זהות בדויה באינטרנט - סטיב אוסטין בעידן הרשת ?

  • לא יודעת אם הנושא קשור לכאן, אך אין לי איפה לשאול
    סתיו | 28/06/2010 23:13

    ברצוני לשאול, האם יצירת זהות בדויה עם תמונות לא שלי באתרי רשת חברתית או תוכנות מסרים מדיות באינטרנט לשם התכתבות והכרת אנשים לפרק זמן ארוך בלי רצון לחשוף את זהותי האמיתית, אך בלי שום כוונות להונות או לקבל דברים כלשהם, אלא רק לשם התכתבות עם רצון להישאר אנונימי יכולה להיחשב כעבירה פלילית של קבלת דבר במרמה, בהתחשב בפרק הזמן הארוך שבהם אני מדברת עם אותם אנשים?

    • זהות בדויה באינטרנט - סטיב אוסטין בעידן הרשת ?
      יוסי אפשטיין, עו"ד | 29/06/2010 22:07

      סתיו שלום, כל עבירה פלילית מחייבת התקיימות יסוד עובדתי ויסוד נפשי בכדי להרשיע האדם בגין אותה עבירה. היסוד העובדתי זה המעשה ונסיבותיו ומודעות לטיב המעשה, לטיב הנסיבות ולתוצאה - היכן שישנה כזו. היסוד הנפשי זה הכוונה שלך, שכבעניין זה יש מדרגים שונים: כוונה תחילה (רק בעבירת רצח), כוונה, אדישות, עצימת עיניים וכד'. מדברייך עולה כי אין לך כוונה להונות ומשכך גם אם תתקיים העבירה ביסודה העובדתי, הרי שהיסוד הנפשי שלך בעת ביצועה הוא, לכל היותר, מהדרגה הנמוכה ביותר וספק אם עולה כדי הרשאה פלילית. זאת ועוד. עבירות מתחלקות לעבירות תוצאה ומטרה ויש הגורסים שכל עבירה היא בעלת תוצאה ואיני ביניהם. אם תועמדי לדין בגין קבלת דבר במרמה ו/או רמייה, היכן התוצאה של הדבר שקבלת ו/או האתנן שקיבלת ? והרי את טוענת שאינך מוכוונת לקבלת דבר כלשהו. עניין זה כשלעצמו מפחית את היכולת להרשיעך בשימוש בזהות בדויה בגין עבירה פלילית. האם זה ראוי ? זה עניין מוסרי ולא פלילי ואיני בטוח שראוי להתחזות לאורך זמן. הראיה: אפילו דמות ביונית כסטיב אוסטין, לא התחזה ובטח לא לאורך זמן. מה שכן מהבחינה האזרחית, אם יגרם נזק למישהו בגין זהותך הבדויה, הוא יוכל לתובעך "מליונים" בתביעה נזיקית רגילה - מה שלא סביר. לסיכום: רק סטיב אוסטין שווה מליונים והסיכון שלך לא גבוה להיתבע - לא בפאן הפלילי וגם לא בפאן האזרחי - אם כי איני מבין למה זה טוב להשתמש ובטח לאורך זמן בזהות בדויה.

    • זהות בדויה באינטרנט
      עו"ד גיא קדם | 29/06/2010 22:37

      שלום סתיו, הדבר יכול להוות עוולה אזרחית בנסיבות מסויימות, דבר שעלולה להיות לו משמעות כספית במקרה של הליכים משפטיים. באשר להיבטים הפליליים - מומלץ להציג את השאלה בפורום הפלילי.