זכויות יוצרים ברשת חברתית

  • זכויות יוצרים על תמונות שגולש מעלה ברשת חברתית
    ליאור | 08/07/2010 14:45

    שלום רב, ברשותי רשת חברתית אשר בה נוהגים גולשים לפרסם תמונות שלהם(כמו בפייסבוק). בין התמונות שהם מעלים באתר, קיימים גם תמונות שלהם אשר צולמו ע"י אתר מסחריים שמצלמים אנשים במסיבות. תנאי השימוש באתר שלי מחייבים את הגולשים לעלות רק תמונות שהם בעלי הזכויות עליהם. בימים אלה קיבלתי מכתב התרעה מאותו אתר מסחרי אשר טוען כי הוא בעל הזכויות על התמונות שלהם, וכי הוא מעוניין לדרוש את הסרת כל התמונות של אותם אנשים שצילם. כעת יש לי שלוש שאלות: 1. האם אדם שצילמה אותו אותה חברה מסחרית שמצלמת במסיבות, רשאי לעלות את התמונות שלו לרשתות חברתיות ואתרי היכרויות? או שהזכויות על התמונות שלו שייכות לאותה חברה מסחרית ולו אין אישור להשתמש בתמונות שלו? (לא ידוע אם אותה חברה החתימה את אותו אדם כי הוא מאשר לתמונות שלו להתפרסם באותו אתר). 2. האם אותו גולש הוא זה הנושא באחריות על הפרה של זכויות יוצרים במידה ואישר\חתם בעת הרישום לרשת החברתית כי הוא אחראי על כל תמונה שהוא מעלה? ואם כן, האם עלי לתבוע כעת כל גולש בנפרד על כל תמונה מפרת זכויות יוצרים שהוא העלה ועליה אני נתבע, או להפנות את פרטיו לאותה חברה תובעת שצילמה אותו? 3. מה מידת האחריות שלי כמאפשר פלטפורמה לאור העובדה שאני מחתים גולשים כי הם נושאים באחריות? תודה.

    • זכויות יוצרים ברשת חברתית
      עו"ד גיא קדם | 08/07/2010 18:01

      שלום ליאור, לשאלותיך: 1 - ברגיל, היוצר של יצירה הוא הבעלים הראשון של זכות היוצרים ביצירה. מאידך, ביצירה שהיא צילום של אירוע משפחתי או של אירוע פרטי אחר שנוצרה לפי הזמנה, הבעלים הראשון של זכות היוצרים בה הוא המזמין, אלא אם כן הוסכם אחרת. דהיינו, על מנת לקבוע מי בעל הזכויות בתמונה יש לבחון את הנסיבות הספציפיות ואת ההסכמים הרלבנטיים בין הצלם לבין מושא הצילום או המזמין. יש כמובן גם היבטים נוספים כגון הזכות לשימוש הוגן וכיוב' - הכל לפי הנסיבות של כל תמונה ותמונה. 2 - גם הגולש וגם אתה עלולים להיחשב כמפירים, אם כי בהחלט יתכן שתוכל לטעון לאחריות מופחתת (ואף לאיון חובת הפיצוי לנפגע) בשל העובדה שדרשת מהגולשים להעלות רק תמונות שהם בעלי הזכויות בהן. 3 - ראה לעיל. מכל מקום, אני סבור שכדאי תמיד לפעול בזהירות יתרה ובמקרה של ספק סיכון לתביעה, לבחון אפשרות של הורדת התמונות כפי שנדרשת (צריך כמובן לוודא שהדבר אפשרי ביחסיך החוזיים מול המשתמשים באתרך).