זכויות יוצרים בממים

  • לאור התקופה - זכויות יוצרים של ממים
    עמיחי | 19/03/2020 14:12

    שאלה לגבי ממים וסרטונים שרצים בוואטסאפ. לרוב מדובר ב"יצירות" שלא ידוע מי יצר אותן. האם מותר לי להציג אותן בדף הפייסבוק שלי? תודה.

    • זכויות יוצרים בממים

      עמיחי שלום

      ״מם״ meme - זה שם שנתן חוקר האבולוציה ריצ'רד דיקנס לכל "יחידה"תרבותית- שיר, פתגם, רעיון שמשכפלת את עצמה ע"י הגולשים.התאוריה היתה שרעיונות תרבותיים מפיצים את עצמם ועוברים אבולוציה.

      מבחינה משפטית הממים, עשויים להיחשב כ"יצירה נגזרת", יצירה המתבססת על יצירה מקורית של אחר, אך עדיין באופן עקרוני בעל הזכויות ביצירה המקורית הוא שרשאי לבצע או להתיר זאת.

      קיימת גם הגנת "שימוש הוגן"שמתירה לעשות שימוש ביצירה של אחר ללא קבלת הסכמתו וללא תשלום תמורה למטרות כגון: לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי והבאת מובאות.

      אין עדיין בארץ פסיקה בנושא הממים ברם ברחבי העולם הוגשו מספר תביעות על הפרת זכויות יוצרים בממים.

      השימוש בממים נעשה פעמים רבות על דרך של הבעת הומור או סרקזם, וכל עוד השימוש בהם אינו מסחרי אפשר לטעון שמדובר ב"שימוש הוגן" שאינו מהווה הפרת זכות יוצרים, בכפוף לנסיבות הספציפיות של השימוש בכל מקרה ומקרה.

      לפיכך, קשה לתת תשובה לשאלתך על פרסום ממים בפייסבוק ובכל מקרה, יש לפנות לקבלת ייעוץ פרטני אצל עו"ד המתמחה בנושא זכויות יוצרים.

      בברכה,

      אורלי ספיר סחייק, עו"ד
      מנהלת פורום זכויות יוצרים.
      מעלה השיחרור 15, חיפה
      טלפון:04-8528528 , מייל: orlylaw@zahav.net.il