זכויות יוצרים ביצירה משותפת

  • כשיש שני מוזיקאים יוצרים, ואחד מתחזה ליוצר היחיד
    גלעד | 21/01/2010 03:44

    במקרה הזה מדובר על שני מוזיקאים שיצרו ביחד שירים וגם הקליטו אותם בדיסק. אחד מהם נגן גיטרה והשני זמר\מלחין. ביצירת המוזיקה, הם שיתפו ביניהם פעולה, כך שבחלק מהקטעים של הגיטרה הגיטריסט הלחין ולפעמים הם גם בחרו את מילות השירים ביחד. אבל את רוב ההלחנה והכתיבה שלהם עשה הזמר. כעבור זמן, כל השירים הוקלטו באולפן ושני המוזיקאים נפרדו. אבל התברר בהמשך שהגיטריסט מציג את השירים המשותפים שלהם כאילו שרק הוא יצר אותם. הוא מפרסם אותם על שמו באתר אינטרנט שלו, וגם מבצע אותם עם זמר אחר שחושב שהוא יצר אותם לבד (ושהזמר הקודם רק שר אותם, לכתוב את המילים או להלחין). השאלה היא מהן הזכויות של הזמר\מלחין במקרה הזה? ובעיקר, כיצד ניתן לשמור על הזכויות שלו, לקבל פיצויים או תמלוגים, או לפחות לכפות על שותף שלו לשעבר להזכיר שהשירים נעשו במשותף? תודה מראש על העזרה המשפטית

    • זכויות יוצרים ביצירה משותפת
      עו"ד גיא קדם | 21/01/2010 09:05

      שלום גלעד, ביצירות שנוצרו באופן עצמאי על ידי הזמר/מלחין, הרי ששימוש בלתי מורשה בהן עלול לעלות לכדי הפרה. במקרה כזה היוצר רשאי לתבוע פיצויים ואף לבקש מביהמ"ש צו מניעה. ביצירות שנוצרו במשותף, הרי שהדיעה הרווחת היא שכל אחד מהיוצרים המשותפים רשאי לנצל את היצירה באופן סביר, ובתנאי שלא ימנע מהיוצר האחר לנצל את היצירה. בהחלט יתכן גם שהשותף "הפאסיבי" יהיה זכאי לחלקו בפירות בגין השימוש ביצירה שעשה השותף "האקטיבי". מכל מקום, בשאלת זכויות הניצול של יצירה משותפת יש דיעות שונות, וכמובן שהתשובה נגזרת גם מהנסיבות הפרטניות של כל מקרה. כדאי להיעזר בעניין זה בעו"ד הבקיא בתחום על מנת לבחון את הנסיבות ואת אפשרויות הפעולה.