תמ"א 38 - בנית ממ"ד

  • בניית ממ"ד בשטח שונה/זהה ליח"ד בעלות שטח שונה
    יורם | 03/10/2013 00:31

    שלום רב,
    בבניין בירושלים שבו בבעלותי דירה, קיימות דירות בשני גדלים:
    הדירות הקטנות בשטח X ; הדירות הגדולות בשטח 2X.
    דיירי הבניין מתקשרים עם יזם לצורך ביצוע פרויקט תמ"א 38, ובתמורה מציע היזם שטח ממ"ד בהתאמה לגודל הדירה:
    לדירות הקטנות בשטח Y; הדירות הגדולות בשטח 2Y.
    שאלתי היא האם הקצאת שטחי הממ"ד בהתאמה לשטח הדירה חוקי, או שזכותי כבעלים של דירה קטנה לקבל שטח ממ"ד זהה כפי שמקבלים בעלי הדירות הגדולות.

    תודה

    • תמ"א 38 - בנית ממ"ד
      עו"ד אילן הלוי | 03/10/2013 08:57

      יורם שלום!

      ראשית - שטח ממ"ד חייב לעמוד בדרישה לגודל מינימאלי של 9 מ"ר.
      שנית-    ממ"ד בבנין בנוי בצורה כזו שבסופו של דבר יש כמו עמוד בטון אנכי מלעלה עד למטה כאשר, הקירות אמורים להיות חופפים לפחות ב- 70% בבניה חדשה.

      לאור מגבלות אלו אני בספק אם היזם יתעסק עם שני גדלים שונים לממד וגם אם כן הוא יצטרך לעמוד בדרישות אלו.

      אילן הלוי, עו"ד
      מנהל פורום תמ"א 38

      • אחדד את שאלתי
        יורם | 03/10/2013 09:23

        ראשית תודה על תשובתך,
        לגבי מגבלות הבנייה היזם עומד בדרישות החוק. השאלה הנשאלת היא אם כל הדיירים, בבניין העובר תמ"א, זכאים לממ"ד באותו שטח, למרות ששטח דירתם קטן יותר.
        לדוגמא: האם יכול לדרוש דייר שבבעלותו דירה בשטח של 50 מ"ר, ממ"ד הזהה בגודלו לבעל דירה בשטח של 100 מ"ר.
        האם החוק מחייב מתן תמורה זהה לכל דירי הביניין בגין מסירת זכויות ליזם, ללא תלות שטח הנכס שלהם.

        תודה.

        • תמ"א 38 - חידוד
          עו"ד אילן הלוי | 03/10/2013 16:10

          אין חובה בחוק לתת שטחים זהים לכל דירה. זה ענין מסחרי בין היזם מול הדיירים והסכמות בין הדיירים ובין עצמם.
          הוראות התמ"א מתירות תוספת של עד 25 מ"ר לכל דירה ובתנאי שנבנה ממ"ד לדירה המורחבת.

          כמו שכתבתי יש מגבלה בחוק לגבי גודל ממ"ד מינימאלי של 9 מ"ר. על פי רוב- ממ"ד המשמש גם חדר הוא בשטח של כ- 12 מ"ר.

          היזם בהחלט יכול לשחק עם גדלי הממ"ד בכפוף למה שנאמר לעיל, וכן לסכם כי דירה קטנה תקבל שטחים קטנים יותר מדירה גדולה. יש בזה גם הגיון.

          יש גם מגבלה של קווי בנין לבניה על פי התוכניות החלות על המגרש. כך שיתכן שבשל אילוץ כזה, לדוגמא, היזם יבחר להוסיף שטח גדול יותר לדירות הגדולות.

          אילן הלוי, עו"ד
          מנהל פורום תמ"א 38