הפרת זכויות יוצרים לצרכי בחינה והוראה

  • שיתוף שאלות מבחנים
    שושי | 18/06/2010 14:31

    שלום רב, יש לנו פלטפורמה לשיתוף שאלות מבחנים . חלק מהשאלות הללו לקחו המורים מספרים. האם יש בעיה של זכויות יוצרים כאשר המורים (או אנחנו שלוקחים מהם את החומר ומקלידים אותו) מעלים שאלות אלו למערכת? תודה מראש, שושי

    • הפרת זכויות יוצרים לצרכי בחינה והוראה
      יוסי אפשטיין, עו"ד | 18/06/2010 18:22

      צרכי בחינה והוראה זכו לעדנה ולהגנה בסעיף 19 לחוק זכויות היוצרים 2007. יחד עם זאת, משאלתך עולה כי ברצונך להעלות השאלות לאתר ולפיכך לעניות דעתי, יש כאן בעיה אמיתית של זכויות יוצרים שלא בהכרח תזכה להגנת ביהמ"ש ככל שהסוגיה תונח לפתחו. הפסיקה בארץ טרם גובשה בעניין והולכת בצעדים מדודים ואיטיים אחרי הפסיקה בארה"ב ובאירופה, אך לא ניתן לדעת בוודאות מה תהיה ההלכה בעניין זה בישראל.

    • זכויות יוצרים בבחינות
      עו"ד גיא קדם | 19/06/2010 11:23

      שלום שושי, שאלות כשלעצמן יכולות להיות מוגנות בזכויות יוצרים. באשר לשימוש בהן - שימוש ללא רשות מבעל הזכויות עלול להיחשב לשימוש מפר. יחד עם זאת, ככל שמדובר על שימוש הוגן יתכן שניתן יהיה לעשות שימוש בשאלות ללא קבלת רשות מבעל הזכויות וללא תשלום תמורה. הקביעה האם מדובר בשימוש הוגן אם לא היא קביעה הנתונה בסופו של יום לביהמ"ש. שימוש הוגן ביצירה מותר למטרות כגון אלה: לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי, הבאת מובאות, או הוראה ובחינה על ידי מוסד חינוך. לצורך בחינה של הוגנות השימוש ביצירה, ישקלו, בין השאר כל אלה: (1) מטרת השימוש ואופיו; (2) אופי היצירה שבה נעשה השימוש; (3) היקף השימוש, מבחינה איכותית וכמותית, ביחס ליצירה בשלמותה; (4) השפעת השימוש על ערכה של היצירה ועל השוק הפוטנציאלי שלה.