הפחתת פיצוי מוסכם על ידי בית המשפט - באיזה תנאים?

החזר כספי

שי 06/02/16
לעו"ד ליאור,

כתבת כאן באחת התשובות בקשר לדמי ביטול של קורס, שבאופן עקרוני יש לבית משפט סמכות להורות על החזר כספי גם אם החוזה אומר שאין החזר, וזאת במידה והוא סבור שאין יחס בין הנזק שנגרם למכללה לבין דמי הביטול.



השאלה שלי היא האם הדברים אמורים רק במקרה של חוזה אחיד, או גם במקרה של חוזה רגיל?

כי מהיכן מצינו שיש לבית משפט סמכות להתערב בחוזה שהוסכם על ידי 2 צדדים? 

הפחתת פיצוי מוסכם על ידי בית המשפט - באיזה תנאים?

עו"ד ליאור חאיק מנהל 07/02/16


היי שי,



לבית המשפט קיימת סמכות ל"התערב" ולהפחית את סכום הפיצוי המוסכם בכל חוזה (גם בין שני אנשים פרטיים), ולא רק במקרה של חוזה אחיד בין ספק ללקוח.



ראה בעניין זה סעיף 15 לחוק החוזים תרופות. מדובר בסוג של פגיעה בחופש החוזים ובהסתמכות של הצדדים על החוזה, אך חשוב לזכור שמידת ההתערבות מוגבלת למקרים חריגים שבהם עקרון הצדק יגבר על עקרון חופש החוזים.



דוגמא קלאסית: אדם איחר את מועד התשלום החוזי ביום אחד, וסכום הפיצוי המוסכם בגין האיחור נקבע על עשרות אלפי ש"ח. במקרה כזה, על אף ההסכמה החוזית, בית המשפט יכול להתערב בדיעבד ולהפחית את הסכום ומאחר וסכום הפיצוי שאמור להשתלם לצד שאמור לקבל את הפיצוי, נמוך מהנזק אשר נצפה על ידי הצדדים בעת כריתת החוזה.



ככל ויש צורך בסיוע נוסף, אני עומד לרשותך.



בברכה,



ליאור חאיק, עו"ד

מנהל פורום צרכנות ופורום דיני חוזים



לוי אשכול 31, רחובות

טל': 052-5475475; מייל: haiklior@hotmail.com
תודה על המשוב!
התשובה עזרה לך? (נשמח לפרגון!)

מנהל פורום דיני חוזים

לוי אשכול 31, רחובות

052-5475475

Haiklior@hotmail.com

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

קבלו עכשיו ייעוץ משפטי אישי





    דילוג לתוכן