האם ניתן לבטל הסכם שכירות בגלל עבודות בניה?

  • שכירות דירה שהתגלה בה פגם
    אהרון | 15/03/2021 11:48

    לפני כשנה סגרנו על חוזה לשכירות דירה בירושלים במחיר כלשהו. לאחר כחצי שנה החלו עבודות בנייה שאף אחד לא ידע שיתחילו בצמוד לדירה שלנו. הבנייה החדשה יוצרת נזק למרפסת של הדירה שאנו שוכרים (אבק, פועלים שצריכים לרדת למרפסת ש לנו כדי להמשיך בבניה ועוד ועוד) - כך שלמעשה הדבר מגביל אותנו משימוש במרפסת. כמובן שהדבר מוריד משווי המחיר שכירות של הדירה. רציתי לדעת האם מבחינה חוקית מגיעה לי הזכות לקבלת הנחה מהמשכיר או לחלופין הזכות לעזוב את הדירה לפני סוף החוזה (יש לציין כי החוזה הוא חוזה שכירות קצר ופשוט המופיע באינטרנט ולא הוזכרו בו דברים חריגים כגון המקרה הזה).

    • האם ניתן לבטל הסכם שכירות בגלל עבודות בניה?
      עו"ד הדר פינק טבת | 15/03/2021 14:13

      שלום, אהרון

      צר לי על המצב שנקלעתם אליו, אני מבינה שמדובר בתנאים לא נעימים למגורים, ומניחה שלא הייתם מתקשרים בהסכם השכירות בתנאים שהוסכמו לו הייתם יודעים שכך יהיו הדברים בהמשך.

      ראשית אציין, כי "הסכם מהאינטרנט" טוב בדיוק כמו המקור ממנו הוא נלקח.... בתלונות ניתן לפנות לדוקטור גוגל...

      מאחר שמדובר בזכות במקרקעין, טוב תעשה להבא אם תיוועץ בעורך דין מטעמך, שידאג לאינטרסים שלך בעסקה בשווי של כמה עשרות אלפי שקלים. איני יודעת מה בדיוק קובע החוזה ביניכם, אך עדיין ישנה מסגרת חוקית מחייבת בכל מקרה.

      לשאלתך, השיפוצים בבניין לא בהכרח היו ידועים למשכיר טרם ההשכרה. עם זאת, לפי החוק ניתן לבטל את השכירות בהתראה בת שלושה חודשים מראש.

      כמו כן ברור שאינכם חייבים לתת הסכמה שהפועלים יעברו במרפסת שלכם, ככל שאכן מדובר במרפסת הצמודה לדירה. זכותכם לסרב לכך ללא כל תנאי, ולאלתר.

      אם הבעלים מוכן למו"מ לעניין המחיר - מה טוב.

      לחלופין תוכלו לדרוש להתפנות מהדירה בשל הרעת התנאים, גם אם הדברים לא היו ידועים למשכיר מראש, וזאת בהתאם לזכותכם החוקית כאמור לעיל.

      בהצלחה

      בברכה,

      הדר פינק טבת, עו"ד
      מנהלת פורום תמ"א 38
      ביאליק 3, חיפה

      טלפון: 077-4049484 , מייל: Hadar@tevetlaw.com

      • לפי החוק
        חיים | 16/03/2021 12:56

        המשכיר יודיע לשוכר על ביטול חוזה שכירות למגורים 90 ימים מראש, לפחות, והשוכר יודיע למשכיר על ביטול החוזה 60 ימים מראש, לפחות, אך זאת רק אם קיים תנאי בחוזה, המאפשר למשכיר ולשוכר, או רק לשוכר, לבטל את את החוזה בלי עילת ביטול (סעיף 25יג לחוק השכירות והשאילה).

        לכן האמירה: “לפי החוק ניתן לבטל את השכירות בהתראה בת שלושה חודשים מראש" אינה מדויקת וגם אינה לעניין, כי השואל שואל על אפשרות ביטול החוזה או הנחה בדמי השכירות בשל עילה מוצדקת.

        • תשובה לשאלה למעלה
          עו"ד הדר פינק טבת | 18/03/2021 09:40

          חיים, שלום

          איני יודעת אם הינך משפטן, ובכל מקרה אין בדעתי להיכנס לויכוח מקצועי-משפטי במסגרת הזו ובכלל, אך בכל זאת אשיבך בקצרה כאן.

          אני רואה שעיינת בחוק, ואם כך, בוודאי שמת לב לכל הוראותיו.

          לפי החוק, ישנן הוראות בתוספת אשר חייבות להיכלל בהסכם שכירות למגורים.

          אחת מהן היא תנאי לביטולו.

          ולכן, כפי שהשבתי לשואל המקורי, בהעדר הרואה אחרת, יחולו הוראות הדין הכללי, ולעניין זה מכוח השלמת החסר, כמקובל בפרשנות חוזים, ניתן לבטל את ההסכם גם באופן חד צדדי, בהתראה מראש.

          בניגוד לעמדתך, אם הבנתי אותה נכונה, שיפוצים בדירת השכן כשלעצמם אינם מקימים עילה לביטול כ"הרעת תנאים". מציאות חיינו היא כי ישנם שיפוצים במגורים בבית משותף, וזו אינה בהכרח הכשלה של הבעלים את השוכר.

          עוד אוסיף, כי במסגרת התשובות הכלליות הניתנות פה בבמה הזו, אין אפשרות לתת מענה מקיף וממצה לכל שאלה, בין היתר בשל העובדה כי אין בפני את כל המידע הנדרש לתשובה מקצועית כפי שניתן לייעוץ ללקוח במשרד, אלא כמסגרת למענה ראשוני כללי ותו לא.

          גם בקריאה נוספת של השאלה שנשאלה למעלה ושל המענה שלי עליה, איני מוצאת כי יש לשנות במאומה ממה שהשבתי, ואני עומדת מאחורי תשובתי לשואל.

          בברכה,

          הדר פינק טבת, עו"ד
          מנהלת פורום תמ"א 38
          ביאליק 3, חיפה

          טלפון: 077-4049484 , מייל: Hadar@tevetlaw.com