תמ"א 38- כסף למתנגדים

  • האם הקבלן יכול לתת כסף תמורת הדירה למי שמתנגד לתמ"א 38/2?
    מתעניין בתמ"א | 27/09/2013 15:52

    שלום, אנחנו רוצים לעשות תמ"א 38/2 (הריסה ובניה) בבניין שלנו ויש שני בעלי דירות שמתנגדים. דיברנו איתם ולא עוזר כלום - ראש בקיר. הם מוכנים רק בתנאי אחד - שהקבלן יתן להם כסף בשווי הדירה החדשה וככה הם יוכלו לקנות להם דירה אחרת. מדובר באנשים מבוגרים שכל התהליך הזה של מעבר לשכירות וחזרה לדירה אחרת מאוד מפחיד אותם וזה נראה להם כאב ראש וטרטור ולא מתאים לגיל שלהם.

    ניסינו להסביר להם כבר כמה פעמים שיש להם את כל ההגנות הנדרשות, כולל ערבויות בנקאיות, אבל אין עם מי לדבר, והאפשרות שהקבלן יתן להם כסף בשווי הדירה החדשה זה הפתרון היחיד שיוכל לגרום לזה שהם יסכימו.

    אני מתאר לעצמי שזה פחות מקובל, אבל רציתי להבין אם יש סיכוי שקבלנים יסכימו לזה. יכול להיות שאני מעלה פה אפשרות לא הגיונית לחלוטין, אבל אולי קיימת האפשרות שהקבלן פשוט ימכור את הדירות שלהם במכירה מוקדמת בפרויקט וככה יוכל לשלם להם? להבנתי לא מדובר בכסף שיוצא מהכיס של הקבלן והוא אפילו יכול לחסוך ככה כסף (תשלום דמי שכירות של אותם דיירים).
    אשמח לשמוע את דעתכם, תודה מראש.

    • תמ"א 38- כסף למתנגדים
      עו"ד אילן הלוי | 27/09/2013 16:36

      קודם כל מציע שתבדקו אם אין לכם ממילא רוב של 80% מבעלי הדירות בבנין. אם יש רוב כזה אז אפשר לאכוף על המתנגדם את ההסכם.

      אם אין -
      לא נראה לי הגיוני שהיזם יקנה את זכויותיהם לפי שווי הדירות החדשות כאשר אלו עדין לא קיימות ויהיו מוכנות רק עוד כ- 3 שנים. המתגדים כן יכולים למכור את הדירות שלהם ואני משוכנע שהיזם ידע למצוא להם קונים לפי השווי שלהם כיום. השווי שלהם כיום יהיה מעט גבוה יותר משווי דירה ללא אופציה לתמ"א 38 אבל עדין לא בשווי הדירה החדשה.

      לא ריאלי למכור דירות חדשות על הנייר בשלב כזה מוקדם. בכל מקרה הרוכשים, אם יהיו, ישלמו את התמורה לפי התקדמות הבניה ולא לפני קבלת היתר בניה.

      אילן הלוי,עו"ד
      מנהל פורום תמ"א 38

      • שאלת המשך
        מתעניין בתמ"א | 27/09/2013 19:40

        יש רוב של 80%, אבל הבנו שקבלנים בד"כ נרתעים מפרויקטים עם מתנגדים בגלל ההתעסקות שזה מצריך ואנחנו מנסים לפתור את זה מראש.
        אבהיר את השאלה שלי - הכוונה לא שהיזם יוציא כסף מהכיס שלו ויקנה את זכויות בעלי הדירות המתנגדים לפי שווי הדירות החדשות, אלא שבעלי הדירות המתנגדים יחתמו על זה שהם מוכנים עקרונית לפרויקט אם הם יקבלו כסף תמורת הדירה שלהם רק לאחר שהוצא היתר בניה ובסמוך לתחילת עבודות הבניה. במצב כזה, העזרה היחידה של היזם יכולה להיות במציאת קונים או בשיווק הדירות במכירה מוקדמת כחלק מהדירות שהוא משווק לעצמו (בסה"כ מדובר בשתי דירות), וגם אם התמורה תהיה נמוכה מעט מתמורה עבור דירה שבנייתה הסתיימה, עדיין במכירה מוקדמת בשלב של לאחר הוצאת היתר בניה נראה לי שניתן לקבל תמורה סבירה עבור שווי הדירה החדשה. אם אני לא טועה גם הבנקים לפעמים מבקשים מהיזם כתנאי למימון למכור חלק מהדירות במכירה מוקדמת (בסמוך לתחילת עבודות הבניה), כך ששתי דירות אלו עשויות להצטרף למאגר הדירות שהיזם ימכור בשלב זה, בהבדל אחד - שאת התמורה לגביהן הוא יעביר לשני בעלי הדירות הקודמים (גם אם בשלבים בהתאם להתקדמות הבניה) ויחסוך לעצמו גם הוצאות שכירות לבעלי הדירות. מדוע אתה סבור שזה לא ריאלי?
        חשוב להדגיש שברור שזה לא אופטימלי אך זו כנראה האופציה היחידה עם אותם סרבנים ועל זה כרגע עומד הפרויקט. אם יש הצעה יצירתית אחרת אשמח לשמוע.

        • תמ"א 38 - כסף למתנגדים
          עו"ד אילן הלוי | 27/09/2013 20:14

          אם יש רוב של 80% אז ימצא היזם שיקח את הפרויקט ואם יהיה יזם אתם תתפלאו לראות שגם המתנגדים מתחילים להתגמש בעמדות שלהם. אין מה לפחד מכך ואני בטוח שגם יזמים לא יפסלו פרויקט טוב בגלל זה.

          מה שאתה מציע הוא שיובטח למתנגדים שימצא להם קונים דירות סמוך לפני קבלת היתר הבניה. אם יסכימו לכך אז בבקשה אבל צריך לבדוק גם את משמעויות המס של זה.

          מבחינת הבנק המלווה הם אומנם ירצו לראות מכירות מוקדמות אבל של דירות היזם ולא של דירות הבעלים. הוצאות השכירות לא יחסכו כי מי שיקנה על הנייר מאותם מתנגדים ירצה גם כן דמי שכירות ובכל מקרה זה ממש לא באותו קנה מידה של שווי הדירה.

          אני חוזר על ההצעה מההתחלה. לדעתי אתם מחפשים פתרון לבעיה שהמחוקק כבר מצא לה פתרון. אם יש רוב של 80% תמשיכו הלאה ותמצאו יזם. בסופו של דבר יאכפו את ההסכם גם עליהם.

          אילן הלוי, עו"ד
          מנהל פורום תמ"א 38

          • עוד שאלה
            מתעניין בתמ"א | 28/09/2013 19:25

            תודה על ההתייחסות המפורטת. משיחות עם כמה יזמים בנושא נראה שיש רתיעה מסוימת מלהיכנס לפרויקטים עם מתנגדים, ולכן אנחנו מנסים למצוא פתרון כדי לדעת שמיצינו את כל אפשרויות ההסכמה הרגילות עם המתנגדים (למרות שכמובן אנחנו לא שוללים את האפשרות לפתוח בהליך משפטי, אך רק אם אין ברירה).
            ברשותך יש לי עוד שאלות המשך.

            דבר ראשון - לא התכוונתי שיובטח למתנגדים שימצאו להם קונים לדירות לפני קבלת היתר הבניה, אלא לאחר שיתקבל היתר הבניה ובסמוך למועד תחילת העבודות בפועל (כלומר - בסמוך למועד שבו הם צריכים לפנות בפועל את הדירה שלהם לצורך הריסה). במצב זה היזם בסה"כ ישמש כמעין מתווך ולא יוציא כסף מהכיס שלו, ובעלי הדירות המתנגדים יסכימו לזה שהם יקבלו מחיר של דירה שנמכרת במכירה מוקדמת, שהוא נמוך יותר מהמחיר שמתקבל בשלב מתקדם יותר. טענת לגבי השלכות מס - אני מניח שאם מסיבה כלשהי לא ניתן מבחינה מיסויית לתת תמורה כספית ישירה מהיזם לבעלי הדירות, אפשר ליצור מצב שבו בסמוך לאחר קבלת היתר הבניה, בעל הדירה המתנגד מוכר את הזכות שלו לדירה חדשה למישהו אחר, והיזם רק משמש מתווך (בדומה למצב שכל בעל דירה רשאי למכור את הדירה שלו במהלך הפרויקט). האם יש עם זה בעיות מבחינה מיסויית?

            דבר שני - אם המתנגדים יתעקשו לקבל את השווי המלא של הדירה (ולא את השווי של המכירה המוקדמת) האם התרחיש הבא נשמע לך אפשרי: לאחר קבלת היתר הבניה ולפני תחילת העבודות (כלומר בסמוך למועד הריסת הבניין) היזם יקנה מבעלי הדירות המתנגדים את הזכות שלהם לדירה חדשה תמורת השווי המלא שלה, ויקח לצורך כך הלוואת גישור המובטחת במשכנתא על הזכות לדירה חדשה בפרויקט (כך שהריבית תהיה נמוכה יחסית), ולאחר כשנה של התקדמות הבניה הקבלן ינסה למכור אותה במחיר השווה לפחות למחיר שבו קנה אותה, כך שהוצאות הריבית שלו לא יהיו משמעותיות. כמו כן, לדעתי הקבלן לא ישא במקרה זה בהוצאות מיסוי משמעותיות שכן הזכות לדירה חדשה (שהיתה של המתנגדים) תחשב כחלק מסל הזכויות שהוא מקבל במסגרת תמ"א 38/2 הפטורה ממס. מה דעתך?

            • תמ"א 38 - פתרון למתנגדים
              עו"ד אילן הלוי | 29/09/2013 09:32

              ראשית- בודאי שיזמים מעדיפים שיגישו להם על מגש של כסף חתימות של כל בעלי הדירות בבנין. אבל תתפלא לראות שאם תגיד להם שזה המצב הם עדין ימשיכו, הכל בתנאי כמובן שהפרויקט ריווחי.

              לענין ההצעות-
              חשוב לבדוק כיצד העיסקה עם היזם נבנית מבחינת חבויות המס. עד לאחרונה ובמיוחד בעיר כמו רמת גן, היזמים דרשו להתשמש בפטור דירה יחידה/אחת ל- 4 שנים של הדיירים (הפטור אחת ל- 4 שנים מבוטל החל מ- 2014). בכל מקרה - אם יש שימוש בפטור כזה אז אני בספק אם אותו דיירי יוכל למכור את הדירה בפטור נוסף בטווח של כשנה.

              עדיף כבר שלא יחתום על הסכם התמא וימכור את הדירה סמוך להיתר תוך התחייבות או אפציה ליזם כי במידה ולא ימצא קונה אז היזם יקנה או ידאג לקונה.

              אם אותם דיירם מוכנים למכור את הדירות שלהם אז בעצם הבעיה היא לא בעיקרון אלא במחיר, קרי- מה התמורה שיקבלו כאשר הטווח נע בין מחיר הדירה כיום למחיר הדירה החדשה על פי ההסכם. ככל שתתקרבו להיתר הבניה כך אי הוודאות תקטן ומחיר הדירה הנמכרת יתקרב למחירה בבסוף הדרך. לכן ההצעה השניה שלך היא גם סבירה, אבל הכל כפוף לבידקות המיסוי כמו שכתבי קודם.

              אילן הלוי, עו"ד
              מנהל פורום תמ"א 38