בעקרון כן

  • חגירת חגורת בטיחות
    ירון | 16/04/2010 12:20

    שלום רב. רציתי לשאול האם חובת חגירת חגורת בטיחות חלה על הנוסעים גם כאשר הרכב (רכב המיועד ל-10 נוסעים) מונע אך עומד בצידי הדרך והדלת פתוחה? האם דוחות המוענקים לנוסעים אשר נצפים לא חגורים ע"י שוטר במהלך בדיקה שיגרתית שכללה עצירה הרכב, הבאתו למצב הנ"ל וסריקת פנים הרכב לצורך בדיקת חגירה הם חוקיים?

    • בעקרון כן
      דוד, מתנדב בתנועה | 16/04/2010 15:34

      כל חוקי התנועה חלים ברכב בכל עת. מי שמחזיק במפתחות הרכב, מי שיושב בכסא הנהג, חייב שיהיה לו רשיון נהיגה מתאים לסוג הרכב. בכדי לחדד את הדברים, הרכב לא חייב שיהיה לו מנוע, אבל הוא חייב בטסט וביטוח ור.נ. כחוק. לגבי חגורות: אם הרגע נכנסתם לרכב ועוד לא הספקתם לחגור, השוטר לקח את החוק לקיצוניות למרות שהעבירה נעברה. אם עצרתם בדרך לאסוף עוד נוסע, הרי שכל הנוסעים שנמצאים ברכב היו חייבים להיות חגורים עוד לפני העצירה והדו"ח מוצדק. מותר לשוטר לסרוק את פנים הרכב אם לא יהיה מותר, איך שוטר יראה שאתה ,לשם דוגמא, מחזיק בידך טלפון נייד? מותר לשוטר לסרוק את פנים הרכב ואפילו לערוך בו חיפוש.

      • תיאור המקרה
        ירון | 17/04/2010 13:22

        אני מודה לך דוד על התגובה המפורטת אך ברצוני לתאר את האירוע ועזור לי בבקשה להבין היכן טעיתי אם בכלל.נסעתי (לא נהגתי) ברכב הסעות המיועד ל-10 נוסעים (טרנזיט) כאשר בשלב מסוים התבקש נהג הרכב (ע"י שוטר תנועה שחנה בצד הדרך) לעצור בצד הדרך לצורך בדיקה שגרתית. הרכב ירד לצד הדרך ועצר עצירה מוחלטת. הנהג העביר את ידית ההילוכים למצב 'ניוטרל' ,משך את בלם היד ופתח את הדלת. אני ניצלתי את ההזדמנות ולאחר העצירה הסרתי מעלי את חגורת הבטיחות במטרה להתכופף ולסדר שקית חפצים אשר הנחתי לרגליי ונפלה כתוצאה מהבלימה. כמובן בשלב זה עלה השוטר לרכב (ואין לי ספק שזה חוקי) ושאל אותי מדוע איני  חגור ועל פי חוק עליי להישאר חגור גם אם הרכב עומד בצידי הדרך. אני ציינתי כי ע"פ חוק אמנם על הנוסעים ברכב לחגור חגורת בטיחות אך מכיוון שההגדרה לנוסע היא "אדם השוהה ברכב בעת נסיעתו" והמצב שהיינו בו ברגע שהשוטר העיר לי אינו מצב נסיעה (עצירה מוחלטת, דלת פתוחה, ניוטרל, בלם יד משוך) אין אני מוגדר נוסע ברגע זה וחובת החגירה ע"פ החוק אינה חלה עליי. היא תחול עליי כאשר הנהג יתחיל בנסיעה שכן אז אני אחשב 'נוסע'. גם ציינתי שהעובדה שהוא עלה לרכב מחזקת את הטענה שהרכב לא במצב נסיעה שכן אסור לנהג להעלות ולהוריד אנשים במהלך נסיעה אלא רק בעצירה מוחלטת. השוטר משום מה מאוד התרגז.איפה טעיתי?!

        • טעית בכך שהתווכחת
          דוד, מתנדב בתנועה | 17/04/2010 14:13

          הבאת את השוטר למצב שבו הוא היה חייב לרשום לך דו"ח ברמה של התרסה. אם תגיע לבימ"ש, מובטחת לך הרשעה, זאת משום שעפ"י החוק השוטר צודק ועפ"י הגישה השיפוטית אתה מבזבז את זמנו של ביה"מ. לדעתי, המוצא הפשוט מהמצב הוא לשלם את הדו"ח ולהפנים את הלקח.

          • הדוח הנ"ל לא מוצדק ולהערכתי גם צפוי לזיכוי בההמ"ש
            עו"ד אסף מירוז | 18/04/2010 16:59

            לא ברור אם כדאי לך לנהל את ההליך התחשב בגובה הקנס ובכך שאין נקודות (אם כי ההרשעה כמובן נרשמת בגיליון שלך). בהנחה שיאמינו לך שהורדת את החגורה רק לאחר שהרכב עצר עצירה מוחלטת בצד הדרך, אין עבירה. הדברים משתנים כמובן אם לא יאמינו לך. לצורך כך, מומלץ שתסרוק את הדוח ותעלה אותו, ואז ניתןיהיה להתרשם ממה שהשוטר כתב וממה שהוא כתב שהגבת.