הצהרות הון
פסק הדין (אשר מילול ע"מ 1276/05) עוסק בעניין הצהרות הון.
כמו כל פסקי הדין בנושא, הוא מזכיר לנו שהפרשי הון יש ליחס לשנים פתוחות בלבד (ההיגיון בקביעה זו הוא ששנים סגורות הן שנים בהן יש הסכמה בין הנישום לרשות המיסים על גובה הכנסתו החייבת, לכן, אם יש הפרשי הון הן נובעות בהכרח מהשנים הפתוחות…) וכן מזכיר לנו שאם נישום טוען שקיבל הלוואות מקרובים/חברות בבעלות/ ושאר מיני מקורבים, ההסברים הללו חשודים מטבעם ומוטל על הנישום נטל הוכחה גבוה להוכיחם, והעניין הגיוני וברור.
שתי סוגיות מעניינות בפסק הדין:
ההתייחסות אל טבלאות המחיה:
ישנן מספר טבלאות מחיה שקובעות כל אחת סכומים שונים. בציבור חושבים שמדובר בטבלאות לסוגי אוכלוסיה שונים, לפי רמת ההכנסה שלהם, אבל לא כך הוא. מדובר בעצם בסכומים שונים לפי מידת הפירוט שיש לנישום על הוצאותיו.
למשל נישום שאין כל פירוט על ההוצאות שהוציא, יקבעו לו הוצאות מחיה מהטבלה הגבוהה, ואילו נישום שיודע לומר כמה הוציא על חו"ל ועל הרכב, אבל חוץ מזה אין לו מידע ספציפי על כמות הוצאותיו, יקבעו לו הוצאות מחיה לפי טבלה נמוכה יותר.
בפסק הדין מדובר בבעל חברה, שהוכיח שחלק מכלי הרכב שהשתמש בהם הם של החברה. אם עלויות הרכב שולמו על החברה, הרי שזוהי הוכחה לכך שהוא עצמו לא הוציא הוצאות רכב, ולכן יש לקבוע לו הוצאות מחיה מהטבלה הנמוכה יותר…השופט שולח את הנישום להגיש "טופס רמת חיים" בו יפרט את הוצאותיו .
יחוס הפרשי הון להכנסות מעסק שלא דווחו:
פקיד השומה קבע שהפרשי ההון נבעו מהכנסות של החברה בבעלות הנישום, שלא דווחו, ולכן חייב במס את הפרשי ההון בשיעור מס גבוהים.
הרעיון הוא פשוט – ההנחה היא שמדובר בהכנסות שלא דווחו, אם מדובר בעסק שהופעל מבלי שיכיר בכלל את מס הכנסה, הרי שהעסק היה צריך לנהל ספרים ולא ניהל. מכיוון שאותו עסק אלמוני "חייב ולא ניהל", יש לחייב במס את ההכנסה ממנו בשיעורי מס גבוהים יותר לפי סעיף 191ב.
בית המשפט לא מקבל את עמדת פקיד השומה. הרי פקיד השומה עצמו קובע שההכנסה שלא דווחה מקורה בחברה, שניהלה ספרים, ולא טוען שמדובר בעסק ניסתר של הנישום, שלא ניהל ספרים. אם כך, היה על פקיד השומה לפסול את ספרי החברה, ומשלא עשה כן – אין לחייב במס בשיעורים גבוהים את ההכנסה.
מכל זה אנחנו מבינים שאם הנישום יכול להראות שהפרשי ההון נובעים מהכנסה שלא חלה עליה חובת ניהול ספרים (משכורת למשל), אין להפעיל את סעיף 191ב.
* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!