מימוש אופציה

  • מימוש אופציה
    רחל | 19/02/2008 12:26

    שלום, אני שואלת עבור חברה שאינה דוברת עברית. על פי חוזה שכירות שלה: הודעה על הרצון לממש את תקופת האופציה לשכירות הבית יעשה בכתב ולא יאוחר מ- 60 ימים לפני תום החוזה (דהיינו לא יאוחר מ- 1.1.08). אציין שמכיון שחברתי אינה יודעת עברית לא היה ברור לה כי עליה להודיע בכתב - דבר שבעל הבית מעולם לא הדגיש בפניה. בנוסף, בכל שנה, במשך 8 השנים האחרונות, חידשו את החוזה לאחר בקשה בעל פה בלבד וגם אז לא הובהר לה הצורך בהודעה בכתב. לאור כל זאת כבר בסוף דצמבר הודיעה חברתי בעל פה לבעלת הבית כי בכוונתה להמשיך את תקופת האופציה גם לשנה העוקבת וביקשה להפגש בהקדם כדי לחתום על חוזה חדש. בשיחותיהם השונות, בעלת הבית לא עדכנה את חברתי כי היא נמצאת במו"מ למכירת הבית ופשוט המשיכה לדחות את המפגש שוב ושוב בתירוצים שונים, תוך כדי זה שחברתי מאמינה שהכל כרגיל ושבקרוב יחודש החוזה ולכן לא נתנה על כך את הדעת יתר על המידה. לפני כשבוע קיבלה חברתי הודעה מעו"ד כי עליה לפנות את הבית ב- 1.3 או לחילופין ב- 1.7 תמורת שטר ערבות בנקאית. הנימוק לכך היה כי לא הודיעה על כוונתה לממש את תקופת האופציה בכתב וכי הבית נמכר ויועבר לרשות הקונים ב- 1.7. ניסינו לדבר עם בעלי הבית ולבקש שיאפשרו לחברתי להשאר עד 1.9 כדי שתוכל להתארגן עם מציאת בית אחר. תאריך זה נקבע עקב הריונה של חברתי שאמורה ללדת בתחילת יולי... שיחת הטלפון הוקלטה על ידינו ובו מודה בעלת הבית כי אכן קיבלה הודעה בעל פה וכי דחתה את חברתי כי היתה במו"מ למכירת הבית אבל לצערה אין באפשרותה לעזור לה. שאלתי לאחר הקדמה ארוכה זו... היא האם העובדה כי בעלת הבית קיבלה הודעה בעל פה - הודעה שניתנת להוכחה כי הודתה בהקלטה מספר פעמים על כך, תקפה בבית משפט? מה על חברתי לעשות כעת? האם קיים הליך מהיר שיכול לאפשר לה שהיה עד לספטמבר - אז תוכל להתארגן ולעבור? מצטערת על האורך.... תודה על תשומת הלב!

    • מימוש אופציה
      ד"ר ויסמן יובל, עו"ד | 19/02/2008 13:23

      רחל שלום ! ראשית אם אדם בגיר ושפוי חותם על חוזה בשפה שאינו מבין יקשה עליו מאוד לטעון שלא קיים את חיוביו והוראותיו של החוזה משום שלא הבין את שפתו. העובדה שחידשו 8 שנים בעל פה יצרה בעצם שינוי בהסכמה לחוזה וניתן לראות בצדדים כמי שהסכימו להודעה בעל פה ולקבלת ההודעה על מימוש תקופת האופציה ללא דרישת הכתב. העובדה שבעלת הבית לא הודיעה לשוכרת על ניהול מו"מ למכירת הבית לא בהכרח תרע את מצב השוכרת אם יובהר לרוכש שהוא רוכש בית עם שוכר או עם אופציה של שוכר. אני מציע לחברתך להודיע מיד בכתב, בדואר רשום, לבעלת הבית כי ניתנה הודעה בעל פה כשם שניתנה בכל אחת מ- 8 השנים האחרונות וכי היא רואה בכך הפרה של הסכם השכירות וכי אין בכוונתה לפנות את המושכר והיא רואה את החוזה כמוארך בשנה נוספת. ההקלטה ניתנת להצגה כראיה בבית המשפט שכן לצד בשיחה יש זכות להקליט אותה (בניגוד להקלטת שיחה של צדדים אחרים). חברתך אינה זקוקה לשום הליך. היא פשות נשארת בנכס. אם בעלת הבית רוצה שהיא תגיש תביעה לפינוי (או מי שרכש ממנה את הבית) ואז חברתך תתגונן ולדעתי טובים סיכוייה (והם היו טובים יותר לולא ניסיתם לדבר עם בעלת הבית לגבי הארכת הסכם השכירות עד ה 1.9.08 אבל את הנעשה אין להשיב). אני מציע לחברתך להסתייע בשרותיו של עורך דין להוצאת המכתב האמור.בהצלחה !

      • יצירת קשר
        רחל | 25/02/2008 13:56

        ד"ר וייסמן שלום, רציתי לשאול האם יש אפשרות לצור עמך קשר טלפונית להתייעצות ובדיקת אפשרות לשכירת שירותיך בנושא הנידון. חברתי פנתה לעו"ד בבאר שבע שטען שסיכויי הצלחתה תלויים ב"רחמי השופט"... והיינו מעוניינות בחוו"ד קצת יותר מעמיקה מהתשובה בפורום. אשמח לתגובתך המהירה (חברתי טסה בענייני עבודה ביום רביעי בבוקר והיינו מעוניינות לדעת כיצד להתקדם בנושא טרם נסיעתה). מודה לך על תשומת הלב.