זכויות יוצרים ועילות חוזיות

  • סכסוך בשלבי הקמת מיזם
    בן | 14/05/2010 20:14

    עו"ד גיא קדם שלום, יחד עם בן משפחה ממדרגה שנייה פיתחנו פלטפורמה כלשהי באינטרנט שנועדה להפוך לעסק שיגלגל רווחים. במהלך העבודה יזמתי רעיון בזמן עבודתי איתו ויצויין שהרעיון הינו נבע בין השאר בעקבות העבודה אצלו וכמובן לאור קורס שלקחתי בתחום (במסגרתה הוא הוציא לי תלוש אחד בעבור עבודות שביצעתי ואינן קשורות כלל לפעולתי במסגרת קידום המיזם) אולם חשוב לציין שאת הפלטפורמה פיתחנו כיזמים השותפים שווה בשווה ברווחים ובקבלת החלטות שמתחלקים חצי וחצי, לכל דבר ועניין. לקחתי חלק רב הרבה יותר בפן הטכני של המיזם, לרבות חיפוש פתרון בעיות טכניות במיזם שכללו התקשרויות עם אנשים עליהם בזבזתי זמן רב, והנחייתם בדבר עיסוקו של המיזם, בעוד התועלת של בן משפחתי הינה ברובה שיווקית לאחר שהמוצר יהיה מוכן. במסגרת יחסינו העסקית מצאתי אדם שיימצא פתרון ואותו הנחתי בעצמי. בן משפחתי החליט להמשיך את המיזם בלעדי בעקבות עימותים בעבודה שלא קשורה למיזם, על אף שרציתי להמשיך את דרכי העסקית יחד איתו. חשוב לציין שהוא המשיך את העבודה יחד עם האדם שהנחתי ומצא את הפתרון הטכני למיזם. לאחר שניסיתי ליישב את העניינים ולחזור לעבוד כשותפים למייזם בלבד, כמילותיו מאחר ואין לי "ערך" (כספי) להמשך העבודה אין מקום לדבר על המשך יחסים עסקיים. שתי שאלות לי אלייך: 1. האם ניתן להפריד את יחסי העובד מעביד מיחסי היזמות המשותפים שכן פעלנו כשותפים לכל דבר ועניין. 2. בהנחה שכן, מה הזכויות שלי ביצירה ורווחיה. בתודה רבה מראש, ובברכת חג שבועות שמח ומבורך, בן.

    • זכויות יוצרים ועילות חוזיות
      עו"ד גיא קדם | 15/05/2010 17:05

      שלום בן, ככלל, מעביד הוא הבעלים הראשון של זכות היוצרים ביצירה שנוצרה על ידי עובדו לצורך עבודתו ובמהלכה, אלא אם כן הוסכם אחרת. יש לבחון איפוא את מכלול הנסיבות והמסמכים הקיימים כדי לקבוע מה הסטטוס שלך ומה חלקך. יתכן גם שתעמודנה לך עילות מתחום דיני החוזים ועשיית עושר ולא בהכרח מתחום דיני הקניין הרוחני. כן יש לזכור, שרעיון כשלעצמו אינו מוגן בזכויות יוצרים אלא רק אופן הביטוי שלו. על כן יש לבחון גם עד כמה ממשית היתה תרומתך למיזם, או שמא היא הסתכמה רק ברמה הרעיונית (וגם אז יתכן ותהיה לך עילה חוזית...). במסגרת הפורום לא ניתן לבצע זאת ומומלף לפנות לייעוץ משפטי פרטני אצל עו"ד הבקיא בתחום.

      • גיא שלום
        בן | 18/05/2010 16:23

        גיא שלום, הנני מודע לעניין הזכות יוצרים ביחסי עובד מעביד אולם שאלתי האם ניתן להפריד בין יחסי עובד מעביד ליחסי יזמים לאור הסכמה "משתמעת" מהתנהגות הצדדים (בין השאר משום שהעבודה שביצעתי בשבילו והעבודה שקיבלתי עלייה תשלום בפועל הייתה שונה בתכליתה, אם זה הייה במסגרת העבודה הוא היה צריך לשלם לי על זה), קל וחומר שמדובר ביחסים בין משפחה ואז ניתן להבין שלאור יחסי אמון בין הצדדים לא דואגים לניסוח חוזה מפורש. לעניין עשיית עושר אודה לך אם תוכל להסביר לי איך דיני ע"ע רלוונטים. תודה רבה לך על התשובה, וחג שבועות שמח לך ולכל בני משפחתך. בן.

        • זכויות יוצרים
          עו"ד גיא קדם | 19/05/2010 08:42

          שלום בן, ככלל ניתן להפריד. הכל תלוי נסיבות. באשר למקרה הספציפי שלך - יש לבחון את הנסיבות הקונקרטיות. הפורום אינו המסגרת המשפטית המתאימה לבחון נסיבות ספציפיות ואני ממליץ שתפנה בעניין זה לעו"ד הבקיא בתחום.