האם הגדרת התפקיד היא החשובה או העבודה בפועל?
אי עמידה בהסכם
קצת ארוך ובכל זאת ממש אשמח לעזרה!
אני עובדת בפנימייה המנוהלת על ידי אגודה פרטית. במהלך שנה שעברה עבדתי ב 60% משרה בתקן שנקבע בהסכם קיבוצי (ישן ולא מעודכן של משרד החינןך)ולקראת סוף שנת הלימודים הסכימו להעלות את המשרה שלי ל 100% החל מחודש אוגוסט. ההסכם נעשה בע"פ בתחילת חודש יולי מול המנהלת הישירה שלי. בהסכם זה נקבע שאני לוקחת על עצמי תפקיד חדש השווה 40% נוסף לתפקיד הקודם ושסך הכל אעבוד במשרה מלאה. נשלח אלי מייל שכלל את הגדרת התפקיד החדש אך מעבר לכך לא היתה כל הסתייגות הנוגעת לתנאי השכר או תנאי העבודה. גם לא נחתם הסכם עבודה חדש.
פתאום, לפני כמה ימים בשיחה אקראית עם מנהלת כוח האדם היא נזכרה לעדכן אותי שהתפקיד החדש כלל לא יכנס לשכר הבסיס אלא יופיע כגמול תפקיד בשורה נפרדת ולא ישפיע על אחוז המשרה כלל. במילים אחרות בתלוש יופיע שאני עובדת ב 60% משרה בלבד, בפועל אני אתבקש לעבוד שעות של משרה מלאה והתפקיד החדש יופיע בשורה נפרדת ולא ברור מה החישוב לערך התפקיד במובן הכספי.
למיטב הבנתי אחוז המשרה משפיע על חישוב דמי הבראה, ערך ימי חופשה ומחלה ואולי עוד דברים..
בנוסף זה אומר שכל שינוי בהסכם הקיבוצי (כרגע יש מהלכים מול האוצר ובהחלט תיתכן עליה בשכר בשנה הקרובה) יחול רק על 60% ולא על ה 40% הנוספים.
זאת ועוד, השכר אותו הרווחתי עבור 60 % משרה עמד על ברוטו של 6000 (פלוס מינוס) כאשר הובטחה לי משרה מלאה הסקתי מכך שעבור 100% משרה אקבל ברוטו של 10,000. בשום שלב לא נאמר לי אחרת. בפועל בתלוש הברוטו הוא רק 8,200 בערך.
המנהלת הישירה אישרה בפני שהחישוב של 6,000-10,000 הוא הגיוני ונכון בניגוד למשכורת בפועל.
להרגשתי משהו פה מאוד לא תקין. אני נשארתי בעבודה הזו כי הבטיחו לי משרה מלאה - על כל המשתמע מכך. דחיתי הצעות עבודה טובות אחרות ושכרתי דירה חדשה שמגבילה אותי לעבודה הזו על סמך ההסכם שנעשה עם המנהלת שלי. וכעת אני מגלה שההסכם לא תואם את מה שקורה בפועל. אני רוצה להבין האם:
1. מעסיק יכול לשנות/לסייג את תנאי השכר והעבודה חודשיים לאחר ההסכם? או שכעת המעסיק מחוייב להסכם בע"פ וזו בעצם בעיה שלו שהוא לא הבהיר מראש את תנאי השכר?
2. האם הסכם בעפ הוא בכל תוקף חוקי ומחייב?
3. האם ההנחה שלי שהבטחה למשרה מלאה אמורה להתשקף בהתאם בשכר (כמו שכתבתי למעלה) בייחוד אם לא נאמר לי אחרת?
4. האם ניתן להגדיר חלק מהמשרה כגמול תפקיד נפרד ולהשאיר אותי על משרה חלקית,ו בפועל
לדרוש ממני לעבוד במשרה מלאה כשכל חישוב הגמולים/ קרן השתלמות/דמי הבראה/מחלה חופשה יחולו רק על 60%?
5. האם אני צודקת בהרגשה שהמצב לא תקין?
תודה ענקית מראש וסליחה על האורך ??
האם הגדרת התפקיד היא החשובה או העבודה בפועל?
שוש שלום,
ראשית, חוזה בע"פ הוא חוזה לכל דבר. הבעיה היחידה בחוזה בע"פ, היא שיהיה לך קשה להוכיח שזה מה שאמרו. מניסיוני, סביר להניח שהמעסיק יטען שכך סוכם איתך ולא הבנת נכון.
מכל מקום, המבחן בפועל הוא לא הגדרת התפקיד, אלא התפקיד בפועל.
כך למשל אם עובדת מלצרית שהמעסיק שלה ביקש ממנה גם להושיב אנשים שנכנסים למסעדה, לא תהיה זכאית לתמורה כפולה גם על מלצרות וגם בגין מארחת (אלא אם הוסכם שכן).
אולם, אם עובדת שהייתה אחראית על 3 עובדים ובשל כך עבדה 5 שעות ביום, קיבלה על עצמה להיות אחראית על עוד 10 עובדים והדבר מצריך ממנה לעבוד עוד 4 שעות ביום, הרי שהיא זכאית לשכר נוסף עבור שעות עבודתה הנוספות.
מדבריך עולה כי בשל התוספת, היקף העבודה שלך בפועל עלה ולכן המעסיק שלך ממילא צריך להגדיל את ההגדרה של היקף השעות ואם הוא לא עושה כן הרי שמדובר בפיקציה.
במידה ואכן את עובדת יותר שעות והמעסיק לא מתקן את היקף השעות, קיימת לך הזכות לעשות אחת או יותר מאלה:
1. להגיש תביעה לביה"ד לעבודה.
2. להגיש תלונה למשרד התמ"ת.
בהצלחה!
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
