ביטול הצעה לחוזה העסקה

  • קבלת חוזה עבודה מחברה - ומשיכתו על ידיה תוך שעה
    יניב | 12/07/2009 15:38

    שלום, בשבוע האחרון לאחר תהליך מיון ארוך וממושך בחברה גדולה התבשרתי כי התקבלתי לתפקיד אליו התמיינתי. למחרת ההודעה קיבלתי אל תיבת המייל שלי הצעה, עליה הייתי אמור לחתום ולקבל לידי את החוזה המלא עליו אחתום בהמשך. בהצעה פורטו כמובן השכר והתנאים הנלווים וכן מועד תחילת העבודה. ההצעה היתה תקפה ליומיים ובכוונתי היתה באותו הערב להחזירה חתומה במייל, כפי הנדרש. לפני חתימתי על ההצעה התקשרתי לאשת הקשר ממשאבי האנוש בחברה על מנת לברר מספר דברים בנוגע להצעה: א. האם השכר נתון למשא ומתן ב. האם ניתן לבצע חלוקה שונה בין שכר הבסיס לתוספות השונות (עליהן אין הפרשות סוציאליות) ג. האם ניתן במסגרת ימי החופשה שהוגדרו לקחת חופשה ארוכה ד. כיצד מתבצעות העלאות שכר וכד'. השיחה לטעמי התנהלה ברוח חיובית ולאחר קבלת התשובות לשאלותי התכוונתי להחזיר את הטופס חתום. עם זאת, מנהלת משאבי האנוש ששוחחה עימי הבינה משאלותי כי ישנם פערים שאינם ניתנים לגישור במסגרת ההצעה (למרות שמעולם לא ציינתי שאיני מרוצה וכי ישנם פערים בהצעה שמקשים עלי לחתום). לאחר כשעה קיבלתי אל המייל שלי כי החברה מרגישה שהפערים גדולים ואין התאמה והם מושכים את ההצעה (כשעתיים לאחר שליחת ההצעה המקורית). מספר שאלות: א. האם הדבר חוקי? ההצעה היתה בתוקף ליומיים ומעולם לא ציינתי כי בכוונתי לא לחתום או כי הפערים גדולים מידי. ב. לאור תהליך המיון הארוך, שכלל בין היתר סמינר אליו נשלחתי מטעם החברה ראיתי כי החברה רצינית ביותר, ובכוונתי היה להודיע למקום עבודתי עוד באותו הערב על עזיבתי. הרגשתי כי שני הצדדים רציניים בכוונותיהם והרגשתי בטוח מספיק להודיע על עזיבתי לפני חתימת החוזה הרשמי. בפועל הייתי קרוב מספר שעות בודדות מלהודיע למקום עבודתי הנוכחי לפני שהחברה משכה את הצעתה. ג. מלבד זה, לאור התקדמותי בתהליך בחברה הנל הקפאתי את חיפושי במקומות האחרים, כיוון שהרגשתי שהדברים הולכים לכיוון חיובי. הדבר לא היה מוטעה כאמור, שכן אכן התקבלתי ואכן קיבלתי הצעה לתחילת עבודה. יש בידי את ההצעה + את המשיכה שלה (מתוארכות רק שעתיים האחת מהשניה). אשמח לדעת אם יש בידי איזשהו קייס. אין בכוונתי כאמור לכפות את העסקתי על ידי החברה, שכן הדבר לא יהיה לטובתי או לטובת החברה, אך האם יש אפשרות להגשת תביעת פיצויים על עוגמת נפש, הסתמכות, הפרת חוזה ופגיעה במקורות הכנסה אחרים? תודה רבה, יניב

    • ביטול הצעה לחוזה העסקה
      עו"ד אפי אהרונוב | 15/07/2009 23:30

      ערב טוב יניב, ככלל, גם עם החברה שלחה לך הצעה לכרות עמה חוזה היא רשאית לחזור בה מן ההצעה כל עוד לא מסרת הודעת קיבול, ועל כן לא תוכל לטעון שהחברה מחוייבת לחוזה. גם מבלי שנכרת חוזה ניתן לתבוע צד שנוהל עמו מו"מ על 'ניהול מו"מ שלא בתום-לב'. למשל, אם יש בידך להוכיח שהחברה ניהלה איתך מו"מ מבלי שהתכוונה להתקשר איתך בסופו של דבר, זו התנהלות שלא בתום-לב וזכותך לדרוש פיצוי. במקרה שבו לא ניתן להוכיח התנהגות בחוסר תום-לב תהיה נתון להתרשמות ביהמ"ש לגבי התגלגלות העניינים. באם ביהמ"ש ישתכנע שהם החליטו לא לחתום איתך על החוזה מטעמים ענייניים הוא ידחה את תביעתך ומן הסתם ישית עליך תשלום הוצאות. מצד שני, אם יש ביכלתך לשכנע את ביהמ"ש שנדחית מטעמים לא ענייניים ו/או החברה גרמה לך להרגיש שהיא עומדת לחתום איתך על החוזה וגרמה לך לוותר על הצעות אחרות וכו' תוכל לזכות בפיצויים.

      • תודה רבה!  לת
        יניב | 16/07/2009 07:25