שאלה בנוגע לביטול רישומי משטרה

  • התיישנות
    אורון | 03/03/2021 13:11

    שלום,

    בפלילי, עבירות פשע התיישנות 10 שנים

    מיום האירוע או מיום סגירת התיק?

    תודה.

    • שאלה בנוגע לביטול רישומי משטרה
      עו"ד אמיר מורשתי | 03/03/2021 14:03

      אורון יקר, מסוף שאלתך אני מבין שאתה מתכוון למועד הרלוונטי לביטול רישום משטרתי של תיק שנסגר ולא לעניין התיישנות עבירה ( סוגיה שעניינה מהו המועד שלאחריו לא ניתן יותר להעמיד לדין פלילי) . אם הבנתי נכון את שאלתך, הרי שתקנות המרשם הפלילי ( אמות מידה לביטול רישומי משטרה ) חלים כאן ובהתאם להם המועד הקובע הוא מועד האירוע נשוא החקירה ובעבירות פשע אין ניתן להגיש בקשה לביטול הרישום לאחר חלוף 7 שנים ממועד האירוע נשוא החקירה. מקווה שהייתי לך לעזר

      בברכה,

      אמיר מורשתי, עו"ד
      מנהל פורום פלילי

      • המשך...
        אורון | 03/03/2021 22:58

        שלום, כוונתי להתיישנות עבירה בכדי להעמיד לדין פלילי
        הגשתי תלונה בגין עבירות פשע. התיק נסגר. אני מעוניין להילחם לפתוח את התיק מחדש. האם 10 שנים יחשב מיום האירוע או מיום סגירת התיק?
        תודה

        • שאלה בנוגע להתיישנות עבירה
          עו"ד אמיר מורשתי | 04/03/2021 16:53

          אורון יקר, סוגיית התיישנות עבירה מוסדרת בסעיף 9 לחוק סדר הדין הפלילי אשר עבר שינוי מהותי ביותר ולמען הנוחות אני מצרף כאן את נוסח הסעיף ( שים לב שישנה אבחנה בין סוגים שונים של פשעים ואפשרויות להאריך את תקופת ההתיישנות בהתאם לנסיבות שונות )

          9. (א) באין הוראה אחרת לענין זה בחוק אחר, אין להעמיד אדם לדין בשל עבירה אם עברו מיום ביצועה –

          (תיקון מס' 87) תשע"ט-2019

          (1) בפשע שדינו מיתה או מאסר עולם – שלושים שנים;

          (תיקון מס' 87) תשע"ט-2019

          (1א) בפשע שדינו שבע שנות מאסר ומעלה, והוא עבירה המנויה בתוספת הראשונה ב' – 15 שנים;

          (2) בפשע אחר – עשר שנים;

          (3) בעוון – חמש שנים;

          (4) בחטא – שנה אחת.

          (תיקון מס' 87) תשע"ט-2019

                    (א1) (1) על אף האמור בסעיף קטן (א), ניתן להעמיד אדם לדין בשל עבירה כאמור בפסקה (1א) של אותו סעיף קטן, אם בחלוף 15 שנים מיום ביצוע העבירה טרם אותר החשוד ובידי הרשות החוקרת יש ראיה המהווה אמצעי זיהוי ביומטרי המפורט בתוספת הראשונה ד', שיש יסוד סביר להניח שיש בה כדי להוכיח את זהות החשוד או את הקשר בין החשוד לביצוע העבירה – ובלבד שלא עברו 23 שנים מיום ביצוע העבירה; בסעיף קטן זה, "ביומטרי" – מאפיין אנושי פיזיולוגי ייחודי, הניתן למדידה ממוחשבת;

          (2) הסמכות להאריך את תקופת ההתיישנות לפי הוראות סעיף קטן (ג)(2) עד (4) יחולו על התקופה האמורה בפסקה (1).

                    (ב) בעבירות לפי החוק בדבר מניעתו וענישתו של הפשע השמדת עם, תש"י-1950, ולפי החוק לעשיית דין בנאצים ובעוזריהם, תש"י-1950 – אין התיישנות.

          (תיקון מס' 55) תשס"ח-2008 (תיקון מס' 87) תשע"ט-2019

                    (ב1) (1) בעבירות רצח ורצח בנסיבות מחמירות לפי סעיפים 300 ו-301א לחוק העונשין – אין התיישנות;

          (תיקון מס' 87) תשע"ט-2019

          (2) בעבירת ניסיון לרצח לפי סעיף 305 לחוק העונשין, ובעבירה של קשר לפי סעיף 499 לחוק האמור לעבור עבירה כאמור או עבירות רצח ורצח בנסיבות מחמירות כאמור בפסקה (1), שבוצעו כלפי מי שכיהן כראש הממשלה בעת ביצוע העבירה – אין התיישנות.

          (תיקון מס' 87) תשע"ט-2019

                    (ג) (1) בעבירה מסוג פשע או עוון, אשר בתוך התקופות האמורות בסעיף קטן (א) נערכה לגביה חקירה על פי חיקוק, יתחיל מניין התקופות האמורות ביום ההליך האחרון בחקירה, ובלבד שלא תוארך בשל כך תקופת ההתיישנות מעבר לאמור בסעיף קטן (א) בתקופה העולה על המפורט להלן, לפי העניין (בסעיף זה – התקופה הנוספת):

          (א) בעבירה מסוג פשע שדינו מיתה או מאסר עולם – חמש שנים;

          (ב) בעבירה מסוג פשע, ובעבירה מסוג עוון המנויה בתוספת הראשונה א' או בתוספת הראשונה ג' – שלוש שנים;

          (ג) בעבירה מסוג עוון שאינה מנויה בתוספת הראשונה א' ובתוספת הראשונה ג' – שנתיים;

          (2) ראש אגף החקירות והמודיעין במשטרת ישראל (בסעיף זה – ראש אגף החקירות) או מי שממלא תפקיד דומה ברשות חוקרת אחרת רשאי להאריך את התקופה הנוספת בשישה חודשים אם סבר כי קיים אינטרס ציבורי להארכת תקופה זו;

          (3) פרקליט מחוז או מי שממלא תפקיד דומה ברשות תביעה אחרת, ראש ענף חקירות במחוז או מי שממלא תפקיד דומה ברשות חוקרת אחרת, לפי העניין, רשאי להאריך את התקופה הנוספת, לרבות לאחר הארכתה לפי פסקה (2), אם סבר כי קיים אינטרס ציבורי להאריך את התקופה בפרק זמן נוסף הנדרש לשם השלמת חקירה, הוצאת תעודת חיסיון, השלמת הליך שימוע, קבלת החלטה בעניין ערר שהוגש לפי סעיף 64 או לשם המתנה להחלטת המחלקה לחקירת שוטרים בעניין תלונה שהוגשה אליה על ביצוע עבירה הקשורה לאותה פרשה; תקופת ההארכה הנוספת לפי פסקה זו לא תעלה במצטבר על –

          (א) בעבירה מסוג פשע, ובעבירה מסוג עוון המנויה בתוספת הראשונה א' או בתוספת הראשונה ג' – שנתיים;

          (ב) בעבירה מסוג עוון שאינה מנויה בתוספת הראשונה א' ובתסופת הראשונה ג' – שנה;

          (4) היועץ המשפטי לממשלה, לבקשת פרקליט מחוז, ראש רשות תביעה אחרת, ראש אגף חקירות או ראש רשות חוקרת אחרת, רשאי להאריך את התקופה הנוספת, לרבות לאחר הארכתה לפי פסקאות (2) ו-(3), אם סבר כי בשל קיומן של נסיבות מיוחדות שיירשמו קיים אינטרס ציבורי להאריך תקופה זו, ורשאי הוא לשוב ולהאריכה כאמור, מעת לעת, ובלבד שכל תקופת הארכה כאמור לא תעלה על המפורט להלן, לפי העניין, ותקופת ההארכה לא תעלה במצטבר על המפורט להלן, לפי העניין:

          (א) בעבירה מסוג פשע, ובעבירה מסוג עוון המנויה בתוספת הראשונה א' או בתוספת הראשונה ג' – כל תקופת הארכה לא תעלה על שנה, ותקופת ההארכה לא תעלה במצטבר על חמש שנים;

          (ב) בעבירה מסוג עוון שאינה מנויה בתוספת הראשונה א' ובתוספת הראשונה ג' – כל תקופת הארכה לא תעלה על שישה חודשים, ותקופת ההארכה לא תעלה במצטבר על שלוש שנים;

          (5) התנהלה חקירה נגד כמה חשודים באותו תיק חקירה, בעבירות שונות הקשורות לאותה פרשה, תימנה התקופה הנוספת לגבי עבירות אלה שהן מסוג פשע או עוון, לפי העבירה החמורה מהן.

          (תיקון מס' 87) תשע"ט-2019

                    (ג1) בעבירה מסוג פשע או עוון אשר בתוך התקופות האמורות בסעיפים קטנים (א) או (א1), לפי העניין, או בתוך התקופה הנוספת, הוגש לגביהן כתב אישום או התקיים הליך מטעם בית המשפט, יתחיל מניין התקופות האמורות בסעיף קטן (א) ביום הגשת כתב האישום או ביום ההליך האחרון מטעם בית המשפט, לפי המאוחר.

          (תיקון מס' 87) תשע"ט-2019

                    (ג2) במניין התקופות האמורות בסעיפים קטנים (א) או (א1), לפי העניין, והתקופה הנוספת, לא יובאו בחשבון פרקי הזמן המפורטים להלן:

          (1) פרק הזמן שבו נבצר ממשטרת ישראל או מרשות חוקרת אחרת או מרשויות התביעה, לפי העניין, להשלים את החקירה או לגבש החלטה בעניין העמדה לדין, בהתאמה, בשל אחד מאלה, ובלבד שהרשויות פעלו בשקידה סבירה להשלמת ההליכים בדרכים אחרות:

          (א) החשוד נמצא מחוץ לישראל או שלא ניתן לאתרו אף לאחר שהרשויות פעלו בשקידה סבירה כדי לאתרו;

          (ב) החשוד מתחמק מהליכי החקירה או ההעמדה לדין;

          (ג) מצבו הרפואי או הנפשי של החשוד או של עד מרכזי אינו מאפשר לקיים הליכי חקירה או העמדה לדין;

          (ד) עד מרכזי נמצא מחוץ לישראל או שלא ניתן לאתרו אף לאחר שהרשויות פעלו בשקידה סבירה כדי לאתרו, ומתקיים אחד מאלה:

          (1) יש יסוד להניח שהדבר נובע מפעולות שנקט החשוד או מי מטעמו;

          (2) הליכי החקירה או ההעמדה לדין הם בעבירה המנויה בפרטים (2) או (3) בתוספת הראשונה ב';

          (3) הליכי החקירה או ההעמדה לדין הם בפשע שדינו שבע שנות מאסר ומעלה, ובלבד שפרק הזמן שלא יובא בחשבון לפי פסקת משנה זו לא יעלה על שלוש שנים;

          (2) פרק הזמן שבו נבצר ממשטרת ישראל או מרשות חוקרת אחרת או מרשויות התביעה, לפי העניין, להשלים את החקירה או לגבש החלטה בעניין העמדה לדין, בשל הגשת בקשה לעזרה משפטית או לסיוע משפטי ממדינה אחרת לצורך הליכי החקירה או ההעמדה לדין, לפי חוק עזרה משפטית בין מדינות, התשנ"ח-1998, או לפי דין אחר; פרק הזמן לפי פסקה זו לא יעלה על התקופה שממועד הגשת הבקשה ועד לביצועה או דחייתה בידי המדינה האחרת;

          (3) פרק הזמן שבו נבצר ממשטרת ישראל או מרשות חוקרת אחרת או מרשויות התביעה, לפי העניין, להשלים את החקירה או לגבש החלטה בעניין העמדה לדין, בשל הליכים משפטיים שנוקט החשוד;

          (4) פרק הזמן שבו לא ניתן לחקור חשוד או להגיש נגדו כתב אישום, בשל חסינות הנתונה לו לפי כל דין;

          (5) פרק הזמן שמיום חתימת הסדר לפי סימן א'1 לפרק ד' עד תום התקופה שנקבעה לקיום תנאי ההסדר כאמור באותו סימן או עד לאי-קיום תנאי מתנאי ההסדר על ידי החשוד או עד שהתגלה כי ההסדר הושג במרמה, והכול בכפוף להוראות סעיף 67ז.

          (תיקון מס' 31) תשס"א-2001 (תיקון מס' 87) תשע"ט-2019

                    (ד) הוראות סעיפים קטנים (ג) עד (ג2) יחולו על עבירת הסגרה שבשלה הוגשה בקשת הסגרה למדינת ישראל וכל פעולה מהפעולות המפורטות באותם סעיפים קטנים, שנעשתה במדינה המבקשת, תאריך את מנין תקופת ההתיישנות לאותה עבירה לפי סעיף זה, כאילו נעשתה בישראל.

          מקווה שהייתי לך לעזר

          בברכה,

          אמיר מורשתי, עו"ד
          מנהל פורום פלילי

          • המשך...
            אורון | 04/03/2021 23:54

            תודה על הפירוט הארוך
            לא ענית על שאלתי
            פתיחת תיק עבירות פשע והעמדה לדין
            אני רוצה לדעת שיש על מה להלחם.
            השנים להתישנות מתחיל חישוב מיום האירוע או מיום הודעה על סגירת התיק?
            אשמח למענה

            • המשך תשובה
              עו"ד אמיר מורשתי | 07/03/2021 10:09

              אורון יקר, לפני שאתה טוען כי לא עניתי על שאלתך- כדאי היה לקרוא את תשובתי המפורטת אשר מצטטת מסעיף 9 לחוק סדר הדין הפלילי הקובע :" 9. (א) באין הוראה אחרת לענין זה בחוק אחר, אין להעמיד אדם לדין בשל עבירה אם עברו מיום ביצועה...". בכל מקרה, אוסיף לתשובתי סוגיה אחרת שיש לקחת בחשבון והיא שהמועד להגשת ערר על סגירת תיק קבוע בסעיף 65 לחוק סדר הדין הפלילי הקובע: "
              "הערר יוגש באמצעות המשטרה או התובע, הכל לפי הענין, בתוך שישים ימים לאחר שנמסרה למתלונן ההודעה לפי סעיף 63, אולם רשאי בעל הסמכות להחליט בערר כאמור בסעיף 64 להאריך את המועד להגשת הערר."- כלומר, מבלי לדעת את נסיבות המקרה, גם בהנחה וטרם חלף מועד התיישנות העבירה, אתה צריך גם להתגבר על כך שחלף כפי הנראה פרק זמן ארוך מעת סגירת התיק.

              בברכה,

              אמיר מורשתי, עו"ד
              מנהל פורום פלילי