שימוש הוגן והעדר הגנה על רעיונות

  • קניין רוחני
    חמי | 16/01/2010 21:09

    שלום, אני עצמאית, עובדת כמורה לחינוך מוסיקלי בגנים פרטיים. את הידע המקצועי רכשתי דרך השתלמויות אצל מורות למוסיקה וכך אני עושה עד היום. לאחרונה נתבקשתי על ידי עמותה כלשהי להרצות בתחום זה במסגרת קורס לאנשים המעוניינים לפתוח משפחתונים. במסגרת ההרצאה אני מסבירה חומר תיאורטי ומשתמשת בשירים ודקלומים שלמדתי במסגרת ההשתלמויות כפי שציינתי לעיל. חשוב לי לציין שאני לא צורבת דיסקים ומחלקת, לא נותנת שום חומר כתוב ואני אף מציינת במסגרת ההרצאה שכל החומרים אינם שלי והכל לקוח מהשתלמויות שעברתי ומניסיון שצברתי בעבודתי. כל שיר שהצגתי אני מציינת את שם הדיסק והמחבר. רציתי לדעת אם אני פוגעת במישהו שאני עושה זאת ואם זה עלול להוות עילה לתביעה נגדי מטעם המורים שלמדתי אצלם. אודה על תשובתכם בהקדם. חמי

    • שימוש הוגן והעדר הגנה על רעיונות
      עו"ד גיא קדם | 16/01/2010 22:49

      שלום חמי, רעיונות כשלעצמם אינם מוגנים בזכויות יוצרים אלא רק אופן הביטוי שלהם. לפיכך, שימוש ברעיון של אחר ובידע שרכשת במהלך לימודיך אינו מהווה הפרה, אולם שימוש בדרך הביטוי של הרעיון עלולה לעלות לכדי הפרת זכויות. כך לדוגמא, בד"כ תוכלי להשתמש באופן חופשי ברעיון על ילד הלומד בבי"ס לקוסמים, ואף לכתוב על כך ספר. מאידך, אם תשתמשי באלמנטים מתוך הספר הארי פוטר של ג'יי. קיי. רולינג את עלולה להפר זכויות יוצרים. בד בבד, ניתן לעשות שימוש ביצירה של אחר אף בלא קבלת רשות מבעל זכות היוצרים ובלא תשלום תמורה כשמדובר בשימוש הוגן בה. שימוש הוגן ביצירה מותר למטרות שונות, ובהן לימוד עצמי, מחקר, הוראה ע"י מוסד חינוכי וכו'. לצורך בחינה של הוגנות השימוש ביצירה, ישקלו, בין השאר כל אלה: (1) מטרת השימוש ואופיו; (2) אופי היצירה שבה נעשה השימוש; (3) היקף השימוש, מבחינה איכותית וכמותית, ביחס ליצירה בשלמותה; (4) השפעת השימוש על ערכה של היצירה ועל השוק הפוטנציאלי שלה. הכל כמובן תלוי בנסיבות העניין. בכל מקרה חשוב לזכור לתת קרדיט מלא לבעל הזכויות...