תשובה חלקית

  • הגנה ראויה ל"פנייה ימינה שלא בצמוד לשפה הימנית"?
    אוהד | 22/01/2010 21:04

    שלום וסופשבוע נעים לכולם, אשמח לעצה מקצועית: בדרך בינעירונית, פניתי ימינה אחרי רכב, לנתיב השתלבות. הרכב שלפני נסע לאט לטעמי, ומייד לאחר שהשלמתי את הפניה כחוק, סטיתי שמאלה לנתיב הימני (מנתיב ההשתלבות) והאצתי. שוטר שעמד 200 מ' מהצומת קפץ על המציאה וסימן לי לעצור, ודיווח נגדי על תקנה 42 סעיף 5469 כנ"ל.בדוח הוא ציין שפניתי ימינה בקשת רחבה ולא צמוד לשפת המדרכה, ציין שעמד 200 מ' מהצומת, וציין גם שלפני היה רכב אחר.לא התייחס לקו ההפרדה הרצוף (שהופך למקווקו ומפריד בין נתיב ההשתלבות לנתיב הימני), שאותו לא חציתי.נדמה לי שיש לי הגנה טובה מאוד, כיון ש:1. 200 מ' זה מאוד רחוק לאכיפה כזו.2. הרכב שהיה לפני הסתיר אותי, ומונע ממנו לראות מתי בדיוק אני סוטה שמאלה מנתיב ההשתלבות, דבר שאין מניעה בחוק לעשותו כל עוד לא חוצה קו רצוף.3. חוץ מזה, הטמבל ציין "רכב", לא רכב פרטי. מייד אחרי הוא עצר משאית, ודיווח נגדה כנ"ל. אני יכול להיות מניאק, לשאול אותו איזה רכב - פרטי או משא? הוא כמובן לא יזכור, ואבקש להביא כראייה את הדוח העוקב שלו - שנרשם למשאית, ולטעון שלפני היתה משאית שהסתירה אותי לחלוטין... אבל אני לא מניאק, ונראה לי שיש לי הגנה ראויה ומספקת גם ככה.הכצעקתי?

    • תשובה חלקית
      אורן המקורי | 23/01/2010 14:55

      לא תוכל להביא את הדו"ח העוקב שהשוטר רשם. המשטרה לא תתן לך מידע עליו וסיכוי קלוש שביהמ"ש יורה לה על כך. מעבר לכך, זה שצוין "רכב" ולא "רכב פרטי" לא תביא לביטול הדו"ח. יש צורך במס' פרטים לא מדוייקים ע"מ לערער את אמינות הדו"ח. לגבי זה שהיה רכב שהסתיר אותך תצטרך לשאול זאת את השוטר (במהלך החקירה שלך אותו בבית המשפט). אם תצליח לעורר ספק סביר באשמתך בין אם ע"י פרט זה ו/או בצירוף אחרים אזיקיים סיכוי שתזוכה. במידה ולא יש לזכור כי ביהמ"ש אינו כבול לקנס המקורי ואם תימצא אשם ישנו סיכוי יותר מסביר שהקנס יוגדל בצירוף לכל מרכיב ענישה אחר.

    • הגנה ראויה?
      גיא "אנשים באדום" | 23/01/2010 18:44

      אם השוטר עמד במרחק כזה ואף ציין זאת בדוח אני מניח שהוא ראה אותך היטב ושהמרחק סביר. לא סתם הוא רשם זאת אלא כהוכחה למקרה שנהג יטען שעמד רחוק מאוד. זה שלא חצית קו מקווקו זה עדיין לא אומר שזה מותר, השאלה כיצד סטית לנתיב ואם לא היה בכך סיכון (גם אם לא היה רכב). המעבר לנתיב שליד אמור להיות כהשתלבות ולא כהתפרצות. לעניין סוג הרכב: אם אתה מעוניין לצאת זכאי, "שים את כל הקלפים" בפני השופט ותאמר לו את העניין הנ"ל. תזכור רק שאין טעות בפרטייך האישיים ובמספר הרכב. אין קשר לרכב הנוסף שהשוטר עצר, טעות קטנה זו לא תפסול את הדוח. הדוח שנרשם למשאית הוא הדוח העוקב כלומר דוח שנרשם אחרי הדוח שלך ומן הסתם כנראה שהמשאית היתה אחריך. להזכירך שאם השופט ימצא אותך אשם הקנס עלול לגדול ואף עונש נוסף. נהג באחריות ! המשפחה מחכה לך בבית ! גיא הלוי, פעיל להגברת המודעות לסכנות שבכביש ומתנדב במשטרה, מייל : guyhalevy@gmail.com

    • תודה לשניכם, והבהרה חשובה
      אוהד | 23/01/2010 20:42

      תודה על תשובותיכם. ראשית, רציתי להבהיר משהו חשוב שכנראה לא ציינתי קודם: לא ביצעתי את העבירה. המטרה איננה לבטל את הדוח, אלא להוכיח את חפותי. הרעיון של "רכב" מכוון להראות שהשוטר איננו שולט בעובדות המקרה, לא ביום העדות וכנראה גם לא ביום העבירה.מדובר, אגב, בשוטר תחנה שיצא להתאוורר בבינעירוני הסמוך, לא בשוטר מתנא. לו היה מדובר בשוטר מקצועי, הדוח מלכתחילה לא היה נרשם בכלל - כיון שמעבר לעובדה שלא בוצעה עבירה, הרי שהתנאים הדרושים לקיומה לא נתמלאו, לשיטתי, וממילא צפייה אל הצומת ממרחק כה רב תקשה על הצופה להעריך נכונה את המרחק משפת הכביש ואת ענין חציית קו ההפרדה הרצוף - דבר שהופך בלתי אפשרי טכנית כאשר מדובר ברכב שני ולא ברכב הראשון, ושניהם צמודים אחד לשני.גיא, החוק מתיר את כל מה שהוא לא אוסר. אין חובה בחוק למצות את נתיב ההשתלבות, ואין גם התייחסות באשר למרחק הסביר שיש לנסוע בתוכו עד שמותר לסטות ממנו. ההלכה הפסוקה, למיטב ידיעתי, גורסת שכל עוד אין הפרעה לתנועה (קל וחומר כאשר אין תנועה, כמו במקרה שלי) אתה רשאי לסטות ממנו מתי שתחפוץ - ובלבד שלא תעבור על קו ההפרדה הרצוף שבתחילתו.אני מצטער, ציפיתי להתייחסות מקצועית עניינית מדוייקת, וחשבתי שסיפקתי את העובדות הדרושות להערכה שכזו. וגם, לא נוח לי עם התוכחה שמשתמעת מדבריך. ככל שהיא מובנת, דומני שאיננה במקומה - לא בשל עברי התעבורתי הנקי לאורך שנים רבות, ולא בשל העובדה ש(גם)אני מתנדב שנים רבות במתנא ומכיר היטב את הסכנות ותוצאותיהן - אלא בשל העובדה שבפורום העוסק בתעבורה בהיבט משתמע של הגנה משפטית, הציפייה (שלי לפחות) היא להתייחסות משפטית, ולא מוסרית.that said, אני מעריך את תגובותיכם הכנות ומודה על ניסיונכם לעזור.בברכת שבוע נפלא.

      • לא ביצעת את העבירה
        |עו"ד נ.חקלאי | 24/01/2010 22:55

        מבחינה משפטית לא בצעת את העבירה של פניה בקשת רחבה כי הפניה שלך כבר הסתיימה במקום שאתה סטית לנתיב שמאלי זה כבר היה אחרי היציאה מהצומת והעבירה של פניה בקשת רחבה הינה עבירה שמבוצעת בתוך צומת - לדעתי תיגש בקשה לביטול הדוח ואם לא יבטלו בקש להישפט. בבית המשפט תפגוש תובע שבטח יסכים לבטל הדוח. ואם לא אז ראש לשכת התביעות אמור לסגור. הפעולה שביצעת - סטיה מנתיב האצה לנתיב שמשמאלו - כשלעצמה היא פעולה חוקית - אלא אם במהלך הסטיה סיכנת כלי רכב אחרים שנסעו בדרך - ואז העבירה היא סטיה מנתיב תוך הפרעה או סיכון לתנועה. אך זה לא מה שהשוטר יחס לך. ולכן למעשה מה שיוחס לך היא עבירה שלא מתאימה לעובדות.

        • האם למשטרה כח בלתי מוגבל?
          ש. אזולאי | 24/01/2010 23:49

          מתוך סקרנות גרידא, האם מקרה כגון זה מאפשר לאדם שהואשם באשמת שווא ע"י שוטר לתבוע ממנו (או מהמשטרה) הוצאות משפט, ביטול זמן לשון הרע או כל נזק אחר שנגרם מהאשמה בעבירה שלא היתה ולא נבראה (למעשה - התרשלות של השוטר במילוי תפקידו שגרמה לנזק)?

        • מה זאת אומרת ,לא ביצע את העבירה
          מיקו | 25/01/2010 09:14

          מבחינה משפטית, הרי זה מה שהשוטר מאשים אותו (ביצע את הפניה בקשת רחבה ) כמובן שהוא טוען ,שהוא לא פנה בקשת רחבה אלא בצמוד לימין ,לאחר הרכב לפניו, רק אם יצליח הנהג ,להוכיח שפנה כחוק ,יבוטל הדו"ח ,או יזוכה הנהג בבית המשפט . ואגב פניה שלא בקשת רחבה ,ממש לא מתרחשת בתוך צומת,,,,

          • פניה שלא צמוד לימין
            |עו"ד נ.חקלאי | 25/01/2010 22:45

            מיקו. על פי פסיקה - שיקח לי כמה ימים - אבל אני מבטיחה לשלוח לך מראה מקום(לא אהיה במשרד בזמן הקרוב) ברגע שהפניה ימינה תחומה למשל במשולש הפרדה בנוי או לא בנוי - אז זה המסלול לפניה ימינה. ברגע שאת עוברת את תחום המשולש את כבר אחרי הפניה. ממה שאני הבנתי את מר אזולאי - ואולי בזה לא הבנתי טוב - הפניה שלו ימינה היתה תחומה בקו רצוף ולאחר מכן החל קו מקווקו שמאפשר השתלבות. קחי לדוגמה את נתיבי איילון - כשאת נכנסת לאיילון באחת הכניסות יש לך נתיב השתלבות ארוך מאוד. אין שום חוק שמחייב אותך לנסוע בנתיב השתלבות עד סופו, מותר לך להשתלב בכל זמן שהתנועה מאפשרת זאת ברגע שהקו הופך למקווקו. יש כאלו שעושים זאת מיד ויש כאלו שמשתהים קצת יותר. העובדה שאת נוסעת באיילון ומשתלבת לדרך הראשית מהר יותר מהרכב שנסע לפנייך - לא הופכת אותך לעבריינית. כמובן שהשתלבות מנתיב האצה לנתיב הראשי כרוכה בסטייה מנתיב. סטיה זו מותרת כל עוד נעשית ללא הפרעה או סיכון לתנועה. ממה שאני הבנתי את תאורו של אזולאי - הוא השתלב לתנועה מיד מיד מיד מיד אחרי שסיים את הפניה. מיד עם תום הקו הלבן ותחילת המקווקו. כשר למהדין כל עוד לא היה בכך הפרעה או סיכון לתנועה. אם סיכן את התנועה בכך שחתך ימינה ומישהו נאלץ להאט או לסטות בגללו - זו בהחלט עבירה - של סטיה מנתיב תוך הפרעה לתנועה - לא עבירה של פניה ימינה בקשת רחבה. למר אזולאי. לא הייתי ממהרת להתקיף את השוטר. המשטרה עושה מלאכת קודש. אלמלא האכיפה כמות התאונות ועבריינות התנועה היתה משתוללת. פה ושם טועים. כולנו בני אדם. מה גם שלא ראיתי את הדוח שלך ויכול להיות שלפי העובדות בשטח כן בצעת את העבירה - אולי אני לא הבנתי נכון את מבנה הצומת. זאת ועוד - אם בנסיבות שתיאר השוטר עולה כי הפרעת לתנועה - התביעה יכולה לתקן לך את העבירה ולייחס לך את העבירה הנכונה. בקיצור במקומך לא הייתי מחפשת נקם. הייתי מממשת את הזכות הקבועה בחוק ופונה תוך 30 יום בבקשה לבטל את הדוח. ואם תסורב שווה לשקול להגיש בקשה להישפט. בהצלחה.

            • תודה מקרב לב לעו"ד חקלאי! אשמח למראה מקום שציינת
              אוהד | 30/01/2010 16:30

              תודה רבה, זה בדיוק מה שחשבתי שקובע החוק, ואני שמח למצוא סימוכין בדברייך. אשמח למראה מקום לפסיקה רלבנטית, שאוכל להיעזר בה כסימוכין ברי-הצגה בביהמ"ש. יש לי גישה לנבו ול-לואו דאטה, כך שמספרי תיקים יספיקו עבורי.אכן מקוממת העובדה שבשל חוסר מקצועיות (שלא לומר נקמנות נטולת מקור) של שוטר, נאלץ האזרח להתמודד עם האשמות מצוצות ודוחות מפוברקים. אשר לעבודת הקודש שנעשית בכבישים, לא רק שמכיר בה - אלא אף עושה אותה, כמתנדב מתנא ורושם דוחות בעצמי.שוב, תודה מקרב לב.