חישוב שעות שבועיות- דיני עבודה

  • חישוב שעות שבועיות והפסקות
    נילית | 11/10/2009 22:24

    למיטב הבנתי בשבוע עבודה יש מקסימום 45 שעות וזה כולל חצי שעה הפסקה שהמעביד מחוייב לתת ולא כולל רבע שעה נוספת שהעובד יכול לבחור לקחת. א. האם מעביד יכול להכריח אותי לקחת את הרבע שעה ולטעון שיום עבודה מלא הוא בין 8-17:15 בטענה שהוא כמעביד חייב לתת לכל עובד 3/4 שעה הפסקה וזה חל על כל העובדים ולכן אני לא יכולה לבחור שלא לקחת את הרבע שעה. ב. האם יש סעיף בחוק שאומר מפורשות שההפסקה בת רבע שעה היא לבחירת העובד. ג. הבנתי שבפועל גם חצי שעה הפסקה אני יכולה לוותר, בתנאי שאני באמת לא יוצאת להפסקה ושאני לא עובדת כפיים. האם זה נכון? ד. האם המעביד יכול לבוא לקראתי ולציין בחוזה ההעסקה שאני עובדת ב- 100% מישרה ולציין ש- 3 ימים בשבוע אני עובדת 8-15.30 ויומיים 8-17.30. בפועל לפי תחשיב של 45 שעות שבועיות, זה יוצא 92% מישרה. אם זה בעייתי, מהי הדרך הנכונה לעגן זאת בחוזה, בייחוד לאור תיקון 24 לחוק הגנת השכר. תודה!

    • חישוב שעות שבועיות- דיני עבודה
      עו"ד בן נתן שי | 12/10/2009 15:13

      א. משרה מלאה היא 43 שעות לשבוע ולא 45. ב. החוק מדבר על 45 דקות הפסקה ביום עבודה של 8 שעות כאשר ממתוך זה חצי שעה צריכה להיות רצופה. ג. את לא יכולה לוותר על חצי שעה הפסקה כי בכך את מכשילה את העמסיק שלך שמחוייב במתן ההפסקה הזו. אין קשר לעבודת כפיים. ד. זה 96% משרה ולא 92% משרה וכל דבר חוקי אפשר לעגן עם המעסיק. דבר לא חוקי גם את מעוגן בין הצדדים אינו מחייב.

      • שאלות הבהרה לגבי החישוב
        נילית | 14/10/2009 00:14

        תודה רבה לך על תשובה זו ושאר תשובותייך. בנושא זה קיבלתי אינספור תשובות שונות ולא הצלחתי למצוא אסמכתאות בעצמי ולכן אודה לך אם תעזור לי בעניין. א. היכן ניתן למצוא אסמכתא לכך ששבוע עבודה הוא בן 43 שעות. האם זה כולל בתוכו הפסקה בת 30 דק'? 45 דק'? (מצד אחד מצאתי ספר דיני עבודה עדכני ששבוע עבודה לא יעלה על 45 שעות, וצוין שזה תיקון תשנ"ג. מצד שני מצאתי צו הרחבה שמדבר על 43 שעות, לא ברור מאיזו שנה. במקום העבודה האחרון שלי עבדתי 8.00-17.00 ונאמר לי שזה 45 שעות ובפנים כלולה הפסקה בת חצי שעה והם לא היו קטנוניים לגבי ההפסקות בפועל) ב. שבוע בן 43 שעות: מה זה אומר בפועל מבחינת שעות העבודה בכל יום, כלומר יחד עם ההפסקות המחויבות בחוק? ג. המעסיק הפוטנציאלי טען שיש 43 שעות אבל מאחר שהוא מחויב להפסקה בת 45 דק' על חשבון העובד, אז למשעה שבוע עבודה הוא בן 46.75 שעות ויום עבודה הוא 8.00-17.15. האם החישוב שלו נכון? ד. באתר של עו"ד הילה פורת מופיעים היתרים לסטייה מסעיף 20 לחוק שעות עבודה ומנוחה: " עובד שאינו מועסק בעבודות כפיים מותר להעסיקו, בכל יום מימי השבוע - 8 שעות ללא הפסקה (או 9 שעות במקרה שהעובד מועסק במקום שעובדים בו 5 ימים בשבוע). האם זוהי זכות של המעביד בלבד ואני כעובדת לא יכולה לבחור לוותר על ההפסקה? ה. לפי החישוב שלך שהגעת ל- 96% מישרה אני מבינה שלקחת את השעות השעוניות שציינתי שסה"כ מגיעות ל- 41.5 וחילקת ל- 43. מה שאני לא מבינה זה היכן נכנסות ההפסקות שלמיטב הבנתי המעסיק לא חייב לשלם לי עליהן. סביר להניח שאם אבין את התשובות לשאר הסעיפים, אבין גם את זה. תודה רבה!

    • השלמות
      שיר ורד | 12/10/2009 18:52

      1. הצדדים להסכם רשאים לקבוע שמשרה מלאה תהיה משרה בהיקף שעות נמוך מזה המוגדר בחוק , אך לא גבוה מהמוגדר בחוק (43). למשל למורים מוגדרים היקפי משרה מלאה מלאה נמוכים בהרבה (24 בתיכון, 30 ביסודי ו 36 באופק חדש). 2. המעביד מחויב לתת לעובד 3/4 שעה הפסקות מתוכן חצי שעה רצופה לפחות, המעביד רשאי לקבוע משך הפסקה רצופה ארוכה יותר. הפסקה רצופה של חצי שעה ומעלה איננה נחשבת כזמן עבודה אם העובד רשאי לצאת במהלכה ממקום העבודה. המעביד מחויב לתת לעובד הפסקות קצרות למנוחה וצרכים שונים (שירותים, עישון, תפילה , טלפונים דחופים וכדומה). הפסקות אלו לא מוגדרות בזמן , אך על המעסיק לשלם עבור הפסקות אלו. בדרך כלל מקובל שאת יתר הרבע שעה של הפסקות המגיעות לעובד יקבל העובד באותן הפסקות קצרות, אך רשאי המעסיק לתת לעובד הפסקה רצופה של 45 דקות על חשבון העובד, ובנוסף לתת לו הפסקות קצרות לצרכים חיוניים ביותר (שירותים, שתיית מים וכדומה).

      • תודה+שאלות הבהרה
        נילית | 14/10/2009 00:16

        תודה רבה על תשובתך. אשמח להבהרה לגבי סעיף 2 שלך. א. אשמח לקבל הפנייה לאסמכתא לכך שהמעביד מחוייב לתת הפסקות קצרות שאינן מוגדרות בזמן ולכך שמקובל שאת יתר הרבע שעה של ההפסקות המגיעות לעובד, הוא יקבל אותן באותן הפסקות קצרות. ב. רשמת שהמעסיק "רשאי" לתת הפסקה רצופה בת 45 דק' על חשבון העובד. המעסיק הפוטנציאלי שעליו אני מדברת טען שהוא חייב על פי חוק לתת את 45 הדק' האלה ומאחר שזה הנוהג בחברה, גם אני מחוייבת אליו. כלומר, שהוא החליט על כך, אך לא היה מחוייב על פי החוק לכך, נכון? והאם זה תקף גם במקרים בהם אני באמת לא לוקחת יותר מחצי שעה הפסקת צהריים? האם מותר לי להחתים כרטיס לפני ואחרי ההפסקה כדי להוכיח זאת?