חוזה עבודה דרקוני- דיניעבודה
חוזה עבודה דרקוני. האם חוקי?
נילס
27/08/10
שלום רב למומחי הפורום. לאחרונה התחלתי לעבודה בחברה חדשה. בגלל מצב של אבטלה משך זמן ארוך והעדר אלטרנטיבות אחרות חתמתי על חוזה דרקוני.אשמח לשמוע חוו"ד משפטית על החוזה שחתמתי:השכר החודשי הבסיסי הוא כ- 6000 ש"ח ברוטו עם תוספת של 500 ש"ח לאחר 3 חודשים. לשכר הבסיס מתווספים בונוסים על עמלות מכירה (אם הושגו בחודש מסויים) (רק 38% מערך העמלה הולך למשכורת העובד ו-62% נשארים אצל המעסיק). מתוך אותם 40% מחצית מהסכום משולם לעובד רק שנתיים לאחר קבלתו ע"י החברה. לדוגמא עמלה שהושגה באוגוסט 2010 מחצית מ 40% שהולכים לעובד, ישולמו רק באוגוסט 2012. המחצית הנותרת מהעמלה שמגיעה לעובד נשארת פקדון אצל המעסיק ומשולמת רק אם העובד ישלים את תקופת החוזה שהיא 36 חודשים.אם העובד פורש מיוזמתו טרם 36 חודשים, לא משולמות לו העמלות שפקדון המעסיק ואף מוטל עליו קנס (על חשבון תקופת ההכשרה שלו בחברה) ע"ס 7500 ש"ח. הקנס קטן לינארית בכל חודש עבודה ב- 208 ש"ח. כלומר אם עובד פורש לאחר 10 חודשים מופחת הקנס ב2080 ש"ח ויעמוד על כ- 5420 ש"ח.לדעתי יש הרבה בעיות בחוזה וחתמתי עליו עקב מחוסר אלטרנטיבות אחרות. האם הסעיפים חוקיים והאם יש ללכת לביהמ"ש, במידה ואחליט לעזוב את החברה?אשמח לתשובות.
חוזה עבודה דרקוני- דיניעבודה
עו"ד לילך אקרמן
מנהלת
27/08/10
לצערי לא ניתן לענות על שאלתך במסגרת הפורום יש לבחון את כלל החוזה ואת כלל הסעיפים הרשומים בו באשר לקנס על פניו אכן הוא נראה לא מידתי אך יש לבחון מה הליך ההכשרה שהועברה וכו' ובאשר לעמלות, כל עוד משולם שכר מינימום לרבות תשלום בגין שעות נוספות וכו' כל שכר מעבר הוא נתון להסכמת הצדדים ולכן סביר כי בית הדין לא יתערב. אם תראה כי יש פה מגמתיות שבאה למנוע מהעובד לקבל את הבונוסים וכי בודדים מקבלים אותם אולי המצב הוא אחר..
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
חוזה עבודה דרקוני
שיר ורד
28/08/10
חוזה העבודה נראה חוקי, אך יתכן שבית המשפט יקבע שסעיפים מסוימים בו אינם חוקיים או שחורגים ממידתיות סבירה וישנה אותם .לגבי הקנס שמוטל על העובד, יש לבדוק את עלות ההכשרה בפועל ובאם היא באמת בסדר גודל של הסכום שנקבע אזי היא חוקית, אם לא בית הדין יקטין אותה לעלות האמיתית.לגבי תקופת ההתחיבות, בדרך כלל בתי המשפט יגבילו תקופת התחיבות כזו לשנה או פחות, אך כאשר מדובר בהכשרה ארוכה ויקרה ובמיוחד הכשרה ארוכה בחו"ל בית המשפט עשוי לאשר תקופת התחיבות ארוכה יותר. כנ"ל אם המעסיק יצליח לשכנע את בית המשפט שגם לאחר ההכשרה תפוקת העובד היא חלקית והיא מצליחה להחזיר את עצמה רק לאחר זמן רב .לגבי דחיית מועד תשלום העמלות, אם אין הצדקה מיוחדת לדחיה הנ"ל, למשל שתשלום העמלות מותנה בקבלת מלוא התמורה מהלקוחות ואלו משלמים בפריסה ארוכה, יש סיכוי סביר שבית המשפט יראה בדחיה כזו הלנת שכר. אבל, כדי לזכות בתביעה על הלנת שכר יש להגיש את התביעה סמוך ככל האפשר למועד התשלום המקורי ולא יותר משנה ממועד ההלנה המקורי.ניתן להגיש תביעה לקבלת פסק דין הצהרתי שהסעיף בחוזה הוא בלתי חוקי מאחר והוא מנסה לעקוף את חוק הגנת השכר ולאפשר למעסיק להלין שכר בניגוד לחוק.דחיית תשלום יתרת העמלות בשלוש שנים והתנייתן בתקופת התחיבות נראית חמורה עוד יותר וכנראה לא תעמוד כלל במבחן משפטי. גם אם ישנה איזו שהיא הצדקה לדחיות הללו של שנתיים ושלוש, מן הראוי היה שהסכומים יופקדו בידי נאמן לזכות העובד כך שבמקרה של פשיטת רגל או פירוק של המעביד לא ימצא עצמו העובד מפסיד סכומים ניכרים.אבל, אם העמלות הנדחות ל 3 שנים, לא הוגדרו בחוזה בתור עמלות אלא כמענק התמדה שישולם לעובד לאחר שלוש שנים, גם אם הן מחושבות כאחוז מסכום המכירה הסעיף יהיה כנראה חוקי למהדרין, (ובמקרה כזה העובד גם לא יהיה זכאי לתשלום נמשך לתקופה שלאחר מכן, אלא אם כן סוכם אחרת בהסכם חדש).
קבלו עכשיו ייעוץ משפטי אישי
