרי כמה שנים הדיירים יתיאשו ויצרכו לנסות לבטל את חוזה

        כל זה ללא קבלת ערבות בנקאית ביד עם חתימת החוזה

        • תמ"א 38 - סירוב
          עו"ד אילן הלוי | 24/11/2013 10:21

          שי שלום!

          הפרויקט הוא תמ"א 38 ולא פינוי בינוי לגביו ייש הוראות חוק אחרות. יש דמיון בין הפרויקטים כי בשניהם הורסים ובונים מחדש. מאחר וחתמו כבר מעל 80% אז יש רוב נדרש ואני מעריך כי בהעדר טיעונים רציניים וכבדי משקל המפקחת תאשר את ההסכם.

          לגבי הסיבות לאי הסכמה- כמובן שצריך לדעת מול מי עושים את ההסכם ולא לאפשר סחר בהסכם בין היזמים. השאלה שלי אם זה באמת כך. בהרבה מקרים היזם מתחיל את המו"מ בעצמו ועם ההתקדמות הוא מקים חברה חדשה לפרויקט הספיציפי. זה שכיח בהסכמים כאלו. אני כן הייתי מוטרד אם היו מעבירים לאנשים אחרים אבל זה לא המצב כאן.
          אני מניח כי יש הוראות מתאימות בהסכם לענין זה ואם אין אפשר לדרוש לקבל התחייבות כזאת מהיזם.

          מעבר לכך אני מבין את החשש אבל אני מעריך כי נקבעו בטחונות נאותים בהסכם.

          אילן הלוי, עו"ד
          מנהל פורום תמ"א 38

          • שי
            תמ"א 38/2 | 24/11/2013 15:40

            היזם כבר שינה פעם אחת את שם שתי החברות הראשונות, איתן היה מו"מ. לשם של חברה אחת, ללא ידיעת המוכרים

            כעת הוא  מתכוון למכור את המיזמים לחברת ניהול חדשה

            ללא ידיעת המוכרים.

            בהסכם בין החברה החדשה לבין חברת הניהול החדשה-

            כל אחת הוקמה במועדים אחרים-

            עם שני מנהלים זהים, אבל גם עם בעלויות  באחוזים שונים,  מאשר קודם

            ההסכם בין החברה החדשה לביןחברת הניהול הוא כזה, שמאפשר לחברה  הניהול החדשה (השלישית), לסגת מן הפרויקט , אם  תוך שלוש שנים לא תהיינה ערבויות  וליווי בנקאי,
            ו/או לא יהיה היתר בנייה?

            במיקרה כזה חברת הניהול גם תקבל מהחברה החדשה הוצאות שונות  בשיעורים של עד 7% מהפרויקט?

            בינתיים הדיירים עלולים לחכות שלוש שנים לשווא, כאשר עם חתימת החוזה , הם אישרו לחברה החדשה-לא חברת הניהול, לרשום הערת אזהרה לטובתה.

            ברור כי כל החוזה, כולל הערות האזהרה, נמכרות לחברת הניהול.( השלישית)

            לא ברור למיעוט , למה עליו לחתום בתנאים מאד לא ברורים ומפחידים?!

            בינתיים העו"ד של הדיירים לוחץ על המיעוט לחתום , תוך השמעת רמזים עבים-על משפטים ופיצויים וקנסות ענקיים על מי שלא יחתום!?

            זה הרי בניגוד לחוק 2008+ 2012?

            האם אין לעו"ד של הדיירים חובת נאמנות וחובת זהירות

            כלפי הדיירים, שבחרו אותה/ו?!

          • תמ"א 38/2
            שי | 25/11/2013 06:32

            הבהרה:

            החברה ששני היזמים רכשו ולא היתה פעילה והיתה בשנתיים האחרונות בהפסדים היא חברה / שלד בורסאי.
            הי בשליטת שני האישים איתם ניהלנו מו"מ מההתחלה.
            חברה זו רשית לרכוש משתי החברות הקודמות איתן ניהלנו מו"מ את המיזם במספר תנאים ובהם:

             הראשון-- שהרווח הצפוי של המיזם יהיה כ   14%מהיקף מעלות הפרויקט( איך היום אפשר לדעת מה יהיה הרווח בעוד מספר שנים?)

            השני הוא:

            אפשר למכור את המיזם חזרה לשתי החברות המקוריות, אם תוך שלוש שנים ממועד הרכישה   של המיזם ע"י החברה החדשה, , החברה החדשה לא תזכה לליווי בנקאיו ו/או לא יהיו בידיה  האמצעים הכספיים  לבצע את הפרויקט עם ליווי בנקאי, תהיה הזכות לחברות המקוריות  הפרטיות לרכוש  , לרכוש את המיזם בחזרה

            השאלה המרכזית היא:
             האם סביר שהמוכרים יחכו לפחות שלוש שנים לליווי הבנקאי, בעוד הם נתנו לחברה החדשה או/ו לשתי החברות המקוריות אישור לרשום הערת אזהרה לטובתן?

            גם את הרוב חתם על ההסכם, האם סביר שהמיעוט לא יחתום ויחכה להחלטת המפקחת?
            ואז אחרי שלוש שנים המיזם יוחזר לחברה החדשה שהקימו שתי החברות המקוריות היום, תוך ניכוי ההוצאות ותוך תשלום של  7%

            • תמ"א 38 -
              עו"ד אילן הלוי | 25/11/2013 10:36

              מה שאני מבין הוא שאותם יזמים שהתקשרו עמכם מנסים להעביר את הפעילות לחברה בורסאית בשליטתם כנראה. הרווח הצפוי נבדק על סמך דוח שמאי שבודק את הרווחיות הצפויה בפרויקט (נקרא גם דוח אפס). זה דוח שנעשה לפני תחילת ביצוע כדי לבדוק מראש את הרווחיות. כמובן שבפועל דברים יכולים להיות טובים או גרועים יותר אבל זה כבר לא רלבנטי.

              מה שצריך להטריד אותכם בעיקר הוא הסחבת האפשרית בביצוע הפרויקט. לחכות 3 שנים כדי להגיע לנקודת התחלה נראה לא נכון. כמובן שצריך לקרוא מה כתוב אצלכם בהסכם. אבל באופן כללי- זה מה שהיה מטריד אותי.

              אל תבהל מאיומים אבל מצד שני אולי כדאי שתקבל יעוץ מקצועי לאחר שיעברו על כל המסמכים הרלבנטיים.

              אילן הלוי, עו"ד
              מנהל פורום תמ"א 38

              • שי
                תמ"א 38/2 | 25/11/2013 17:25

                החשש העיקרי הוא באמת החלטת הדיקרטוריון של החברה החדשה:

                החברה החדשה רשאית לרכוש את המיזם/ המיזמים משתי החברות המקוריות, אם הרווחיות תהיה מעל 14%?

                כמה זמן מהחתימה של המוכרים מכינים דו"ח אפס?

                כמו כן מצויין בהחלטה , שאם תוך שלוש שנים! לא יהיה ליווי בנקאי לחברה החדשה והיא לא תוכל "להרים" את הפרויקט".

                הרי שהיא תמכור את המיזם חזרה לשתי החברות המקוריות!
                וזאת אחרי ניכוי הוצאות ותשלום עבור חלק מהרווח?

                איזה רווח?

                עוד אין אישור בנקאי?!

                עוד לפני הבדיקה המעמיקה גם משפטית ואולי  של רו"ח בלתי תלוי,נראה לי , כמו לך לו"ז ארוך ומפחיד?

                אגב , מה מקובל בגדול לשלם על בדיקת חוזה?

                כמו שציינת- שלוש שנים לחכות רק לליווי בנקאי. נראה כמו נצח??

                ואם הרוב חתם צבלי לדעת על מה הוא חותם, אזי עדיין אפשר שהמיעוט ייתבע אצל המפקחת?

                • תמ"א 38
                  עו"ד אילן הלוי | 25/11/2013 21:15

                  שלום שי!

                  דוח אפס הוא דוח שנערך על ידי שמאי סמוך לפני תחילת הפרויקט בדרך כלל כחלק מהבדיקות של הבנק המלווה לגבי כדאיות העיסקה.

                  לחכות 3 שנים לפרויקט נראה לי לא נכון ומוגזם, זאת בהנחה שאין שם בעיות שאני לא ער להן.

                  מבחינתכם הדיירים מה שחשוב הוא שהפרויקט יתקדם בקצב סביר אם לא מהיר ככל שניתן. כל מה שתארת נראה כמו הפרעות לביצוע הפרויקט ללא כל סיבה. אני לא רואה בעיה למשל שהחברה הקיימת עימה חתמתם תקדם את הפרויקט ללא קשר לחברה הבורסאית ובמצידה ויש פרויקט שיעבירו את הביצוע לחברה בורסאית. גם לכם זה אולי טוב יותר מבחינת חוסן היזם.

                  בכל מקרה וכמו שכתבתי - צריך לקרוא ביסודיות את כל החומר ולהבין את הפרויקט על מנת להבין מה גודל הפגיעה בכם.

                  אילן הלוי, עו"ד
                  מנהל פורום תמ"א 38

                  • שי
                    תמ"א 38/2 | 26/11/2013 08:17

                    החלטת הדירקטוריון של החברה הבורסאית , היא שהחברה קונה  את המיזם משתי החברות המקוריות עכשו ולא בשלב ביצוע הפרויקט
                    ולכן החותמץ של החברה החדשה כבר מופיעה ועובדת עכשו
                    מצד שני רשום לא בהסכם, שם אין שום איזכור לכל התהליך החדש, כי אם תוך שלוש שנים לא יהיה  לחברה הבורסאית:ליווי בנקאי וכמובן גם  לא ערבויות בנקאיות, ואם היא לא תוכל לבצע את הפרויקט באמצעים שלה, אזי היא רשאית למכור חזרה את המיזם לשתי החברות המקוריות בניכוי הוצאות ובניכוי חלק מהרווחיות הצפויה?
                    אם אין פרויקט ואין ליווי בנקאי-איזו רוחיות?

                    החשש העיקרי הוא כמו שציינת:

                    למה לחכות שלוש שנים ע"מ לחזור לנקודת ההתחלה?

                    כמו כן אם כמעט כולם חתמו ,ובהסכם רשום שהרוב מסמיך את היזם לתבוע את המיעוט , שלא חתם , האם למיעוט  עדיף כרגע להמתין לפנייה למפקחת?

                    האם המםקחת בכל זאת תחייב את המיעוט לחתום על הסכם מפוקפק כזה?

                    האם היא לא תפסול את ההסכם?

                    האם במיקרה כזה הרוב בכל זאת יתבע את המיעוט בתביעת נזיקין בבית המשפט?