תגידי, גם את עישנת?

  • נהיגה תחת השפעת סמים
    גלית | 15/04/2010 20:10

    שלום רב- לפני מס' חודשים בעלי נהג ברכבו כאשר לצידו יושב טרמפיסט שאינו מכיר. אותו טרמפיסט, הוציא ג'וינט (חשיש) ללא רשותו של בעלי והחל לעשן בחלון. פתאום קפצה על בעלי ניידת משטרה ומסרה לו שעליו להיות מעוכב לתחנת המשטרה. אותו טרמפיסט לא עוכב, מאחר וכנראה הופעל ע"י המשטרה למטרה זו. בעלי התבקש לבצע בתחנה בדיקת שתן, ועשה כנדרש. בבדיקת השתן נמצא כי קיימת עדות לריכוז חשיש בגופו של בעלי ואכן הודה כי עישן מס' שעות קודם לכן (אך ללא שום קשר לטרמפיסט). נשלחה לבעלי הודעה בדואר מבית משפט כי הוא מואשם בנהיגה תחת השפעת סמים ובנהיגה בקלות ראש. תמוה בעיני הדבר כי הינו מואשם ב"נהיגה בקלות ראש", כי על אף בדיקת השתן, אין כל ממצא אחר שיצביע על ליקוי זה או אחר בתפקודו של בעלי בזמן נהיגה. מה גם, שבזמן שנתפס ע"י המשטרה, בעלי לא ביצע שום עבירת תנועה, לא היה מעורב בתאונה ולא נהג בדרך שתרמוז על הימצאות סם בגופו. למרות ממצאי המשטרה, אין זה סביר להאשימו בנהיגה תחת השפעת סמים, שכן אין החוק קובע את רמת הסם בשתן המוגדרת כ"נהיגה בשכרות". שכרנו עו"ד בענין, שמסר כי בעלי צפוי לעונש של פסילת רשיון נהיגה, וזאת לאחר שינסה להגיע להסדר טיעון, שבו יימחק הסעיף של "נהיגה בקלות ראש". אבקש ייעוץ בענין, שכן עפ"י כל הגיון בריא, ובכפוף להוראות החוק ולנסיבות הנ"ל, על ביהמ"ש לזכות את בעלי זיכוי מוחלט. האם להמשיך את ההתקשרות עם עו"ד זה? או שמא סיכויינו טובים יותר ללא שירותיו? לתשובה אודה מראש - גלית

    • תגידי, גם את עישנת?
      מה קורה איתך? | 15/04/2010 20:17

      נראה לך שאדם שעישן חשיש, אשר אסור בישראל על פי חוק, ונהג הוא אדם אחראי?הוא רופא, או חוקר, אשר יודע בדיוק איך הוא מושפע מהחשיש? ואיך זה ישפיע בעתיד, כנראה שלא היתה פעם ראשונה שהוא עישן ונהג ואם לא היו תופסים אותו, הוא היה ממשיך...בקיצור, תקשיבו לעורך דין שלכם.

    • סמים
      עו"ד נועה חקלאי | 15/04/2010 20:21

      גלית שלום. אני מקווה מאוד שלקחתם עורך דין שמתמחה בתעבורה. הסעיף של רשלנות זו הצרה הכי קטנה בעניין... השארתו או מחיקתו זה היינו הך - זה סעיף אוטומטי שמי שנוהג בשכרות אלכוהול/סמים המשטרה נוהגת להוסיפו. הבעיה שלכם זה הסמים. יש חובת פסילה מינימום של שנתיים. ואם לבעלך עבר פלילי - בפרט בעבירות סמים סביר שאם יורשע יקבל גם יותר משנתיים. ובנוסף פסילה מותנית קנס ולפחות מאסר מותנה. כל השאלה היא אם יש בתיק די ראיות כדי להרשיעו. עורך דין טוב יוכל להגיד לך אם לתביעה יש מספיק ראיות - אם כדאי ללכת עם התיק עד הסוף (ואז זה או זיכוי או הרשעה ועונש של לפחות שנתיים פסילה) או "לקנות סיכון" ולעשות הסדר. משך הפסילה בהסדר לא תלוי רק בעורך דין - אלא בעיקר במה שהתביעה תסכים להציע... אגב - בסמים - כל כמות על פי החוק מהווה חזקה שנהג שיכור - אפילו אם זה שאריות סם שהתפרק.... ועישן לפני שבועיים... לדעתי אתם חייבים עורך דין. לבד לא תצליחו להקל בעונש.

      • לא זה הענין,
        גלית | 15/04/2010 20:56

        ולא טענתי כי מדובר במעשה אחראי. מההיבט המשפטי: ביהמ"ש כפוף לחוקים, והחוק קובע כי לא ניתן להרשיע אדם תחת השפעת סם עפ"י בדיקת שתן בלבד. חובת המשטרה להוכיח כי אכן היה בהתנהגותו או בנהיגתו ממצא שיעיד כי אכן התקיימה השפעה של הסם. בבדיקה שבוצעה לבעלי ע"י השוטרים בטופס המכונה "בדיקת מאפיינים לחשוד בנהיגה בשכרות", נמצא כי בעלי כשיר לנהיגה ושוחרר ע"י השוטרים להמשך נסיעה לביתו. בפסקי דין בהם אנשים הואשו בנהיגה תחת השפעת סמים, יצאו זכאים, מאחר ולא הוכחה השפעת הסם על נהיגתם, ובוודאי שלא מעוגנת בחוק. אני מסתמכת על החוק בלבד, שכן האישום של המשטרה איננו חוקי בעליל. בוודאי שבאם מוכחת השפעת הסם על הנהיגה העונש הוא שנתיים שלילת רשיון ויותר, אך לגופו של ענין, במקרה זה, אין למשטרה כל הוכחה שכזו, ולכן אני מאוד אופטימית לגבי המשפט. העו"ד שנלקח הוא עו"ד פלילי ולכן אינני בטוחה כי יעזור לנו כאן, אך נמשיך איתו. המידע עליו אני מסתמכת מופיע בויריאציות שונות באתרי אינטרנט שונים וחוזר על תוכנו ברובם ככולם כמפורט כדלקמן: " נהיגה תחת השפעת סמים משכרים או מסוכנים להבדיל מעבירה של נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים, אשר בה קבע המחוקק מהי רמת ריכוז האלכוהול המותרת בדמו של הנוהג, המחוקק לא קבע עד היום מהי רמת ריכוז הסם, שבהשפעתו אסורה נהיגת רכב. אשר על כן, בהיעדר אחוז מקסימלי קבוע בחוק, על בית המשפט לבדוק האם בדרך של התנהגותו של הנהג, ניתן לקבוע כי נהג תחת השפעת סם משכר או מסוכן. יתרה מכך, אף אם הודה הנהג שמספר שעות לפני נהיגתו השתמש בסם, עדיין על התביעה להוכיח כי בדרך התנהגותו של הנהג, ניתן לקבוע כי הייתה השפעה של סם על נהיגתו.י מסקנה, לאור המצב המשפטי, התביעה לא יכולה לצאת ידי חובתה ע"י המצאת חוות דעת של מומחה המוכיח כי רמת ריכוז הסם בדמו של הנהג הייתה גבוהה בעת נהיגתו. על התביעה להוכיח כי אופן התנהגותו, מצביע על נהיגה תחת השפעת סם. לשם ביסוס הרשעת הנהג בביצוע העבירה, השוטרים נוהגים לשאת עימם טופס המכונה בדיקת מאפיינים לחשוד בנהיגה בשכרות.י הטופס הזה מכיל מספר קריטריונים, המובילים בסופו של דבר למסקנה בדבר אופן התנהגותו של הנהג. לדוגמא: האם הופעתו של הנהג מסודרת או מרושלת; האם דיבורו רגיל או איטי ומבולבל; האם הנהג יכול להניח אצבע על אפו מבלי להחטיא וכו'. ע"י מילוי הטופס הנ"ל משיג השוטר שתי מטרות, ראשית, הוא בעצמו יכול להחליט האם מדובר בנהג אשר נוהג תחת השפעת סם, שנית, כאשר תבחן אשמתו של הנהג בבית המשפט, יוכל יהיה התובע להגיש לפני בית המשפט את הטופס, ובכך להוכיח כי בדרך של התנהגותו של הנהג, ניתן לקבוע כי נהג תחת השפעת סם.י מתי החוק מתיר לשוטר לדרוש מנהג לבצע בדיקת שכרות? י א. כאשר נהג הינו מעורב בתאונת דרכים ב. כשיש לשוטר חשש סביר כי הנהג שיכור " על סמך הכתוב לעיל, לא ניתן להוכיח כי בעלי נהג תחת סם, ולכן על ביהמ"ש לזכות אותו (להבדיל מעבירות של נהיגה בשכרות בהם בדיקת המעבדה מוכיחה את השמוש באלכוהול) גלית

        • בנוסף, פרט חשוב
          גלית | 15/04/2010 21:09

          לסיכום: לבעלי אין כל עבר פלילי בתחום הסמים. למשטרה אין כל ראיות כי נהג תחת השפעת סמים (מלבד בדיקת שתן) יש הבדל עצום בין הימצאות שרידי סם בשתן לבין נהיגה בשכרות. גם למי ששותה אלכוהול מותר לשתות עד שתי כוסות ולנהוג גם יחד. הכמות היא זו שעושה את ההבדל, ואין כל חוק לגביה כשמדובר בסמים. כל עוד אין בידי המשטרה ממצא כי הנהיגה היא תחת השפעת סמים, על ביהמ"ש לזכותו כפי שציינתי ואין על כך עוררין. השאלה שלי הייתה : האם לקחת עו"ד או להופיע לבד בביהמ"ש?

          • יש לבדוק היטב את הראיות של התביעה
            עו"ד אסף מירוז | 15/04/2010 22:42

            רק לצורך לדוגמא,בדיקת שתן נחשבת לחיפוש חיצוני וחלים עליה הכללים הקבועים בעניין זה בחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה- חיפוש בגוף החשוד ונטילת אמצעי הזיהוי התשנ"ו 1996. האם הבדיקה התבצעה בהסכמה של בעלך? האם הסבירו לו שהוא רשאי לסרב ואת ההשלכות של סירוב? האם יש תיעוד לכך? זה מסוג הדברים שעו"ד שמתמחה בתחום יודע לבדוק. הבנתי מהכתוב שאתם כבר מיוצגים, ורצוי בהחלט להתייעץ עם עו"ד שלכם.

            • הוא הסכים לבדיקה
              גלית | 16/04/2010 00:07

              מאחר ושיקרו לו תוך איומים ואמרו לו שאם הוא לא יתן דגימת שתן, הוא יילקח למעצר, לא הותירו לו ברירה אחרת והוא נאלץ להסכים להיבדק. אפילו לא נתנו לו להתקשר אלי ולהתייעץ איתי, כי אני הייתי אומרת לו לא לתת דגימה בשום אופן ללא התערבות עו"ד בתמונה. לצערי השוטרים בעצמם עוברים על החוק, אך אין בידי כל הוכחה לכך... בדיעבד אנחנו יודעים ללא צל של ספק, שבאם היה מסרב, לא הייתה למשטרה אפשרות להגיש כנגדו כתב אישום מאחר ואין כל ראיה שקושרת אותו לנהיגה תחת השפעת סמים אילולא אותה בדיקה...כל המקרה קרה עקב "תיק תפור" שנרקם ע"י בן של קצין מודיעין בכיר במשטרה, שאירגן את כל המקרה מראש...

              • גלית ורמת הטיעונים
                דוד, מתנדב בתנועה | 16/04/2010 00:37

                כל הדיון המפורט שכתבת בחלקים השונים של פנייתך הוא התפלמסות ברמה של דיון בבימ"ש על הרשעה ועל העונש בגינה. מבחינתי, כשוטר (כאשר אני שוטר), בעלך נהג תחת השפעת סם, בדיקת השתן מוכיחה שהיה בגופו סם ולי זה מספיק בשביל לכבד תובע שידרוש הרשעה. כאשר את מעלה האשמה של "תפירת תיק" זה כבר אופרה אחרת. צריך לפנות למחלקה לחקירת שוטרים ואז, ימצא שיש בדבריך אמת, יש לזכות את בעלך, לזרוק את האיש מהמשטרה ולשפוט אותו בגין ניצול סמכות לרעה ולמטרות אישיות. זה כבר מישור אחר לגמרי, לא נוגע לתנועה אלא לחיכוך בין האזרח לרשות ממשלתית. אם הדבר בידי, בנקודה זו אני מפסיק את הדיון איתך בגין עבירת תנועה.

                • החוק תוקן
                  עו"ד נועה חקלאי | 16/04/2010 07:30

                  גלית לפני מספר שנים היה תיקון בחוק. אכן פעם לא היתה חזקת הרשעה בסמים והיה צורך להוכיח השפעה. בשל כל הזיכויים הצבעת עליהם - וכיוון שאסור בכלל להשתמש בסמים - שונה החוק באופן שלא צריך להוכיח השפעה של הסם - אלא די להוכיח המצאות סם. זאת ועוד - היום מותר לעשות בדיקת נשיפה לאלכוהול גם ללא יסוד סביר לחשד. ועוד - אם תופסים ברכב מישהו שמחזיק סמים זה בהחלט מספיק בשביל חשד ומהווה סיבה לבקש בדיקת שתן.

                  • תיקון בחוק.
                    כפיר | 16/04/2010 17:10

                    אפשר ברשותך לדעת מהו התיקון בעניין בו שאלה גלית?? פקודת התעבורה? תקנות התעבורה? איזה סעיף? לתושבתך אודה.

                    • התיקון
                      עו"ד נועה חקלאי | 16/04/2010 23:47

                      סע' 64ב. לפקודת התעבורה מגדיר "שיכור" : או מי ששותה משקה משכר בזמן נהיגה (אגב סעיף זה לא ניתן להפעלה כי טרם נקבע מהו משקה משכר....) או מי שבגופו מצוי סם מסוכן או תוצרי חילוף חומרים של סם מסוכן (זה הסעיף הרלוונטי - ס"ק2) או מי שבגופו מצוי אלכוהול הגבוה מהריכוז שנקבע או אי שנתון תחת השפעת אלכוהול או תחת השפעת סם... לכן אם מוכיחים שהיה בגוף סם לא צריך להוכיח את השפעתו. כפי שאם מוכיחים שהיה בגוף אלכוהול מעל המידה - לא צריך להוכיח השפעה.

                      • נהיגה תחת סם
                        אשר ארבל עורך דין | 17/04/2010 12:51

                        חסר לי פרט מידע אחד ויחיד ורק ממנו יכולה לבוא אולי הישועה מה פתאום "קפצה" ניידת האם היה חשד לשוטר? מה מקורו?

                        • זה לא ש"פתאום" קפצה ניידת
                          גלית | 20/04/2010 13:34

                          כפי שהסברתי קודם לכן, בעלי הסיע ברכבו טרמפיסט, אשר ללא רשותו של בעלי הוציא מכיסו ג'וינט ועישן כאשר ידו מחוץ לחלון. ניידת משטרה שקלטה את הג'וינט הורתה לרכב לעצור בצד. בעלי אינו מכיר את הטרמפיסט וכך טען, אך השוטרים לא האמינו לו. את אותו טרמפיסט בעלי מעולם לא פגש קודם לכן ורק התכוון להקפיץ אותו לצומת הקרובה. מאחר והטרמפיסט הודה כי הסמים הם שלו ואינם שייכים לנהג, וכי מיועדים לשימוש עצמי שלו בלבד, בעלי לא הואשם בסעיף של אחזקת סמים. למעשה, בעלי נהג כחוק, לא היה מעורב בתאונה ולא ביצע כל עבירה אשר יכולה להחשיד בנהיגה תחת השפעת סמים. מאחר והשוטרים לא האמינו לבעלי שהיושב לידו הינו טרמפיסט, וחשדו כי מדובר במכר או חבר, דרשו ממנו לבצע בדיקת שתן. בבדיקת השתן נמצאו סימנים של חשיש בגופו. לעיקרו של ענין, אינני סבורה שראוי זה להאשים אדם שבשתן שלו נתגלו שרידי סם, בנהיגה בשכרות. אותו אדם, יכול היה לעשן שבועיים טרם הבדיקה ועדיין היו מתגלים בבדיקה סימנים של סם זה. אין זה הופך אותו לנהג שיכור מאחר והשפעת הסם בודאי שפגה זמן רב קודם לכן. אם כך הדבר, עפ"י הבנתי ,על אדם המעשן חשיש, חל איסור לנהוג בחודש שלאחר העישון מאחר ושרידי הסם מצויים עוד בשתן, ולפיכך הוא מוגדר "שיכור" ואסור לו לנהוג. זה נשמע לי לא הגיוני ולא מציאותי. אני מבינה שעישון חשיש אינו חוקי, ולכן כל מציאת שרידי סם בשתן הינם עילה כשרה לתביעה, אך השאלה היא בגין איזו עבירה? אם כך הדבר, יותר נכון יהיה להאשים אותו בשימוש בסמים, ולא בנהיגה בשכרות.

                        • נהיגה תחת סם
                          אשר ארבל עורך דין | 20/04/2010 21:55

                          בעבר היה צורך להוכיח את מידת ההשפעה. בנגוד לציון רבחוק של ריכוז מותר לגבי אלכוהול הרי אין דבר וחצי דבר לעניין סם. המצב הוא אבסורדי יכול אדם למשל לעשן חשיש בהולנד שם השמוש מותר ולהגיע לארץ ואזי בנוזלי הגוף יתגלה תוצר פרוק ומבחינת החוק ייחשב כשיכור זו לשון החוק ישלא מעט נתונים היכולים להטיל אור בשאלת הבדיקה למשל אך זהו נושא להרצאה בת מספר שעות

    • נהיגה תחת סם פרק 2
      אשר ארבל עורך דין | 17/04/2010 17:22

      מאחר ולא נקבת בשמו של עורך הדין המייצג את בעלך קל לי לומר את עמדתי בנדון. שאלי אותו מה הוא יודע על הבדיקה עצמה כיצד נעשית באיזה מכשור באיזו שיטה.האם יש משמעות לצורת נטילת הדגימה צר לי אך ממרום וותק שנותי כעוסק במשפט התעבורתי בלבד נראה לי כי היום ישנה אינפלציה בעורכי דין המשווקים עצמם כ" מומחים" ותיקים למרות שלוש ורבע שנות וותק גם כשעברתי את 35 שנות הותק בדקתי כל תיק בחיל ורעדה עצם העובדה כי אינך יכולה לסמוך בעיניים עצומות על מייצג בעלך מדאיגה אנא ערכי לו את הבחינה דלעיל שתפי אותנו בתוצאות שאלי אותו מהו סף החיתוך של הבדיקה? נראה אם יידע מה זה?