תביעה חוזית של משכיר כנגד שוכר משנה

  • תביעה נגד שוכר ושוכר משנה
    שחר | 10/07/2009 20:21

    שלום רב, אני בעל דירה. שוכר חתם מולי על הסכם שכירות לשנה + אופציה לשנה נוספת. לאחר שמימש את האופציה, ובחלוף שנה וחצי בה שהה בדירה, הודיע לי כי הוא מעונין לעזוב את הדירה ולהכניס במקומו דיירים חדשים, מה שקרוי שוכרי משנה. הסכמתי בכפוף לאחריותו על השוכרי משנה. לא היה הסכם כתוב מול שוכרי המשנה ואולם בפועל גם אני בתור בעל הדירה שביקר בה כמה וכמה פעמים וגם הם ידעו אחד על השני (הכרתי אותם בשמות, דיברתי איתם בטלפון, נפגשתי איתם וכו'). הדירה פונתה כשהיא במצב של שוד והרס. מי שגרם לנזק הוא גם השוכר הראשי, במהלך חצי השנה הראשונה לאחר מימוש האופציה וכן הדיירים החדשים בדירה. ברור שיש לי יריבות חוזית עם השוכר (יש הסכם כתוב ושאני יכול לתבוע אותו מכוח דיני החוזים. השאלה היא מאד פשוטה - אני רוצה לתבוע את כולם, ביחד ולחוד, בגין הנזקים החמורים שנגרמו לדירה (שהרי כולם ביחד גרמו לה). השאלה האם כשאני מצרף את השוכרים אני תובע אותם מכוח יריבות חוזית (שהרי אמנם אין לי מולם הסכם חוזי כתוב, אבל הסכם שכירות יכול להערך גם בעל פה), נזיקית (מכוח דיני הנזיקין - רשלנות בשמירה על הדירה) או שניהם גם יחד? תודה מקרב לב, שחר - חובב נלהב של הפורום

    • תביעה חוזית של משכיר כנגד שוכר משנה
      עו"ד אפי אהרונוב | 15/07/2009 19:54

      ערב טוב שחר, ניתן לסווג את השוכר המאוחר כ'שוכר משני' או כ'שוכר חלופי'. אם מדובר בשוכר משני - הרי שהקשר החוזי שלך הוא רק מול השוכר הראשי (הראשון) ואין לך יריבות חוזית מול השני. אם מדובר בשוכר חלופי - הרי שהשוכר הראשון יוצא מהתמונה ונותרת לך עילה חוזית כנגד השוכר השני אבל אתה מאבד את העילה החוזית כנגד הראשון מהרגע שבו השני החליף אותו. השאלה היא מול מי אתה מעדיף שתהיה לך עילה חוזית וחשוב מכך מה ניתן להסיק מהעובדות (מה אמר החוזה המקורי על מצב בו השוכר הראשון רוצה לעזוב. מי שילם את שכר הדירה אחרי שהשני נכנס לדירה וכו'). בכל מקרה אם העובדות מלמדות על קיום עילה נזיקית כנגד שני השוכרים (וכך אני מבין מדבריך) אתה יכול לתבוע את שניהם על בסיס העובדות. שיהיה בהצלחה.