שכר מרצים

  • שכר מרצים, ביטוח לאומי ויחסי עובד - מעביד
    ניר | 11/08/2009 02:33

    שלום רב, רציתי להתייעץ לגבי המקרה הבא: לפני 4 שנים התחלתי לעבוד באגודת הסטודנטים שבאוניברסיטה שלי כמורה בקורסים שאגודת הסטודנטים מציעה. ביקשו ממני להביא ממס הכנסה "תאום מס עבור שכר מרצים", ושילמו לי בצ'ק ממנו ניכו במקור מס. בכל שנה התבקשתי להמציא תאום מס - וכך עשיתי. העבודה כמורה בקורסים - נעשית לאורך השנה בתקופות בחינות, ומוסכם שאהיה מעוסק רק אם יהיו מספיק נרשמים ( תמיד היו מספיק נרשמים). בכל אופן, לאחרונה פנו אלי מהביטוח הלאומי בדרישה לתשלום עבור כל השנים שעבדתי כמורה. אני לתומי חשבתי שהמעסיק אחראי על כל הניכויים (עבדתי במקביל במקומות נוספים ושם ניכו לי משכרי גם ביטוח לאומי), ואם לא עשה כן, זה מתוך ידיעה שאין בכך צורך. הנחתי שמשום שלאגודת הסטודנטים יש רואה חשבון, הוא ודאי יודע על כל ניכוי נחוץ - וכפי שביקשו תאום מס עבור מס הכנסה, אם עלי לשלם ביטוח לאומי היו ודאי מיידעים אותי. לא יידעו אותי לגבי זה שאני צריך לשלם ביטוח לאומי, לבד, כעצמאי - ושאלתי היא - האם זו לא חובתם? אם הייתי יודע שבנוסף למס הכנסה ינוכו משכרי 16% נוספים לביטוח הלאומי, כדאיות עבודתי היתה מוטלת בספק. בכל אופן לא היה לי מושג שאני נחשב לעצמאי בעיני ביטוח לאומי ( אם היתי יודע - הייתי ודאי שומר חשבוניות והיקבלות ע"מ לנכות הוצאות) . האם לדעתכם על אגודת הסטודנטים היתה מוטלת החובה ליידע אותי בצורך הזה לתשלום ביטוח לאומי? אציין שמועסקים בשכר מרצים בערך עוד כחמישים מורים, ואף אחד מהם לא טרח לשלם ביטוח לאומי - פשוט כי לא ידענו שמוטלת עלינו החובה הזו. ידוע לי שחוזה שנכרת שלא בתום לב הוא חוזה שצד מסויים ידע פרט מסויים או היה אמור לדעת, והוא לא העבירו לצד השני - האם לדעתכם זהו המקרה שלי (אגודת הסטודנטים הייתה אמורה לדעת בהעסקתי כי עלי לשלם ביטוח לאומי, אך לא יודעתי בפרט חשוב זה) אגודת הסטודנטים טוענת כי אין בנינו יחסי עובד מעביד ולכן לא חלה עליהם כל חובה ליידע אותי במשהו - לטענתם, אני עצמאי (זו פעם ראשונה שנודע לי ששכר מרצים הוא בסטטוס עצמאי) ולכן עלי חלה חובת הברור מול כל הרשויות. מה דעתכם? תודה!

    • שכר מרצים
      עו"ד רענן קריב | 11/08/2009 13:03

      לא מדובר בדיני עבודה. מדובר בדיני מס וביטוח לאומי. בכל אופן, אם התשלום כלל מע"מ ונתת חשבוניות, קשה לטון שלא ידעת שמדובר בנותן שירות עצמאי ולא בעובד שכיר. לא ציינת האם קיבלת תלוש שכר.

      • תודה על התשובה -- אבל...
        ניר | 11/08/2009 14:32

        לא הוצאתי חשבונית או ניכיתי מע"מ - כי מעולם לא נתבקשתי לעשות זאת - אגודת הסטודנטים ביקשה תאום מס, אז נתתי תאום מס הם נתנו לי צ'ק שהיה מצורף אליו ספח שפירט ניכוי מס הכנסה. האם זה משנה ?

        • מוזר מאד
          עו"ד רענן קריב | 11/08/2009 15:57

          או שנתת חשבונית, או שקיבלת תלוש שכר. גוף לא יכול לשלם כסף אחרת, וגם אדם לא יכול לקבל כסף תמורת עבודה בדרך אחרת מאחת משתי אלה. נראה לי שעליך להתייעץ עם רואה חשבון או יועץ מס. משהו מאד לא תקין בהתנהלות הזו.