נזקי נזילות ופינוי דירה בפרוייקט לפי תמ"א 38

  • בעיות בדירה בתהליך תמ"א
    יפה | 13/05/2020 15:50

    שלום רב,
    בבניין של אימי מתנהלים עבודות תמ"א מעל חצי שנה אימי נאלצה לעזוב את ביתה ללא סיוע מהקבלן וזאת בעקבות נזילות חמורות ביותר בדירה שזה אומר שמלבד חדר אחד. בכל חדר יש נזילות  מים חמורות ברמה שצריך להחליף דלי כל יום מתחת למקור הנזילה. הקבלן עשה מעט עבודות, קילף את הקיר לגמרי אך לא עזר. העניין הוא שאף אחד לא לוקח אחריות הם אומרים פעם אחת שהמקור זה השכנים מעל והם צריכים לטפל בכך. בשיחה עם אחותי הם אמרו שזו אחריות שלהם (של הקבלן). למעשה כאמור אין פתרון כבר חצי שנה ואין פתרון באופק אנחנו כבר לא יודעים מי אחראי על זה. כבר המון גופים מעורבים: הקבלן, חברת הביטוח של הדירה מעל ( שאמרו שזה לא המקור), הרווחה, התחדשות עירונית, סגן ראש העיר וכנראה שעוד. מה עושים? כל יום שעובר הדירה במצב גרוע יותר, הרכוש נהרס ועוד. אשמח להכוונה מי האחראי במקרה הזה?

    • נזקי נזילות ופינוי דירה בפרוייקט לפי תמ"א 38
      עו"ד יוחנן דוניץ | 13/05/2020 16:24

      יפה שלום רב,

      הצטערתי לשמוע על הנזק העצום שנגרם לדירתה ולרכושה של אמך מחד ולאטימות האיומה לה זכתה מאידך.

      מדבריך עולות מספר סוגיות - חלקן אכן בעלות קשר ישיר לעולם ההתחדשות העירונית וחלקן בעלות קשר עקיף. אנסה לסייע ככל האפשר:

      ברובם של מקרי הנזילה, אנו פונים לבעלי הנכס שמעל הדירה על מנת שייתקן את הנזקים ובהקדם האפשרי. ישנם מקרים בהם לא ניתן לטפל בבעיה בזמן סביר וכתוצאה מכך נוצרים נזקים, אשר עלותם מושתת על בעל הנכס הנ"ל. ישנם גם מקרים בהם מזמין בעל הנכס את אנשי המקצוע מטעמו ו/או מחברת הביטוח (כמו במקרה הנ"ל) ואלו קובעים בחוות דעתם כי מקור הבעיה אינו בנכס שמעל הדירה (למשל: קבלן עבודות השיפוץ לפי תמ"א 38 כמו במקרה הנ"ל).

      בפרוייקטים מסוג תמ"א 38 ישנו מפקח מטעמם של בעלי הדירות, אשר תפקידו לוודא כי מקרים מסוג זה לא יקרו (ובמידה וכן, שומה עליו לעשות כל שאפשר לדרוש מהקבלן לתקן את הנזקים מיידית!).

      מעבר לכך, כאשר אנו נתקלים בפרוייקט בו העבודות בבניין יצרו נזק כה רב לנכס מסוים עד שבעליו לא יכול לשהות בדירה יותר- יש לבחון ראשית עם עורך הדין מטעמם של בעלי הדירות את לשון החוזה והתייחסותו של החוזה למקרי קיצון כדוגמת זה המובע לצערי כאן. ב

      מקרה וישנה התייחסות למקרים מסוג זה, יש לנהוג באופן שסוכם בחוזה. במידה ואין התייחסות, יש לפנות לבית המשפט שיכריע בסוגיה.

      מן הכלל אל הפרט:

      כאשר ישנן הוכחות למקור הבעיה (חוות דעת של אנשי מקצוע, בעדיפות גבוהה של שמאי ואינסטלטור מוסמך במקרה הנ"ל), יש לפנות בכתב לאחראי (בין אם הוא הקבלן או בעל הנכס אשר מעל דירת אמך) ולדרוש את הפיצוי על הנזק שנוצר (על מנת להעריך את הנזק, יש לפנות לשמאי מוסמך אשר ייתן חוות דעתו ואף להוסיף את עלות שכר טרחתו, ושל כל איש מקצוע שתיאלצו להזמין, לנזק).

      כאשר אין וודאות לגבי האחראי, יש להגיש תביעה כנגד בעל הנכס שמעל, אשר יעביר לבית המשפט "הודעת צד ג' " כנגד הקבלן (בעצם הוא אומר "זו לא אשמתי, אלא של הקבלן") ויעשה שימוש בחוות הדעת של אנשי המקצוע של הביטוח.

      בנוסף, יש לפנות למפקח על הבנייה מטעמם של בעלי הדירות ולדרוש את חוות דעתו המקצועית על מנת שתוכלו להגישה לקבלן ו/או לבעל הנכס מעל דירתה של אמך ובמקרה הצורך גם לבית המשפט.

      יתר על כן, עליכן להיוועץ בעורך הדין של הפרוייקט (ובמידה ואינכן בוטחות בעבודתו, אף ניתן לעשות שימוש בחוות דעת משפטית חיצונית על חשבונכן), אשר יבדוק למשל את התחייבויות קבלן התמ"א כלפי נזקי בעלי הנכסים בפרוייקט ולבחון את פוטנציאל התביעה אל מול חוזה התמ"א.

      כך או כך, אין שום מקום לכך שתעמדו בפני שוקת שבורה!

      נזילות אינן "מכת גורל" ואינן נכללות בהגדרת "כח עליון". לכל נזילה ישנו אחראי, אשר מחוייב לטפל בה מיידית ולשלם על כלל נזקיה.

      במידה ומשפחתך לא מצליחה לטפל בנושא בדרכי שלום (פניה בכתב לנוגעים בדבר), עליה לפנות (ויפה שעה אחת קודם) לבית המשפט על מנת לטפל בבעיה החמורה הזו, כאשר יש לעקוב אחר הכללים שציינתי לעיל בכדי לקבוע את זהות הנתבע מבחינתכן.

      אסיים כמובן באיחולי הצלחה ובתקווה כי הסיטואציה הנוראית אליה נקלעה אמך תגיע לסיומה המוצלח בהקדם האפשרי.

      בברכה,

      יוחנן דוניץ, עו"ד
      מנהל פורום תמ"א 38

      התדהר 16, רעננה
      טלפון:09-7995599  ; מייל: Yohanan@ddlaw.net