האם ניתן לבקש מרופא להימנע מרישום באשר למצב נפשי?

  • מה חובה על רופא לרשום בתיק רפואי? האם המידע יכול ל
    יורי | 06/08/2020 22:06

    שלום,

    אדם שעומד לפני טיפול רפואי כל שהוא, מטופל בתרופות למחלה אחרת (נפשית) יכול לבקש מהרופא לא לרשום מידע לגבי המצב הנפשי? לידע אותו בעל פה ולסכם איתו שלא לרשום (בהנחה שהטיפול הוא קוסמטי למשל או רופא שינה - לא רופא נפש)

    השאלה היא לא אם אפשר לבקש מהרופא - אלה אם מותר לרופא לא לרשום את המידע הזה ברשומה הרפואית?

    ושאלה נוספת - האם במידה וירשם, המידע עלול להגיע למשל למי שיכול לשלול רישיונות נהיגה?

    אני חושש שבאבחנות מסויימות ויתור על החיסיון הרפואי (למשל על ידי פניה לביטוח לאומי) גוררת פנייה למי שיכול לשלול או לאשר במקרים מסויימים שלילית רישיון.

    השאלה אם רישום בבית חולים ציבורי כמו איכילוב שאדם לוקח תרופה מסויימת יכל לגרור פנייה כזאת שעלולה להיגרם בשלילת רישיון נהיגה.

    תודה רבה ושבת שלום,

    • האם ניתן לבקש מרופא להימנע מרישום באשר למצב נפשי?
      עו"ד מיכל סטרוגו | 09/08/2020 10:11

      יורי שלום,

      נושא הסודיות הרפואית באשר למסירת מידע רפואי אודות מטופל, לרבות תרופות שהינו לוקח הוא נושא רגיש ביותר.

      לפי חוק זכויות החולה, מטפל מחויב לשמור על מידע מהתיק הרפואי בסודיות, והוא רשאי להעבירו לגורם אחר רק במספר מוגבל של מצבים המפורטים בחוק ופרט למצבים מיוחדים המפורטים בחוק, רק לאחר ובמידה והמטופל נתן הסכמתו במפורש ובכתב למסירת המידע הרפואי, לאחר חתימה על "טופס ויתור על סודיות רפואית".

      מצבים מיוחדים הם כאלה כאשר למשל ועדת האתיקה מחליטה למרות התנגדות המטופל להעברת מידע מהתיק הרפואי כאשר מסירת המידע חיונית להגן על בריאות הציבור או גורם שלישי וכי הצורך במסירתו עדיף על העניין שיש באי מסירתו.   וכך למשל במקרה של פסיכיאטר, חלה עליו חובה כזו כשמדובר בעניינים של הגנה על חיי אדם וכיוב'.

      לעניין הרישום הרפואי, על כל רופא בישראל חלה חובה חוקית לרשום כל מידע רפואי לגבי המטופל, לרבות לגבי מצבו הנפשי ותרופות שהוא לוקח, פסיכיאטריות ואחרות כך שלשאלתך, לא ניתן למנוע ממנו מכל סיבה שהיא ובשום מצב למנוע או לבקש ממנו לא לרשום.

      יחד עם זאת, במצבים בהם מדובר במצב רפואי שנחשב לחסוי, לרבות מצב  פסיכיאטרי, בהתאם לנהלי משרד הבריאות, יש לנהל מידע זה ברשומה ממוחשבת נפרדת ואם הרופא המטפל אינו מטפל בך במסגרת רפואית ציבורית הבקיאה בנהלים אלה, ניתן לבקש מהרופא לנהל רישום נפרד ברשומה נפרדת וחסויה שתהיה נגישה לגורמים אחרים רק באותם מצבים קיצוניים או לאחר קבלת אישור שלך, בנפרד מהרשומה הרפואית הרגילה.

      אוסיף ואציין, כי קיים נוהל של משרד הבריאות המחייב רופא להעביר מידע למכון הרפואי לבטיחות בדרכים של משרד הבריאות על מטופל  שמאובחן במחלה או במצב בריאות המסכן את עצמו או הזולת בנהיגה.

      אין לי מספק מידע באשר ל מצבך הרפואי על מנת לדעת כיצד על הרופא לנהוג במצבך ומהו מצבך הנפשי. כך או כך, חובת הדיווח נתונה לשיקול דעתו של הרופא המטפל ובהתאם להנחיות משרד הבריאות, בהתאם למצבך הרפואי.

      מאחלת לך בריאות שלמה,

      בברכה,

      מיכל סטרוגו, עו"ד
      מנהלת פורום רשלנות רפואית

      אריאל שרון 4 (קומה 8) מגדל השחר, גבעתיים
      טלפון: 054-2200008 ; מייל: michalstrugo@mfs-law.com